idezojelek

Savanyú a szőlő

Most Bozóki András, az első Gyurcsány-kormány kulturális minisztere tájékoztat bennünket, miért olyan élhetetlen a mai Magyarország.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Most Bozóki András, az első Gyurcsány-kormány kulturális minisztere tájékoztat bennünket, miért olyan élhetetlen a mai Magyarország.

– Nem a baloldal és a jobboldal áll szemben itt egymással, ahogy a propaganda sugallja, hanem a liberális demokrácia hívei próbálnak védekezni az egyre inkább önkényes hatalom támadásaival szemben – magyarázza a Népszava riporterének, aki (mert azért szakmai minimum is van a világon) tétován közbeveti: – A Fidesz mégis ismét kétharmaddal győzött a választáson.
Mit tud erre Bozóki mondani? Hát azt, hogy idehaza nem voltak szabad választások. (Az EBESZ-megfigyelők ezt fordítva látták – P. Gy.) Meg hogy nem jutott hasonló mennyiségű információ az emberekhez mindkét oldalról. Ezért győz mindig Orbán, teszi hozzá. Ennyit tud kiizzadni magából egy bukott baloldali sztárentellektüel. Igazolásképp Vajda Mihály filozófusra hivatkozik, aki szerint „az alkalmazkodó, megalázkodó, feudális, hűbéruras, csicskáztató mentalitás nem idegen a mindennapi magyar kultúrától”. (Erre emlékszem, a rocker külsejű bolsevik aggastyán pár éve tényleg ilyeneket mondott: „Ami a választók magatartásában változatlan, az a szavazók jobbágymentalitása.” Igaz, én inkább Misi rocker szavaiban éreztem a prosztó elemeket. Ami persze érthető, pályafutásának java a „munkás–paraszt” kormányok idejére esett.)

Bozóki mindenesetre javasolja: kerüljük azt a beszédmódot, amely azt sugallja, mintha itt demokratikus pártok versenyéről lenne szó. Aztán ennek a fordítottját is kinyilatkoztatja: „Ahol a kormányt nem lehet demokratikus választásokon legyőzni, az a rendszer nem demokrácia.”

Szerintem mindössze savanyú a szőlő.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Bozóki András politológus, szociológus, a nemzeti kulturális örökség volt minisztere a Párbeszéd Magyarországért (PM) megalakulásának első évfordulója alkalmából rendezett ünnepségén a fővárosi Dürer Rendezvényházban 2014. március 1-jén (Fotó: MTI/Kallos Bea)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Kiszabadulhatunk a kalodából

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.