idezojelek

Üzleti vacsora

Churchill egy szalvétára felírta az arányokat, majd Sztálin elé tolta azt. Néhány pillanat alatt eldőlt a kontinens keleti felének sorsa. A sorsunk.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Faludi Imre

Hetvenhét éve, 1944. október 9-én a hivatalos találkozóra Moszkvába látogató brit miniszterelnök tiszteletére Sztálin díszvacsorát adott a Kremlben. Az oldott hangulatban Winston Churchill azzal állt elő, állapodjanak meg a Szovjetunió és a nyugati szövetségesek közötti befolyás százalékos arányairól a kelet-közép-európai államokat illetően. (Az akkor már nem volt vitás, hogy Németország elveszíti a világháborút.) Míg a tolmács fordított, Churchill az asztalon fekvő papírszalvétára felírta az érintett országokra tervezett „befolyási arányokat”, majd Sztálin elé tolta, aki végigfutotta a fecnit, aztán jóváhagyólag egyenként kipipálta. Néhány pillanat alatt felosztották a régiót.

Eldőlt a kontinens keleti felének sorsa. A sorsunk.

Nem mennék bele a „cédulaegyezmény” részleteibe – Churchill kupec eladta Kelet-Közép-Európát a szovjeteknek. Nemzetek jövőjéről – köztük a miénkről – döntött a két vezér egy papírfecnin. Őlordsága utóbb így emlékezett: „Ezek a százalékok, amelyeket leírtam, nem jelentettek többet, mint módszert a szándékainkban, hogy lássuk, mennyire bízunk egymásban.” Öblös hazugság volt ez a javából – épp a dörzsölt angol ne tudta volna, mennyire bízhat a tömeggyilkos Sztálinban? Igaz, Churchill sem ment „emberségért” a szomszédba, elég csak Drezdára gondolni. Az akkor már teljesen védtelen, kiszolgáltatott, katonai célpontnak nem számító német várost a finom lord parancsára bombázta porig az angolszász légierő 1945 januárjában. Százezer ártatlan ember maradt a romok alatt.

A történelmet a győztesek írják. Néha csak egy papírfecnire.

Borítókép: Csák Attila szobrászművész turulmadarat ábrázoló alkotása a Szent István téren. A trianoni tragédia 100. évfordulójára emlékező kardot markoló turulszobrot 2020-ban avatták fel. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.