Akiket Isten megpróbál

Az Ég tartja a Földet, állítja azonos című könyvében Zsuffa Tünde.

2021. 05. 20. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ég tartja a Földet, állítja azonos című könyvében Zsuffa Tünde. Szent Erzsébetről ír, II. András királyunk gyermekéről, akit hatalmi érdekek szakítanak el családjától, ám tragédiákkal övezett élete nem kérgesítette meg a szívét. A szegények és a betegek oltalmazója lett, akit már rövid élete során is szentként tiszteltek. Trónviszályok, gyilkosságok, kálváriák szövevényén át rajzolódik ki Erzsébet portréja, akinek mély hite bátyjának, a későbbi IV. Béla királynak is erőt adott a tatárok dúlta ország újjáépítéséhez.

Ismerjük a történetet, de itt most valahogy más minden. Ez a könyv több egy életrajznál. Mi is ott vagyunk a XIII. század életre kelt szereplői között. A szerző saját sorsa folytán szinte otthonosan mozog a témában, ahol a lélek önzetlen nagysága küzd az emberi gyarlósággal. Zsuffa Tünde tizenéves volt, amikor sikerült visszafordulnia a halál torkából. Ott, az onkológiai intézetben fogadta meg, ha meggyógyul, Istennek szenteli életét. Egy darabig zárdában is élt, de aztán ráébredt, ígéretéhez akkor is hű marad, ha családot alapít, írni kezd. Eleinte nem mert szépprózával jelentkezni, félt kimutatni az érzéseit. – Mostanra már csak egy dologtól félek – nyilatkozta nemrég –: a sötétségtől. Nem tudom tétlenül nézni, hogy veszni hagyjuk a múltat. Hiszen ha nem ismerjük a múltat, hogyan építünk jövőt? Sehogy, szétesik a nemzet.

Máris a jelenben vagyunk.

Bécsben, ahol teológia–történelem szakon diplomát szerzett, nagy hatással volt rá Ratzinger bíboros, a későbbi XVI. Benedek pápa. Az ő előadásain értette meg, csak azokból válhat igaz ember, akiket az Isten megpróbál. Talán Szent Erzsébet is ekkor érintette meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.