idezojelek

Mi, manipulált alattvalók

A kilencvenkettedik évében járó Ferge Zsuzsát meglepte, hogy a Népszava aktuális napi kérdésekről faggatta.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Czimbal Gyula

Hogy miért éppen a kilencvenkettedik évében járó Ferge Zsuzsát faggatta aktuális napi kérdésekről a Népszava, nem derült ki a minapi interjúból. Magát a szociológust is meglepte az érdeklődés: „Nem vagyok felkészülve, hogy értelmezzem a miniszterelnök gyakran ellentmondásos megnyilvánulásait – szabadkozott. – A helyzet is roppant bonyolult, de ebben az esetben a magyar tájékoztatás viszonylag korrektnek látszik.” (Amennyire visszaemlékszem, Gyurcsány Ferenc ámokfutásának éveiben nem sűrűn kérte fel az újság Zsuzsa asszonyt, hogy értékelje a katasztrófakormányzást.)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek dacára megtudhattuk, hogy a helyzet „sose volt jó, de mindig van lejjebb”. A kabinet egyre kevésbé kedveli a civileket, akik szembefordulhatnak vele. 

„Valójában nem is az oktatásért, hanem a tudásért kell küzdeni, az Orbán-kormány ugyanis minél több tájékozatlan és könnyen manipulálható alattvalót óhajt.” (Ezek mi lennénk.) 

Persze a szociális helyzet sem maradhatott ki a beszélgetésből. Egyebek mellett kiderült, Magyarországon – a Kádár-korszak rövid ­időszakait kivéve – sosem volt korrekt segélyezési rendszer. Onnan nézve pedig különösen elszomorító, hogy a mai Fidesz-kormány számos feltételt nehezített és jelentősen megemelte a segélyezésből kiszorulók számát.

Kis színes. Ferge Zsuzsa is tagja volt annak a legendás értelmiségi brigádnak, amely 2000-ben könnyes nyilatkozatban állt ki a Zámolyból Franciaországba vándorló „meghurcolt” romák mellett. Akikről nemsokára kiderült: egy gyilkosság következményei elől pucoltak ki nyugatra. (Ahol aztán az ottani rendőröknek adtak tartós elfoglaltságot.) Akkor egy darabig nem hallottunk Zsuzsa asszonyról.

Borítókép: Ferge Zsuzsa szociológus (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.