idezojelek

Sajnálja a multikat

Az euró nagyszerűségéről hozsannázik a Népszavában Dávid Ferenc látnok, a DK árnyékminisztere.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Kovács Attila

Az euró nagyszerűségéről hozsannázik a Népszavában Dávid Ferenc látnok, a DK árnyékminisztere. „Megnyugtató, hogy bár a kormány folyamatosan gyalázza az Európai Uniót, a magyarok kétharmada pártolja az euróbevezetés és a forint lecserélésének gondolatát” – kezdi írását a megmondóember. Forrásmegjelölés ugyan nincs a „kétharmadhoz” (talán Pulai mérte ezt is), de ez nem zavarja a szerzőt, levonja a konzekvenciát: „A magyar polgárok tehát európártiak.” Aztán jönnek az euró melletti „érvek”: „Az EU 27 tagállamából 19-ben lehet már euróval fizetni, Horvátország pedig 2023. január 1-jétől állítja rendszerbe a közös fizetőeszközt. […] Románia is hivatalos formában jelezte, hogy csatlakozni fognak az eurózónához stb.”

Kóros becsípődés a Gyurcsány-pártnál ez az eurózás. Nagyasszonyuk, szegény Árnyék Klára már évek óta ebben szenved. Ő így panaszkodik: „Magyarország 2004-ben lépett be az unióba. Ekkor tett ígéretet az euró bevezetésére, ám arra nem került sor.” Ez annyiban érdekes, merthogy az első Orbán-kabinet 2002-ben úgy adta át a kormányzást, hogy három éven belül bevezethető az euró. Klárika igazán megkérdezhetné az urát: miért nem vezetted be, Feri? Ja, hogy Láriferinek sikerült csődközelire gatyásítania a gazdaságot? Igaz, beismerte: „Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk.” (Ezt még nem szabadversben írta, mint a mostani költeményeit.)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem igazán szimpatikus ez a Dávid ember. Zavarja a fiatalok szja-mentessége, piaci árat javasol a rezsicsökkentés helyett, fatolvajnak nevezi, aki fával fűt, ellenben a multicégeket nagyon sajnálja az extraprofitadó miatt. Egyszóval dékás.

Borítókép: Dávid Ferenc, a DK képviselője (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.