időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Szellemi műhelyröhej

Pilhál György
2021.08.09. 05:59 2021.08.09. 08:37
Szellemi műhelyröhej

„Azt hiszem, Orbán uralkodásának legszebb és legkifejezőbb mondatát tette közkinccsé a Fox Newsnak adott interjúban, ahol azt fejtette ki, hogy »az összes magyar számára személyes sértés, ha őt gengszternek nevezik«. Nincs ebben semmi új […], a diktátor ugyanis minden tekintetben azonos az országával, azonos a hazájával, mondhatni: egylényegű vele” – írja Gábor György, a DK „szellemi műhelyének” frontembere. (A tudós társaság tavaly alakult azzal a céllal, hogy kidolgozza és közreadja, miért nem jó az, amiben most élünk, és milyen politikai mezőt kíván kialakítani hatalomra kerülése után a párt vezére, a túlbérmálkozott őszödi habzóborász.)
Diktatúra van, önkény, sugallja a demokratikus mulattató. (Dobrev Klára szerint például a közalkalmazottak azért nem vesznek részt az ellenzék találkozóin, mert diktatúrában a kormány listázza a jelenlévőket, ők pedig félnek, hogy bajuk származhat. Klára asszonynak meggyőződése, a hatalom figyelteti az ellenzék szimpatizánsait, talán titkosrendőröket is állít rájuk. Az meg sem fordult a fejében, talán azért nem járnak az ellenzéki hőbörgésekre, mert begörcsölnek a sok röhögéstől.)
Érdekes, ahogyan Gábor György levezeti a diktátor ismérvét: „Az, aki őt bántja, valójában az ország valamennyi polgárát személyében gyalázza és sérti meg. Elvégre a klasszikus mottójuk is úgy szól: Egy nép, egy birodalom, egy vezér.
Valóban. Adolf Hitler 1933-as hírhedt szlogenjét – kis igazítással – átvette már más diktátor is. 2006 elején például a magyar miniszterelnök: „Van egy ország. Van egy ember. Van egy program.”
Ki is volt akkor a kormányfő? Csak nem Gábor György főnöke?

(Borítókép forrása: MTI/Kovács Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.