Éremesőt hozott az online verseny

A diákolimpia fizikából és biológiából idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt, a kémikusok ellenben mindkét fontos nemzetközi megméretésüket megrendezték. Az eredeti tervek szerint a Mengyelejev Diákolimpiát Budapesten, a nemzetközi kémiai diákolimpiát Isztambulban tartották volna.

2020. 08. 13. 9:25
null
Az egyetemeken pótolhatják az elmaradt kísérleteket Fotó: Sóki Tamás Forrás: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2020 elején két diákolimpia tervezése is javában zajlott kémiából. Isztambulban a nyári Nemzetközi Diákolimpiát (IChO) szervezték, Budapesten az áprilisra kitűzött 54. Mengyelejev Diákolimpiára készültek. A középiskolásoknak rendezett nemzetközi tudományos diákolimpiák között a kémiaverseny 1968-ban indult útjára, alapítói között Magyarország is ott volt – és azóta folyamatosan az élmezőnyhöz tartoznak a hazai középiskolások. A koronavírus-járvány miatt egyértelművé volt, hogy idén a személyes találkozás, a laborfeladatokat is magában foglaló olimpia nem lesz lehetséges.

Rengeteg egyeztetés után azt javasolták az isztambuli versenyre nevező országoknak, hogy az olimpia csupán elméleti fordulóból álljon július végén, amit a diákok saját országukban, független felügyelet alatt (nem a kísérő és felkészítő tanárok közreműködésével) írnak meg. Ezt a tervet 75 ország támogatta, alig maradt ellenző (Svédország, Argentína, Románia), és még a csapatot a korlátozások miatt kiállítani nem tudó országok is mellé álltak. Az „isztambuli” diákolimpia nagyon simán futott le. A szoftver remekül bevált, a videókonferenciák eredményesek voltak. Végül 59 ország 231 diákja írta meg a dolgozatot (a türkmén minisztérium a dolgozat reggelén tiltotta le diákjait). – A kémia lényege valóban a kísérletezés, de a jelenlegi helyzetben értelmetlen lett volna ragaszkodni ehhez. Örültünk annak, hogy egyáltalán megrendezhettük a diákolimpiá­kat – tájékoztatott Magyarfalvi Gábor, az ELTE TTK adjunktusa, aki az idei különleges verseny feltételeinek kidolgozását és a verseny előkészítését a nemzetközi intézőbizottság elnökeként irányította. Magyarországot négy középiskolás képviselte – mind a négyen érmet szereztek.

Az idei budapesti Mengyelejev ­Diák­­olimpia különlegessége az lett volna, hogy története során először hagyja el a valamikori Szovjetunió területét a verseny. Az egyik főszervező, a Magyar Kémikusok Egyesülete lefoglalta a szállodát a részt vevő harminc ország delegációinak és a versenybizottságnak. A másik főszervező, az ELTE Kémiai Intézete megrendelte a laboreszközöket, vegyszereket. Majd nagyot fordult a világ – a járványügyi helyzet felülírta a terveket. Június utolsó napjaira jött az üzenet a Mengyelejev ­Diákolimpia versenybizottságától: mégis megtartanák a versenyt, az IChO-hoz hasonló módon. Július közepén sorra is került a két elméleti fordulóra 28 ország 130 diákja számára. Az ELTE TTK-n felkészített magyar csapat szintén kiemelkedően szerepelt. Hét érmet nyertek a magyar diákok – négyen a ­kémiai diák­olimpián is részt vettek.

Az egyetemeken pótolhatják az elmaradt kísérleteket
Fotó: MTI/Sóki Tamás

– A kémia továbbra sem tartozik a középiskolások kedvenc tantárgyai közé. A kémiatanári pályát is kevesen választják, ­emiatt a szakma nagy „öregjei” keveseknek tudják átadni tapasztalataikat. A tendencia alapján könnyen megjósolható, hogy ezeken a versenyeken egyre kisebb eséllyel szerezhet valamennyi versenyző érmet. A természettudományokra fókuszáló iskolákból mindig érkeznek kiváló ifjú kémikusok, de minden évben akad meglepetés. Erre példa idén Borbás Balázs, a komlói Kökönyösi Gimnázium diákja. Onnan korábban sohasem érkezett diákolimpikon – összegezte a tapasztalatait Magyarfalvi Gábor.

A jövő év bizonytalan. Ha a járvány eloszlik 2021 tavaszára, akkor még abban az évben, ha nem, akkor egy évvel később Budapest örömmel megrendezné a következő Mengyelejev Diákolimpiát. Japán az IChO-t jövőre oszakai helyszínnel vállalta megszervezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.