A főtanácsadó kettős mércéje

2002. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárólagosan a Magyar Nemzetnek adott írása jelent meg e hasábokon az október 29-i számban az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának, Condoleezza Rice-nak. Számomra a cikk egy kijelentése tűnt különösen érdekesnek és továbbgondolásra érdemesnek. A mondat így hangzik: „Ha a Szovjetunió nyerte volna a hidegháborút, más világban élnénk most.”
Feltételezem, hogy a főtanácsadó asszony nem saját véleményét mondta el, ha pedig e vélemény az Amerikai Egyesült Államok hivatalos álláspontja, akkor csak sajnálni tudom, hogy az Atlanti-óceán túlpartján megfeledkeznek arról, hogy a hidegháború megnyerése nem kizárólag a Nyugat érdeme, ehhez hozzájárultak a szovjet iga alatt nyögő kis közép-európai nemzetek is. Jó, ha emlékszünk arra, hogy nem sokkal az 1917-es lenini puccs után, 1920. augusztus 15-én Józef Pilsudski lengyel generális seregei Varsó előtt óriási véráldozat árán megállították Tuhacsevszkij marsall addig diadalmasan nyugat felé törő Vörös Hadseregét. Ha ez a Martell Károly 732-es poitiers-i, mórok felett aratott győzelméhez fogható jelentőségű esemény nem következik be, Európa számos országa már hamarabb belekóstolt volna a „világmegváltó” eszme áldásaiba. De menjünk tovább! Ha annak idején 1956-ban a pesti srácok nem veszik fel – és nem is eredménytelenül – a harcot a Magyarországon állomásozó szovjet páncélos alakulatokkal, ha nem szállnak szembe az akkori világ legerősebb szárazföldi hadseregével, lehet, hogy a nemzetbiztonsági főtanácsadó asszony fent idézett mondata ma nem lenne aktuális. Igaz, hogy 1956-ban a magyar szabadságharc alig két hét alatt elbukott, de a szovjet beavatkozás és az azt követő kádári megtorlás nagyban hozzájárult a nyugati értelmiség kommunizmusba vetett hitének megrendüléséhez. A francia és az olasz kommunista pártok ezt követően kezdtek veszíteni népszerűségükből, s a két világháború között ügyes propagandával (W. Münzenberg, A. Gide stb.) megtévesztett európai közvélemény akkor ismerte fel a kommunizmus igazi arcát. De mindezeken túl nem szabad lebecsülni a lengyel Szolidaritás, illetve a „lengyel pápa”, II. János Pál szerepét sem.
Jól tudom, hogy a hála nem politikai kategória, de az rendkívül szomorú, hogy sem az amerikai, sem a nyugat-európai politikusok igazából nem tettek semmit annak érdekében, hogy az 1989-ben a hatalomból kikerült, és a Condoleezza Rice asszony által említett hidegháború Szovjetunió általi megnyerésében érdekelt politikai erők és az azokat megtestesítő személyek ne kerülhessenek vissza többet a hatalomba. Ha az Amerikai Egyesült Államok és a nyugati országok azon anyagi eszközöknek csak töredékét fordították volna az egykori szovjet blokk országainak Marshall-terv-szerű talpra állítására, mely összegek a hidegháború vér nélküli megnyerése folytán szabadultak fel, akkor e térség országait s nemzeteit megkímélték volna egy sor szenvedéstől és keserű csalódástól.

A szerző mérnök-történész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.