Majd megtanulja Európa…

–
2003. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nagyon régen bosszankodom Nyugat-Európa-imádatunkon. Legutóbb egy jó lapáttal még rátett balliberális kormányunk is a referendum előtt, amikor szinte mennyországnak festette meg jövendőnket a belépéssel. Több mint 70 éves módszer! Az unióhoz való csatlakozásunk közeledtével lassan csökken hódolatunk, mintha Európa, ez a gyönyörű nő, már mindenestül a múlté lenne. Írásom célja, hogy kevesebb illúzióval lépjünk majd be a „Házba”. Személy szerint nagyon elégedett lennék, ha a harmadik világháború kitörésének már nem Európa lenne a hazája.
Milyen ez az Európai Unió ma, ahová jövőre mi is belépünk? Nem olyan, mint volt. A két világháború erkölcsi lejtőre tette. Az a szellem, amit a görög–hellén ókor és a keresztyénség-kereszténység hozott, eltűnt, illetve nyomokban van csak jelen. Európa már nem Krisztus-hívő, tehát nem keresztyén. Kultúrájának e két oszlopáról mondta Thomas Mann, hogy ezek nélkül tartósan fenn nem állhat s életharcát győzelmesen meg nem vívhatja. Szomorú prognózis!
Hová lett a Max Weber-i kapitalizmus, mely a munkabecsületre és puritánságra épült? Ma az értéket nem a munka, hanem a pénz jelenti. A Mammon vallása jött el. Erre jó példa, amit a napokban olvastam egyházi folyóiratunkban, miszerint egy belga katolikus politikus mondta, hogy hazájában mindenki katolikus kórházban gyógyíttatja magát, katolikus iskolába jár, de vasárnaponként senki sem jár misére.
Egyáltalán, a spirituális, szellemi-lelki értékek devalválódtak Európában, helyüket a matéria foglalta el. Pedig a szellem óriásai, Einstein, W. Heisenberg, C. F. Weizsacker és még mások is, nem a platóni filozófia útján, hanem kísérleti és csodálatra méltó elméleti fizikával a szellem elsődlegességét kimondták. És csak utána jön az anyag. A sorrend pedig megfordíthatatlan. Európa tudományellenes lett?!
Erik Jürgens úr juttatja eszembe, hogy Hollandiában engedélyezték az egyneműek házasságát. A „kegyes” halál is lassan deklarálva lesz Európa sok országában. Már nálunk is tüntetnek a drogliberalizáció érdekében. Olvasom, hogy Franciaországban dinamikusan nő a mohamedán vallásúak aránya. És a többi európai államban (Németország, Anglia stb.) mi a helyzet e tekintetben? Magyar népünk tudja, mit jelent kisebbségben élni, majd megtudják Európa népei is idővel.
S végül, ami a Nyugat jólétét, a magas életszínvonalat jelenti. Ez utóbbi fontosabb lett, mint maga az élet! Kaszás Péter cikkében (Szolgálatban a státuscsendőr, Magyar Nemzet, július 1.) említi a gyarmatosítást, nagyon helyesen. Életszínvonal és gyarmatosítás. Összefügg a kettő, az biztos. Ez megint azt juttatta eszembe, hogy Isten az erkölcsi törvényeket belehelyezte a világ szerkezetébe. Hosszú távon működnek ezek a törvények. Mint református lelkész rögtön arra asszociáltam, hogy a teológia úgy beszél Istenről, miszerint Ő nem csak szerető menynyei Atyánk, a bűnbánóhoz irgalmas és bűnbocsátó, hanem igazságos Isten is. Ezt a feszültséget feloldani nem tudjuk, ezért inkább Istenről, aki maga a szeretet, prédikálunk. De hogy Isten igazságos is, azt „az életet már megjárva” tanúsítom tapasztalatból. Egyedül Jézusnál van kegyelem. Őhozzá kell folyamodnia Európának.
Köszönöm Kaszás Péter cikkét. Ilyen EU-ba megyünk, mert ilyen is.

Janovszky István ny. református lelkész, Miskolc

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.