A dánok célja a karbonsemlegesség

Kétszáz szélerőművet hordoz majd a hatalmas mesterséges sziget.

2021. 02. 11. 9:14
null
A létesítmény a szárazföldtől nyolcvan kilométerre épül. Forrás: Danish Energy Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hárommillió háztartásnak elegendő energiát biztosító óriási sziget felépítését jelentették be a dánok. Az Északi-tengerre álmodott konstrukció a világ első energiaszigete lesz: a 18 futballpálya (120 ezer négyzetméter) nagyságúra tervezett monstrum a háromszorosára bővíthető.

A létesítmény a szárazföldtől nyolcvan kilométerre épül.
Fotó: Danish Energy Agency

A kétszáz, óriási tengeri szélturbina központjaként szolgáló, a dánok legnagyobb építési fejlesztéseként emlegetett beruházás becsült költsége 28 milliárd euró. A szárazföldtől nyolcvan kilométerre tervezett mesterséges sziget nemcsak a dánoknak biztosítana áramot, hanem a szomszédos országok elektromos hálózatainak is, bár ezeket az országokat még nem nevezték meg, Jacob Ostergaard, a Dán Műszaki Egyetem professzora a BBC-nek elmondta, hogy az Egyesült Királyság, Németország és Hollandia is kaphat a zöldenergiából.

A dán éghajlati törvényben az ország azt vállalta, hogy az 1990-es szinthez viszonyítva 2030-ra hetven százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, illetve 2050-ig karbonsemlegessé teszik az országot. Tavaly decemberben azt is bejelentették, hogy az Északi-tengeren nem kutatnak tovább új kőolaj- és gázlelőhelyek után. A Dansk Energi nevű zöldcsoport – bár azt mondja, hogy egy „álom valósággá vált” – kétli, hogy az északi-tengeri sziget a tervezett 2033-as kezdésig elkészül.

Egy kisebb energiasziget megvalósítása egyébként előrébb tart: a dán szárazföldtől keletre, Bornholm mellett, a Balti-tengeren tervezett létesítmény két gigawatt energiát adna. A most bejelentett fejlesztés első lépcsőben három gigawattot tudna, majd amikor teljesen elkészül, tíz gigawatt energia érkezhetne a szigetről.

Noha nem ismerni az új sziget pontos építési helyét, a helyi tévé szerint egy dán energiaügynökség tavalyi tanulmánya két lehetséges területet jelölt meg Jütland partjaitól nyugatra. Mindkettő viszonylag sekély, 26-27 méteres mélységű terület volt.

Tavaly novemberben az Európai Unió bejelentette, hogy a tengeri szélerőművek kapacitását 2030-ra a jelenlegi ötszörösére, 2050-re a 25-szeresére kell növelni. A megújuló energia biztosítja az unió villamosenergia-szükségletének körülbelül egyharmadát. Az unió szélenergiából 12 gigawatt elektromos áramot képes előállítani, ebből Dánia 1,7 gigawattot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.