Könnygázgránát-demokrácia

Takács Péter
2002. 07. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Machiavelli ördögi kacajra fakadt a túlvilágon. Félezer év távolából is idehallik a hahotája. A cél szentesíti az eszközt. A magyar miniszterelnök máig tisztázatlan kémelhárító tevékenysége, a magyar főrendőr napfényre került III/1-es, II-es és III-as galibája eléggé megzavarta a politika világát. Mindezeknél azonban jobban elgondolkoztatta a politika iránt érdeklődőket az apja hajdani megzsarolása miatt tisztségéről lemondó Pokorni Zoltán roppant súlyú, a magyar társadalom jövőjét döntően befolyásoló lépése. Valamivel hatástalanítani kellett a Pokorni-féle bombát. Medgyessy és a belügyminiszter nyilatkozata elég idétlenre sikerült ahhoz, hogy a hatalom birtokosai megalázottnak érezhessék magukat. Kapóra jött hát a július 4-én kirobbant polgári elégedetlenségi mozgalom.
Csak a politikai manipulációkban járatlanok számára lenne meglepetés, ha egy oknyomozó újságíró néhány hónap múlva kiderítené, hogy július 4-én a törvényes utat mellőzők számára fondorlatos baloldaliak szőtték a hálót, hogy ezzel kíséreljék meg erodálni a polgári oldal melletti rokonszenvet. A taxisblokád mellett példa erre a parlamenti hordóügy, a Göncz Árpádot megnémító, a színházi kelléktárból kikölcsönzött Árpád-sávos lobogók tömegbe applikálása. Nem annyira a kereskedelmi csatornák csasztuskaízű kardala sugallja ezt, mint inkább néhány, az ügyben azonnal riadót fújó politikus szokatlanul arrogáns hangneme. Liberalizmusának lényegét – és hajdan a Fidesz elnöki posztjáért folyó harcban Orbánnal szembeni vereségéből táplálkozó gyűlöletét – kiáltotta világgá Fodor Gábor, amikor a választások után a győztesnek gratuláló, azóta hallgató, az események előtt már hetekkel külföldön tartózkodó Orbán Viktorra hárított minden felelősséget. Ennél már csak a végzetesen eltorgyánosodott Kuncze Gábor megszólalása volt visszataszítóbb, amikor a köztársasági elnököt oktatta ki a rendpártiságból. Vajha tette volna Göncz Árpáddal is 1990 októberében, amikor az alig néhány hónapos demokráciát öt napon át ostromolta – az SZDSZ vezényletével – a csőbe húzott taxisok hada! Tanulékony politikus Kuncze Gábor, képes elismételni tanácsadóinak a szavait, és minden gesztust, kifejezést, modort ellesett Torgyántól. Szegény ’56-osok, azt hitték, csak Kádár rakhatott rájuk bilincset. A Kossuth téren szomorúan megtapasztalták, hogy Kuncze Gábor bilincseit sem aranyból kovácsolták. Most a köztársasági elnökön a sor. Őt is ki kell oktatni Kuncze-tanból. Sőt át is kell világítani. Ez alól csak Göncz Árpád lehet kivétel. Torgyán sem csinálhatta volna, csinálhatná tökéletesebben.
Erős és tanulékony a mi demokratikus rendőrségünk is, ha nem a móri bankrablók, a Fenyő-gyilkosok, a pénzszállítóktól kétszázmilliót zsákmányolók kézre kerítéséről, hanem a tüntető diákok, a fekete ruhás asszonyok, a Batthyány-örökmécseshez helyezendő néhány szál virág „megfékezéséről” van szó. Úgy tűnik, a szocialisták uralma idején a rendőrök különösen allergiások a Batthyány-örökmécsesre, akik – ha a sors úgy hozza – a taxisblokád védelmére szegődnek kormánybuktató szándékkal. Idős ötvenhatosokra raknak bilincset, betuszkolják őket a rohamkocsikba. Ha – törvénytelenül bár – polgári engedetlenségi mozgalom kerekedik, ott vannak a kommandós rohamosztagosok, s amint azt az amerikai terrorellenes filmekből tanulták, földre tipornak boldog-boldogtalant, s a hatalom nagyobb dicsőségére előállítják az engedetleneket. Ha ennél is súlyosabbnak vélelmezik a szituációt, elő a könnygázgránátokat. Marja a szemet, csípi a nyálkahártyát, kiöklendezi tőle a tüdejét, gyomrát a földi halandó. Egy politikailag elkötelezettebb rendfenntartó oldalán gyorsan felpattan a pisztolyzár, s csőre töltve már szegeződik is a stukker a hatalommal elégedetlen polgár szívének, homlokának. Előkerülnek a noteszek, kartotékba rögzítik azok nevét, akik többre becsülik a virágot, mint a kémelhárítókat, az írók, költők gondolatairól, barátairól jelentést készítőt, kódolót.
