Van-e kiút a drogcsapdából?

Farkas Péter
2002. 12. 05. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években a kábítószerveszély globális jelenséggé vált. A kábítószer-forgalmazás összefonódik a terrorizmussal és az illegális fegyverkereskedelemmel, aláássa a demokratikus társadalmakat, s eközben világszerte százezrek mennek tönkre és halnak meg. A drogok gyorsan terjednek nálunk is, a segítség azonban – a gyógykezelés és rehabilitáció, a megelőzés, a társadalom drogellenes és ifjúságvédő mozgósítása – sajnos lassan.
A hazai adatok szerint 1995-ben 3553, 1999-ben már 12 028 drogfogyasztót tartottak nyilván. A gyermek- és fiatalkorúak aránya az összes drogfogyasztó között 1995-ben 7,1 százalék, 1999-ben már 18,3 százalék volt. 1995-höz képest több mint nyolcszorosára növekedett a kezelésre megjelent drogfogyasztó gyermek-, illetve fiatalkorúak száma. 1996-ban az egészségügyi intézményekben kezelt drogfogyasztók 28,7 százaléka, 1999-ben pedig 33,6 százalék opiátfogyasztással kapcsolatos problémák miatt kereste fel a kezelőintézményeket.
A kábítószer-fogyasztással kapcsolatban nyilvántartott halálesetek száma 1995-ben 204, 1999-ben 337 volt. 2000-ben 12 789 beteget kezeltek az egészségügyi intézményekben. Az új betegek száma a korábbi években lassúbb növekedést mutatott, mint a kezelt betegek száma, de minden évben nőtt a megelőző évhez képest. 2000-ben viszont ez a szám 19 százalékkal csökkent 1999-hez viszonyítva!
Az összes kezelt kábítószer-fogyasztó kétharmada férfi, egyharmada nő. Míg a nők elsősorban nyugtatókat, altatókat fogyasztanak kábítószerként tömény szesszel, addig a férfiak között hódítanak a kemény drogok. A húsz év alatti korcsoportokban az elmúlt évek során ugrásszerűen megnőtt a kábítószer-probléma miatt kezelt gyermekek és fiatalok száma, de ez a növekvő tendencia 2000-ben nem mutatkozott meg. A 15–19 éveseknél a nyilvántartott betegek száma a fiúknál 10,3-szorosára, a lányoknál 6,4-szeresére nőtt 1995–1999 között; ehhez képest 2000-ben 8-9 százalékos csökkenés volt tapasztalható. 2000-ben 1343 középiskolás korú fiút és 520 lányt kezeltek kábítószer-probléma miatt.
A kezelésbe vont páciensek számának regionális megoszlása rendkívül egyenetlen. Elsősorban a fővárosi agglomerációban, Veszprém, Pécs és Szeged térségeiben kiemelkedő a fogyasztás. A fiatalkori bűnözés szerkezetében a legnagyobb arányú növekedés a kábítószerrel való visszaélés körében következett be. A fiatalok először a lágy drogként ismert marihuánát fogyasztják gyakrabban, majd rátérnek az amfetamin-származékokra, végül eljutnak a heroinhoz. Emellett a fiatalkorúak körében is gyakoribbá vált a társadalomra nagyobb veszélyt jelentő kábítószer- terjesztés.
A kábítószerrel való visszaélés bűncselekményének 1999. március 1-jei hatállyal bevezetett módosítása lehetővé tette a növekvő számú fiatalkorú elkövetők differenciált felelősségre vonását. A 2000. évben országgyűlési határozati rangra emelkedett az Orbán-kormány nemzeti stratégiája a kábítószer-probléma visszaszorítására. Mindezek együttes hatására a kábítószer-fogyasztás növekedése megállt. Ezért is tragikus a büntető törvénykönyv tervbe vett módosítása és a lágy drogok fogyasztását propagálók libertinus szirénhangja. Európa országaiban a drogfogyasztás, -terjesztés tiltott és büntetett cselekmény. A liberális hollandok is keservesen megbánták már engedékenyebb drogpolitikájukat.
Mindeközben általános jelenség, hogy a tradicionális értékek és a családi kötelékek gyengülnek. A fiatalok növekvő mértékben ki vannak téve a populáris ifjúsági kultúra és tömegkommunikáció hatásainak, melyek olyan üzeneteket is közvetítenek, amelyek bizonyos illegitim szerek fogyasztásával kapcsolatban toleránsak. Ezek az üzenetek olyan hamis képet hoznak létre, hogy a „rekreációs” droghasználat elfogadható és még előnyös is az anyagi javak fogyasztásának öncélú hajszolása és az egyéni szükségletek kielégítése során. A fiatalok kisebb hányada személyes függetlenség- és identitáskeresése részeként kísérletezik illegális drogokkal, azonban ezzel érettségük elérésével felhagy.
A droghasználat a társadalom minden rétegében megjelenik, azonban a társadalmi integrációból kiszoruló fiatalok esetében a droghasználat és annak hátrányos következményeinek valószínűsége nagyobb. A droghasználat elleni fellépés ezért csak összehangolt gazdaság-, szociál- és oktatáspolitikai, valamint egészségügyi intézkedésekkel képzelhető el. A szenvedélybetegségek megelőzése rendkívül összetett tevékenység. A társadalmi-szociális, valamint gazdasági helyzet alakulása mellett tiltó és ösztönző módszerekre egyaránt szükség van. Ugyanakkor a felvilágosítás, nevelés és tudatformálás igen nagy szerepet játszik a megelőzésben.
Éppen ezért különös figyelemmel kell lenni a társadalom és a közösségek értékvilágára, a családi és az intézményi nevelés körülményeire, az egyéni fejlődés lehetőségeire. A megelőzés egyszerre kell hogy jelentse a kínálat-, kereslet- és ártalomcsökkentést. A kínálatcsökkentés a drogok hozzáférhetőségének korlátozása, a keresletcsökkentés a fogyasztók vagy a lehetséges fogyasztók körében a kábítószer iránti igény csökkentése vagy a kábítószerekkel szembeni elutasítás erősítése, míg az ártalomcsökkentés a már kialakult kábítószer-használat vagy hozzászokás mellett a különféle ártalmas következmények (szövődmények, lélektani és szociális kórok, mellékhatások) elhárítása.
A közös felelősség felismerése képezi alapját a közösségi megelőzésnek, mely a helyi önkormányzatok, a szakmai szervezetek által tervezett, a civil szféra és az egyházak bevonásával végrehajtott együttműködés a drogprobléma megelőzésére, csökkentésére. Fel kellene ébredniük a drogliberalizáció pártján állóknak: az úgynevezett könnyű drogok használata egyenesen a kemény kábítószerektől való függőség irányába vezet!
Csak a józan belátás és szerető szigor lehet az, amely megelőzheti a mára kialakult tragikus helyzet további súlyosbodását.
A szerző szociológus (Pázmány Péter Katolikus
Egyetem)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.