időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Megélhetési Pityu

Pilhál György
2022.10.12. 05:59
Megélhetési Pityu

A híresztelésekkel ellentétben mégsem gondolta meg magát, tényleg távozik az MSZP-ből Ujhelyi István, a párt egyetlen uniós képviselője, akiben, ahogyan írta: „valami összeragaszthatatlanul eltört”. Drámai­ra komponált búcsúszózata azonban nem ríkatta meg az olvasókat. 

„A süllyedő hajó esete a patkánnyal – írta egyikük. 

– Ráébredt, hogy az utolsó húscafatot is lerágta a pártjáról. Remélem, EP-mandátumát is leadja majd.” Hamar kiderült, ez csupán naiv ábránd, bár Ujhelyi „megmagyarázta”… Ő azt tapasztalta, hogy brüsszeli munkája és kezdeményezései sikeresek, így egyetlen pillanatra sem hagyhatja cserben a szavazóit. 

„Van még dolgom, és teszem a dolgomat” – nyilatkozta bepárásodott szemmel az ATV stúdiójában. (Leleményesebb szerkesztő ezen a ponton bejátszotta volna az Internacionálét.)
Nekem meg az az érzésem, hogy Ujhelyi nem a szavazóit, hanem az EP-mandátummal járó nagyjából havi ötmilliós apanázst nem akarja cserben hagyni. (Hűséges típus, összeszoktak az évek során.) Talán már a tervei is megvannak vele a következő, 2024-es választásig. 

A kommentelő is hasonlóan látja: „Megélhetési Pityunak »van még dolga«, hát persze: fölvenni a ciklus végéig azt a hatalmas dohányt, amit azért kap, hogy leszavazza a Magyarországnak járó pénzeket.”

Jelzem, nem Ujhelyi az első, pártját veszített, Brüsszelben feledkező politikusunk. Jó évtizede az akkor éppen MDF-színekben feszítő Bokros Lajos mutatott fityiszt az őt hazahívó MDF-jogutód JESZ-nek. A legendás csomagkészítő azzal érvelt, őt a nép küldte Brüsszelbe, nem hagyhatja cserben híveit. (Bajsza alatt jót kuncoghatott.)

Borítókép: Ujhelyi István (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Nem kértek kegyelmet

Méltatlanul kevés figyelmet kapott az utókortól az 1848–49-es forradalom és szabadságharc két polgár vértanúja, Csány László és báró Jeszenák János.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.