Restauráció ez a javából.
A félelem görcsbe rántja a szíveket, agyakat. Távol tartja az utcától, a politikától az embereket. Több mint jelzés, több mint figyelmeztetés a gumibotozás, a könnygázgránát alkalmazása. A hatalomgyakorlás metodikájának tana közötti különbséget kell látni abban, hogy az Antall- és az Orbán-kormány társadalmi szolgálata-kormányzása idején egyetlen tüntetőt sem bilincseltek meg, egynek sem verték véresre a fejét, s egyszer sem került sor könnygázgránátok bevetésére. 1990 óta bilincseket csak Kuncze Gábor belügyminiszter rakatott a Kossuth téren tüntetőkre, s gumibotokkal, pisztolyrántással, könnygázgránátokkal csak Lamperth Mónika fékeztetett meg. Mindketten hatalomgyakorlásuk kezdetén.
A bilincsekhez, könnygázgránátokhoz, gumibotokhoz, pisztolyrántáshoz a retorikát a miniszterelnök szolgáltatja: a nála két centivel alacsonyabbak szolgasorsra születtek; az ’56-osok egyre kevesebben vannak és öregek, nem kell velük törődni. A fiatalok pedig igyanak whiskyt, Coca-Colát, szórakozzanak, ennyi legyen a gondjuk, a politikát hagyják a III/II-esekre, III/III-sokra. Az ország az övék, az ő feladatuk uralkodni rajta. Uralkodni az ország fölött, vagy szolgálni a társadalmat? Ez a kérdések kérdése, s erre adott választ Antall József és Orbán Viktor. Erre adott választ Kuncze Gábor és a napokban Lamperth Mónika.
Erős a mi rendőrségünk, erős a mi kormányunk. Tudnak mindent, mindenkiről. Negyvenöt évig gyűjtötték az ilyen-olyan bizalmas tisztek az információkat. Kartotékolták az országlakosokat, az idegeneket, a turistákat. Ha a kartotékok egy részét el is égették, néhány generáción keresztül segít az emlékezet: ki a megbízható, ki a megtűrhető, ki az ellenség.
Ha nem segít a kartoték, ha kihagy az emlékezet, még mindig megszólaltathatók a bértollnokok: munkahelyét fenyegetve érző asszonyok zokogásáról szól a csasztuska… A mentők útjának elvágásától, a betegek haldoklásáról harsog a mindenkitől, csak a kenyéradó gazdáitól nem független sajtó. Gyalázatos, gonosz, patkányszagú, nyilasbérenc, fasiszta, hitlerjugend, antiszemita lesz egyszerre az ország lakóinak fele, vagy talán annál is több, mert így kívánja a hatalomszerzés és -megtartás retorikája. Zsdanov örökösei értik a módját, hogyan lehet a kollektív bűnösség folytonos hangoztatásával egy nemzetet rettegésben tartani, s néhány száz ember hatalmát isteníteni. Oknyomozás, elemzés, a miértek megfogalmazása és annak megválaszolási kísérlete? Ugyan már! Ez a demokratikus gondolkodású és mentalitású értelmiségiek szokása.
Balga ügyefogyottság… Egy deklaráció, egy kiáltvány, egy felszólamlás a szocialista kormány mellett… Egy pezsgőbontás a győzelemre! Ennyi a recept, ennyi a ráció, minden más csak balga fecsegés… A negyedik rend – a bértollnokok hada – mindent megold, s mindenkinek igazságot szolgáltat. Mint hajdan a francia jakobinusok. A guillotine már működik. Most még nem fejeket választ el a törzstől, csak lelkeket öl, de azt tömegesen. Kifordítani a sarkából a világot. Ez itt a lényeg, hatalomra csak az juthat, igazságos demokratikus, szégyentelen és bűntelen csak az lehet, akit a negyedik rend annak vélelmez. Elhitetik a világgal, hogy ők az ítélőbírák. Mit számít az, hogy a demokrácia alapelve szerint mindaddig mindenki ártatlan, nem fasiszta, nem antiszemita, mégcsak nem is nyilas, nem is tolvaj, amíg a független bíróság ítéletet nem mond felette. Tolvajt kiáltanak, amikor lopnak. Igazságot kiáltanak, amikor hazudnak. A bölcsek talárjába öltöznek, mikor bugyután álszenteskednek. Ebben a keserű orwelli világban önmagukat deklarálják egyenlőbbnek. És úgy is élnek, úgy is gondolkodnak. Ha ezt nem fogadod el, fasiszta leszel, antiszemita, rasszista, netán Hitler ivadéka. Éljen hát a taxisblokád, a kegyelmet osztó Göncz Árpád! Szorongjon Mádl Ferenc, pusztuljon a jobboldal, mert ők úgy hiszik, hogy a demokráciában minden ember egyenlő, s nincsenek egyenlőbbek.

íi>A szerző egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.