idezojelek

Rákositól Vadai Ágnesig

A jól értesült Vadai szerint a Magyar Katolikus Egyház nem tartja fontosnak kivizsgálni a szexuális visszaélések problémakörét.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Mikor, ha nem most, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején áll elő a Demokratikus Koalíció azzal az ötlettel, hogy állítsanak fel egy kormányzati vizsgálóbizottságot, amelynek feladata feltárni a katolikus egyházon belüli, kiskorúakat érintő szexuális visszaéléseket. Így talán nagyobbat szól.

Kár, hogy kilóg a lóláb.

Vadai Ágnes frakcióvezető-helyettes azzal jön, hogy miközben Ferenc pápa 2013-ban már zéró toleranciát hirdetett az egyházon belüli, kiskorúakat érintő szexuális visszaélések ellen, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia csak egy szimpla közleményt adott ki, amelyben bocsánatot kért a névtelen áldozatoktól.

A jól értesült Vadai szerint az Orbán-kormánnyal összefonódó Magyar Katolikus Egyház nem tartja fontosnak kivizsgálni a problémakört.

Ehhez kapcsolódik, hogy nemrég a DK javasolta, kötelezzék vizsgálatra a katolikusokat az egyházon belüli szexuális visszaélések ügyében, és a gyónási titok ellenére utasítsák feljelentésre a bűncselekményekről tudomást szerző papokat. Ötletét a katolikus konferencia elutasította, mondván, a gyónási titok sok évszázados szentségét Ferenc pápa is kötelező érvényűnek tartja. Nem szolgálja sem az áldozatok, sem a társadalom érdekeit, ha az ilyen tragédiákat egyházi és világi hivatások megbélyegzésére, lejáratására használják fel rövid távú politikai haszon érdekében. (Arról nem is beszélve, hogy az egész alaptörvény-ellenes.)

Jut eszembe,

Vadaiék nemmel szavaztak a parlamentben a kormánypártok pedofilellenes törvényjavaslatára. Mondom, kilóg a lóláb, álszentség az egész.

Ezeknek a kereszténység van az útjukban. Rákosiék óta tudjuk.

(A borítóképen Vadai Ágnes DK-s képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 18-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.