idezojelek

Nem kértek kegyelmet

Méltatlanul kevés figyelmet kapott az utókortól az 1848–49-es forradalom és szabadságharc két polgár vértanúja, Csány László és báró Jeszenák János.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Méltatlanul kevés figyelmet kapott az utókortól az 1848–49-es forradalom és szabadságharc két polgár vértanúja, Csány László és báró Jeszenák János, holott – nagy csinnadrattával végrehajtott kivégzésük is zord bizonyság rá – a nemzet legelejéhez tartoztak. Kettejük mártírhalálára négy nappal az aradi tábornokok kivégzése után került sor Pesten, az Újépület melletti fapiacon. Szinte ugyanott, ahol sortűz oltotta ki gróf Batthyány Lajos miniszterelnök életét.

Csány László már a reform-országgyűléseken Kossuth oldalán küzdött, a harcok kezdetén a nemzetőrség szervezője, majd a kormány teljhatalmú megbízottja lett, a Szemere-kormány minisztereként érte a világosi fegyverletétel. Nem kérte Haynau kegyelmét, a kötél árnyékában csupán ennyit szólt: „Hazámért ezt is szívesen!” Emelt fővel lépett a bitófa alá báró Jeszenák János kormánybiztos is; rá Gyulai Pál húsz évvel később írt sírverse emlékezteti az utókort a pozsonyi temetőben: „Szerette hazáját / szívvel, szóval, tettel; / Védte szabadságát / híven, becsűlettel. / Áldozott, szenvedett, / jutalmát nem kérte, / S nem küzdhetve többé, / vérpadon halt érte.”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis történelmi színes. Kevesen tudják, 1849. május 21-én a visszafoglalt budai Vár ormára Csány László ifjú unokaöccse, Püspöky Grácián tűzte ki elsőként a nemzeti lobogót. Jeszenák báró dédunokája pedig az az Esterházy János felvidéki politikus, aki nem félt kimondani 1939-ben: neki a kereszt a jelenés, nem a horogkereszt. És az is ő volt, aki évekkel később Szibéria ólombányáiban a kommunistáknak is az arcába merte vágni: neki csillag sem kell a kereszt helyett.
A vér nem válik vízzé.

Borítókép: Csány László politikus, miniszter, az 1848–49-es szabadságharc vértanújának arcképe a Göcseji Múzeum állandó Deák-kiállításán a kehidakustányi Deák-kúriában. Az arckép E. Morin 1851-ben készült litográfiájának reprodukciója (Forrás: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.