Egy eltanácsolt tanács

Az Országgyűléshez forduló ábrándos gyülekezet elégedetlen az Országos Bírósági Hivatal elnökének kinevezési gyakorlatával, és nehezményezi az előterjesztések benyújtásának megtagadását.

2019. 05. 10. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Handó Tünde menesztését indítványozza az Országos Bírói Tanács (OBT). Az Országgyűléshez forduló ábrándos gyülekezet elégedetlen az Országos Bírósági Hivatal elnökének kinevezési gyakorlatával, és nehezményezi az előterjesztések benyújtásának megtagadását. Az egész attól érdekes, sőt röhejes, hogy Handó Tünde az egyik legellenőrzöttebb közjogi szereplő idehaza. Rendszeresen beszámol a parlamentnek, tájékoztatja munkájáról a bírósági elnököket, sőt még a háborgó OBT-t is tájékoztatja, holott a kompánia idestova egy éve törvénytelenül működik. (Tavaly póttagválasztó értekezletet tartottak – ugyanis a 15 tag és 14 póttag közül 17-en (!) lemondtak –, ám egyetlen jelölt sem akadt, aki vállalt volna póttagságot…) Ennek dacára a megcsappant brigád azóta is folytatja magányos bozótharcát Handó Tünde, sőt a kormány ellen. Ezzel viszont csak azt sikerült elérniük, hogy az épeszű bírósági vezetők felszólították őket, szűnjenek meg. A törvényszékek és ítélőtáblák elnökei visszafogottan fogalmaztak, amikor kijelentették: „Az OBT tevékenysége nem szolgálja a bírói kar érdekeit.”

Hogy akkor kiét, kikét szolgálja? Kis fantáziával kitalálható. Az OBT volt az, aki a közigazgatási bíróság felállítása miatt egészen az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózatáig szaladt, mondván, a magyar kormány pártbíróság felállítását tervezi. Vagy elég arra gondolnunk, mekkora elánnal lobbiztak néhány éve, hogy az Amnesty International Magyarország „érzékenyítőtréninget” tarthasson az Igazságügyi ­Akadémián. Magyar bírókat „érzékenyítettek”, hogy „megfelelő” ítéleteket hozzanak… (Lilulni kezd a fejem, kirakom a pontot.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.