idezojelek

Csak a szokásos

Új tanév, régi nóta: jó-e a Nemzeti alaptanterv?

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Új tanév, régi nóta: jó-e a Nemzeti alaptanterv? A 444.hu-nak nyilatkozó Miklósi László szerint nem. A Történelemtanárok Egyletének elnöke úgy véli, az vele az alapprobléma, hogy a nacionalizmus és a hazafiasság kötelező értékrendként jelenik meg benne. Az mondja, az alaptörvény szerint „büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette. Büszkék vagyunk az országunk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő őseinkre.” Igen ám, de mi van, ha valaki nem büszke rájuk? – kérdi. – Rossz jegyet kéne kapnia? Miért kellene örülnie, mondjuk, egy nálunk élő, az iszlám világból érkezett gyereknek Hunyadi János nándorfehérvári győzelmének?

Mit lehet erre mondani? Talán azt, hogy Miklósi tanár úr vegye fel az iszlámot, és oktasson az igazhitűeknél. Hirtelen nincs jobb ötletem. (Megjegyzem, a szabadkőműves Jászi Oszkár már az 1911-es parlamenti székfoglaló beszédében pedzegetett ilyesmit, amikor meghirdette a magyar kultúra és identitás megsemmisítésének programját. A hazai történelemoktatás megváltoztatására ez volt az első kísérlet. Kései örökösei most őt koppintják. Milyen érdekes!)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én inkább Takaró Mihálynak, a Nemzeti alaptanterv elkészítésében részt vett József Attila-díjas irodalomtörténésznek hiszek, aki egy ízben kijelentette, csak olyat hajlandó tanítani, ami építi a diákjait. Ami rombolja, azt nem. Az ő javaslatára került a tantervbe mások közt Herczeg Ferenc, Tormay Cécile, Szabó Dezső és Nyírő József.
A kommunista korszak elhazudta a nemzet igazi irodalmárait.

Borítókép: Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke és Hiller István, az MSZP országos elnökségi tagja (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.