időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

Fogas kérdés

Pilhál György
2022.11.18. 05:59
Fogas kérdés

Azt nem tudni, hogy a Városháza negyvenvalahány fős tanácsadói csapatából kinek a javaslata volt, mindenesetre a főváros a téli hónapokra leállítja a 135 éves budai fogaskerekű működését. Állítólag takarékossági okokból. Ezzel ugyanis 120 millió forintot tud megspórolni a kétszázmilliárdos büdzsével gazdálkodó Budapest.

Az szóba sem került, hogy esetleg a tanácsadói gárda létszámát kellene megkurtítani, netán a népes főpolgármester-helyettesi csapatból kéne elhajtani kettőt-hármat. Dehogy. Az sem vetődött föl, hogy esetleg a brüsszeli Budapest-iroda (vezetője Karácsony Gergely régi cimborája, Jávor Benedek) vegyen vissza egy kicsit a pazar semmittevéssel jegyben járó pénzszórásból.

Vajon tudja-e a főpolgármester, hogy a fogas leállításával alig több mint fél ezreléket spórol? Illetve dehogy spórol, hiszen fogas helyett pótlóbuszok fognak majd füstölögve kanyarogni a Városmajortól a Széchenyi-hegy tetejéig. (Igazi környezetbarát lépés az örökösen „zöldségekkel” előálló, 2019-ben azzal kampányoló főpolgármestertől.) Bár ez a buszos tekergés sem biztos, hiszen a legjegesebb téli napokon (amikor a közeli János-kórházban három műszakban gipszelik a kéz- és lábtörötteket) sem a busz, sem az autó nem tud fölmenni a hegyre.

Csak a fogas tudna, de azt meg ugye leállítják…

Mindenesetre az egész bornírt elképzelés szervesen illeszkedik a karácsonyi gondolatkörbe: biciklisávfestés, méhlegelő-kialakítás, szivárványoslobogó-lengetés…

A tavaszi újraindítás sem ígér sok jót. Gondoljunk csak az elrozsdásodó sínekre, váltókra – már amennyit meghagynak majd belőle a színesfémgyűjtők.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond, mögötte Bősz Anett (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (balra) és Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a főváros napja alkalmából tartott ünnepségen (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.