idezojelek

Szellemi műhelyröhej

Érdekes, ahogyan Gábor György levezeti a diktátor ismérvét. Ki is volt 2006-ban a kormányfő? Csak nem Gábor György főnöke?

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

„Azt hiszem, Orbán uralkodásának legszebb és legkifejezőbb mondatát tette közkinccsé a Fox Newsnak adott interjúban, ahol azt fejtette ki, hogy »az összes magyar számára személyes sértés, ha őt gengszternek nevezik«. Nincs ebben semmi új […], a diktátor ugyanis minden tekintetben azonos az országával, azonos a hazájával, mondhatni: egylényegű vele” – írja Gábor György, a DK „szellemi műhelyének” frontembere. (A tudós társaság tavaly alakult azzal a céllal, hogy kidolgozza és közreadja, miért nem jó az, amiben most élünk, és milyen politikai mezőt kíván kialakítani hatalomra kerülése után a párt vezére, a túlbérmálkozott őszödi habzóborász.)
Diktatúra van, önkény, sugallja a demokratikus mulattató. (Dobrev Klára szerint például a közalkalmazottak azért nem vesznek részt az ellenzék találkozóin, mert diktatúrában a kormány listázza a jelenlévőket, ők pedig félnek, hogy bajuk származhat. Klára asszonynak meggyőződése, a hatalom figyelteti az ellenzék szimpatizánsait, talán titkosrendőröket is állít rájuk. Az meg sem fordult a fejében, talán azért nem járnak az ellenzéki hőbörgésekre, mert begörcsölnek a sok röhögéstől.)
Érdekes, ahogyan Gábor György levezeti a diktátor ismérvét: „Az, aki őt bántja, valójában az ország valamennyi polgárát személyében gyalázza és sérti meg. Elvégre a klasszikus mottójuk is úgy szól: Egy nép, egy birodalom, egy vezér.
Valóban. Adolf Hitler 1933-as hírhedt szlogenjét – kis igazítással – átvette már más diktátor is. 2006 elején például a magyar miniszterelnök: „Van egy ország. Van egy ember. Van egy program.”
Ki is volt akkor a kormányfő? Csak nem Gábor György főnöke?

(Borítókép forrása: MTI/Kovács Tamás)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.