Politikai kettős mérce a Külügyminisztériumban

Szentesi Zöldi László
2002. 10. 30. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Medgyessy-kormány féléves tevékenységét akár egy mondatban is meg lehetne fogalmazni: amióta hatalmon vannak, a rendszerváltozás alapértékei veszélybe kerültek hazánkban. Aligha hittük volna tizenkét évvel ezelőtt, hogy a demokratikus Magyarországon újra félelemben élnek a minisztériumi dolgozók, s hogy világnézeti meggyőződésük miatt köztisztviselők kerülnek az utcára. A szociálliberális káderpolitikában talán az a legijesztőbb, hogy régi emlékeket idéz. Valaha Marosán György és Czinege Lajos dobhártyákat roncsoló hangja jelenítette meg a kommunista káderpolitikát. Az idők változnak, ma már szükségtelen ordítani és toporzékolni. Elegendő a hatalmi arrogancia és a füllentési kényszer, amint azt a Kovács László és Bársony András uralta Külügyminisztérium egyre botrányosabb esetei is bizonyítják.
Még az áprilisi választások idején történt, hogy a Külügyminisztérium egyik főosztályvezetőjét megvádolta a Népszabadság: a „legszocialistább” napilap tudósítója, Kéri J. Tibor tudni vélte, hogy az illető a polgári összefogás mellett agitáló e-maileket küldött szét munkahelyén. Hamar kiderült, hogy az egész ügy jellegzetes öngól, afféle „kacsa”: a Népszabadság is elismerte tévedését, amikor néhány nappal később helyt adott a szóban forgó főosztályvezető helyreigazításának. Az eset szót sem érdemelne, ha a Kovács László vezette új külügyi tárca nem akarná mindenáron vezető pozíciókba juttatni kádereit. A főosztályvezetőt kisvártatva leváltották, majd eltávolították a minisztériumból, helyét egy „megbízható” munkatárs vette át. Kovács Lászlóék alighanem osztották a Külügyminisztériumi Dolgozók Önálló Szakszervezete elnökének, Torzsa Istvánnak az ügy kirobbanásakor megfogalmazott keresetlen szavait: „… elvárnánk, hogy a Külügyminisztérium vezetése szólítsa fel munkatársainkat, hogy – miként a törvény is előírja – munkahelyükön tartózkodjanak mindenféle (sic!) pártpolitikai tevékenységtől.”
Eltelt néhány hónap, Kovács Lászlóék berendezkedtek a magyar államigazgatásban, s az ország az önkormányzati választásokra készülődött. Ekkor már a Külügyminisztérium sorait erősítette Ara-Kovács Attila, aki afféle mindenesként nyerte el főosztályvezető-helyettesi megbízatását. Ara-Kovács az SZDSZ A korszakváltás programja című iratának egyik szerzője, de politikai tanácskozásokon hivatalosan is képviselte a szabad demokratákat, sőt munkássága arra is kiterjedt, hogy az Élet és Irodalomban ostorozza a haiderizálódó polgári Magyarországot. Nos, Ara-Kovács Attila „újságíróként” írta alá a Népszabadság 2002. október 12-i számában megjelent, Demszkyre szavazunk című fizetett politikai hirdetést, amelyet – rajta kívül – olyan el nem kötelezett, egyetlen párt holdudvarába nem tartozó közszereplők láttak el kézjegyükkel, mint Eörsi István, Jancsó Miklós, Konrád György, Tamás Gáspár Miklós és mások. Csakhogy hiba van a kréta körül: Ara-Kovács Attila köztisztviselő, Demszky mellett tett hűségnyilatkozatával kétségkívül megsértette a köztisztviselői törvényt. A demokratikus közvélemény joggal várhatja el, hogy a vétkest Kovács László azonnal függessze fel állásából és távolítsa el a minisztériumból.
Most azonban nagy a csend. Sem a pártelnök-külügyminiszter, sem Bársony államtitkár nem tartja mulasztásnak a történteket. Hallgat a tegnap még oly agilis Torzsa István szakszervezeti vezető is. S némaságba burkolóznak a Külügyminisztérium megfélemlített munkatársai – ha nem akarnak utcára kerülni, jobb, ha úgy tesznek, mintha semmi sem történt volna. Jóllehet Kovács László augusztus 5-én azt állította, hogy „semmiféle politikai tisztogatás nem zajlott, nem zajlik, és nem fog zajlani a Külügyminisztériumban…” Ha Kovács László így vélekedik, mindenki számára világos, hogy példátlan politikai tisztogatás zajlik. Vannak, akiket közvetlenül elbocsátottak, másoknak belső átszervezéssel nehezítették meg az életét. A tisztogatás ténye elsikkad, mert a hierarchiában egyszerűen lejjebb helyezik az eddigi vezetőket, úgy tűnhet tehát, hogy mindenki marad a helyén. Kívülről persze nem látszik, hogy eddig önállóan, holnaptól pedig egy szocialista komisszár felügyeletével vezetnek egy szervezeti egységet.
Nem kétséges, hogy Ara-Kovács Attila elégedett ember: jó munkahelyet választott magának. Egyetlen dolgot nem szabad szem elől tévesztenie: minden csoda három napig tart. Mi, magyar demokraták töretlenül bízunk abban, hogy a posztkommunista törvénytelenségek helyett hamarosan valódi jogállamot építhetünk. Az ilyen és ehhez hasonló ügyekben az a riasztó, hogy valami egészen más, nem európai minőséget mutatnak.
Valami réges-régen letűntnek hitt, avítt és korszerűtlen üzenetet hordoznak, bár körmönfontságuknál fogva kétségkívül veszedelmesebbek, mint a marosáni és czinegei átkok. Ara-Kovács Attilának vállalnia kell a következményeket: a magyar közigazgatásban nem dolgozhatnak pártkatonák, akik ráadásul még kérkednek is érinthetetlenségükkel.
A szerző újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.