Rámenős herceg

Disneylandben úgy tervezik, eltörlik a Hófehérke ismert csókjelenetét, merthogy az nem egyezik azzal, amit a gyerekeknek tanítanak a beleegyezés fontosságával kapcsolatban.

2021. 05. 05. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kaliforniai Disneyland illetékesei úgy tervezik, eltörlik a Hófehérke ismert csókjelenetét, merthogy az nem egyezik azzal, amit a gyerekeknek tanítanak a beleegyezés fontosságával kapcsolatban. Ki ne ismerné a klasszikus jelenetet, amikor a herceg megcsókolja az üvegkoporsóban fekvő, halottnak hitt leányzót, aki ennek köszönhetően nyomban életre kel. Mármost az eltörlés ötletgazdái szerint ez az egész aláássa mindazt, amit eddig a beleegyezés jelentőségéről tanítottak a gyerekeknek. Felelős döntéshozók hosszas tanakodás után arra jutottak, hogy ez eleve nem lehet igaz szerelem, hiszen a jelenet szereplői közül csak egyikük, a herceg van tudatában annak, ami történik, Hófehérkét a kutya sem kérdezte, beleegyezik-e abba, hogy őt csak úgy lesmárolja egy arra járó rámenős herceg. Itt jegyzem meg, a Disney már jó ideje beállt a genderhülyítettek gyarapodó táborába. Erre utal, hogy a Disneyland vidámparkokban rendszeresen Pride-fesztiválokat rendeznek, és természetesen leszbikus mesehősük is van már.

Meseaktualizálás ügyében nekünk sem kell szégyenkeznünk. Erre a minap maga Karácsony Gergely, a Városházán (a mi Disneylandünkben) alkotó Facebook-szerző hívta fel a figyelmet: egyik bejegyzésében elárulta, eddig nem értékelte kellőképp a Csillagok háborúja egyik fontos jelenetsorát, holott annak máig ható üzenete van. Saját kisfia útmutatása alapján ébredt rá, milyen időszerű, nálunk is érvényes mondanivalót tartalmaz a mű. Arra a jelenetre gondol, amelyben a Sötét Erő megpróbálja lerombolni a Köztársaságot, ám végül az utóbbi győzedelmeskedik. Igaz, itt nincs rámenős herceg, merthogy ez köztársaság. (Pride, az van.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.