idezojelek

Véres Nagyenyed

A gyújtogató, gyilkoló, fosztogató előemberek szörnyű pusztítást végeztek a nagyenyedi magyarok között.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2024. 01. 08. 4:59
Fotó: Kiss Gábor

1849. január 8-án este megszólaltak a Nagyenyed melletti román falvak templomharangjai, majd Axente Sever kiadta a parancsot tízezres martalóccsapatának: „Enyednek pusztulnia kell!” A 27 éves haramiavezér az osztrák Puchner tábornok utasítását követte; Erdély főhadparancsnoka nem sokkal előbb „felkérte”, pusztítsa el a magyar várost. Sever banditái már korábban, 1848 őszén nekiláttak a magyarpogromoknak, ám akkor a közelben állomásozó honvédcsapatok miatt még nem tudtak igazán „kibontakozni”. Decemberben azonban, amikor Bem tábornok kivonta seregeit a térségből, Sever elérkezettnek látta az időt, a martalócok megrohanták a védtelen várost. A gyújtogató, gyilkoló, fosztogató előemberek szörnyű pusztítást végeztek a nagyenyedi magyarok között. A túlélők elbeszélései minden képzeletet felülmúltak. Történészek 1500-2000 főre becsülik a halottak számát, több ezren menekülés közben halálra fagytak a mínusz húsz fokban. A román történetírás nem ír a vérengzésről.

Axente Sever 1851-ben megkapta a Ferenc József Lovagrend nagykeresztjét, és élete végéig busás évjáradék illette. Szülőfaluját (Asszonyfalvát) ma Axente Severnek hívják. Nagyenyeden köztéri szobra áll, iskola és utca is viseli a nevét.

Jut eszembe, 2014 óta Romániában törvény előírja, hogy a hatóságoknak ünnepségeket, történelemidéző programokat kell rendezniük minden évben december 1-jén, és valamennyi városnak utcát kell elneveznie 1918. december 1-jéről. (A Román Nemzeti Tanács ezen a napon mondta ki Gyulafehérváron Erdély Romániához csatlakozását.) Szomszédainknál ünnep ez a nap. Akárcsak a trianoni békediktátum napja, június negyedike.

Január nyolcadika még nem ünnep.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Borítókép: Résztvevők a nagyenyedi sétatéri diákemlékműnél tartott megemlékezésen 2023. január 8-án. (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.