A Terror Háza múzeum megmentője

Haklik Norbert
2002. 12. 28. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Le a kalappal a szocialisták előtt; már-már zseniális az a cinizmus és ravaszság, amellyel a maguk javára fordították a Medgyessy belügyes múltja kapcsán kirobbant botrányt. Eleinte még úgy tűnt, hogy kormánybukás is lehet a dologból, ám az SZDSZ végül mégis megszavazta a bizalmat a D–209-esnek, elvégre mindig jól jöhet, ha a zsarolható kormányfőt meg tudja szorongatni a parlamentből majdnem kiszorult kisebbik koalíciós párt. Aztán a Medgyessy-bizottságban zajló kutyakomédiával végképp sikerült elaltatni a közvélemény érdeklődését a D–209-es múltja iránt, és – a közvélemény-kutatások tanúsága szerint – sokakkal azt a maszlagot is megetették, hogy a miniszterelnök a haza érdekében vitte bele az országot az IMF adósságcsapdájába. Közben a kormánypárti média is rendíthetetlenül teszi a dolgát: az RTL Klub nemrégiben egész órás riportfilmben számolt be arról, hogy Kádár János nem tömeggyilkos volt, hanem romantikus hősszerelmes, ugyanezen a csatornán Jáksó László, a Heti Hetes gyűlöletkoordinátora Vágó Istvánnal vállvetve hetente idézi fel jó kedéllyel azokat a nagyszerű nyolcvanas éveket. Elvégre – mint Thürmer Gyulától tudjuk – Kádár idején jobb volt, és nem árt, ha ezt a legnézettebb kereskedelmi csatorna közönsége is jól a fejébe vési.
Ám a kisebbik koalíciós párt a gőzerővel folyó múltrelativizálás láttán elszámította magát. Ugyanis a furfangosan kimódolt koncepcióba a Terror Háza ellehetetlenítése nem fér bele, tudnillik a szavazópolgárban talán elkezdene motoszkálni a gyanú, hogy szociáldemokratáinknak mégis lehet valami közük azokhoz az eseményekhez, amelyeknek a múzeum emléket állít. Pető Iván – aki akár családi emlékhelyként is látogathatná a Terror Házát – bakot lőtt, amikor olyan javaslatot nyújtott be, amely – az eredetileg meghatározott 330 millió forint helyet 150 millióra csökkentvén a múzeum jövő évi költségvetését – a Terror Háza kényszerű bezárásához vezetett volna.
Az MSZP ismét megpróbálta saját érdekeiben kijátszani szatellitpártját. Ha a javaslatot a kormánypárti képviselők ellenszavazatainak jóvoltából veti el az Országgyűlés, az nem kevesebbet bizonyított volna, mint hogy az MSZP számára valóban csupán a történelem múzeumba illő fejezete a Rákosi- és a Kádár-rendszer. Ám homok került a gépezetbe, amikor az ellenzéki képviselők – Bárándy Péter igazságügy-miniszter egyik útszéli hangnemű megnyilvánulása után – elhagyták az üléstermet, ugyanis így az Országgyűlés akarva-akaratlanul mégis megszavazta a Pető-féle beadványt. Ez pediglen felettébb kínos fejlemény: netán a szocialisták mégis úgy érzik, hogy zsenánt számukra annak a múzeumnak a létezése, amely a nyilas uralom mellett a kommunizmus rémtetteinek is emléket állít? Így állt elő az a csapdahelyzet, amelyből végül éppen az illegitim rendszer fenntartásában belügyes tisztként közreműködő Medgyessy Péter húzta ki pártját egy zseniális huszárvágással. Amikor már megfelelően nagy port kavart a Terror Háza ellehetetlenítésének híre, a Moszkvából visszatérő Medgyessy nagy gyorsan „odahatott” annak érdekében, hogy jövőre a költségvetésből biztosítsák a múzeum biztonságos működéséhez hiányzó összeget. S ennél semmi más nem bizonyíthatná jobban, hogy a D–209-es valóban tiszta lelkiismerettel, mezei látogatóként lépi át annak a múzeumnak a küszöbét, amely az ő egykori főnöke, Kádár János által levezényelt kivégzéssorozatoknak is emléket állít.
Itt tartunk hát. A KGB elleni harc kiemelkedő hőse mostantól a Terror Háza megmentőjének szerepében is tetszeleghet. Mi egyebet mondhatnánk: le a kalappal a szocialisták előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.