idezojelek

Hídsors

Ezúttal a kétségbeejtő Karácsony Gergely fog bazsalyogni a kamerák előtt.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Havran Zoltán

Ha megkésve, drágábban és csökkentett műszaki tartalommal is, de ma végre átadják a felújított Lánchidat, a nemzet és a főváros büszkeségét. Nem idéznék se Karácsony Gergely főpolgármester előzetes ujjongásából, se a hídról eltanácsolt, hoppon maradt autósok „javaslataiból” – beszédesebb ezeknél a patinás építmény hányatott históriája. (Ne higgyünk a városi legendának, hogy a Lánchidat őrző kőoroszlánoknak nincs nyelvük. Van. Vajha beszélni tudnának!)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük ott, hogy a híd szellemi atyja és mecénása, gróf Széchenyi István sosem mehetett át rajta, szegény. (Ellenben 1848 nyarán, az építkezés legvégén, amikor az utolsó beemelendő elemet tartó csigasor vonólánca a munkahíddal együtt leszakadt, kis híján odaveszett a gróf; sokadmagával a hömpölygő folyóba zuhant.) Vérforraló igazságtalanság a sorstól, hogy a csodálatos építményt 1849. november 20-án az a Julius Haynau osztrák táborszernagy avatta fel, aki pár héttel korábban Aradon még bitókat ácsoltatott az elbukott szabadságharc hőseinek. De mintha ez nem lett volna elég, száz évre rá, 1949-ben, a világháborúban lebombázott híd újjáépített változatának átadási ünnepén egy másik szörnyeteg, 

Rákosi Mátyás mondta az avatóbeszédet. Ezúttal a kétségbeejtő Karácsony Gergely fog bazsalyogni a kamerák előtt.

Nem ezt érdemelte volna a sorstól se Budapest ékköve, se megálmodója, a legnagyobb magyar. Akinek még arra is másfél századot kellett várnia a hálátlan utókortól, hogy végre az ő nevét kapja a Lánchíd pesti lábánál elterülő tér. Az a patinás placc, melynek szélén is az ő legendás épülete, a nemzet szellemi gyarapodására felajánlott Magyar Tudományos Akadémia áll.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.