idezojelek

Sanyi a fűrésszel

Léderer Sanyi a bíróságon tagadta, hogy előre kitervelték volna az akciót, azt mondta, éppen volt nála egy fűrész – felfüggesztett ítélettel megúszta.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Szigetváry Zsolt

„Magas rangú amerikai szenátorok kétpárti csoportja fontos megbeszélést folytatott magyar civil szervezetek és szakértőik képviselőivel”
– közölte Facebook-oldalán az amerikai nagykövetség. David Pressman nagykövet fontosnak tartotta, hogy vendégei a hazai ellenzékkel folytatott megbeszélések előtt a Magyarországon működő civil szervezetekkel is találkozzanak. Kell a háttérinfó.

Az egyik ilyen viziten Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója is részt vett. A K-Monitort már a kezdetek óta támogatja a Soros-féle Open Society Foundations, de más amerikai pénzek is érkeznek a szervezethez; erről maga Léderer Sándor számolt be egy korábbi interjúban. Arról, gondolom, nem ejtett szót direktor uram, hogy miként indult saját „közéleti” pályája. Pedig az is érdekes történet. Léderer Sándor – akkor még Sanyi – egyike volt annak az öttagú ifjúkommunista csapatnak, amely 2000 egyik novemberi éjszakáján nemes egyszerűséggel lefűrészelte a Rákosi Mátyás által lerombolt városligeti Regnum Marianum templom helyén álló fakeresztet, majd a csonkjára harsány vörös csillagot pingáltak, s odaírták: „Budapesti Felszabadítási Front”. Léderer Sanyi a bíróságon tagadta, hogy előre kitervelték volna az akciót, azt mondta, éppen volt nála egy fűrész – felfüggesztett ítélettel megúszta.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

(Lábjegyzet. Hősünk unokatestvére, az SZDSZ-ben edződött Léderer András sincs megbékülve a hazai viszonyokkal, jelenleg a Helsinki Bizottság jogi megfigyelőjeként kavar, s valószínűleg a kedves papa, Léderer Pál sem a Fideszre szokott voksolni; ő annakidején Népszabadság újságírójaként hirdette a kommunizmus nagyszerűségét.)

 

Borítókép: Léderer Sándor, a K-Monitor Közhasznú Egyesület ügyvezetője az Eötvös Károly Intézet Legyen köztársaság! című fesztiválján a Gödör Klubban 2015. március 14-én (Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.