Töretlen fejlődés, lendületes külpolitika

2003. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy MDF-es amatőr videós Antall József születésnapján készített felvételéből pár éve megtudhattuk, hogyan verte át a magyar miniszterelnök Moszkvában a gyengülő Gorbacsovot, s ezzel padlóra küldte a Varsói Szerződést. Így a kaloda megszűnt (1955-ben Rákosi miniszterelnöke, Hegedűs András – természetesen később teljes demokratikus ellenzéki szociológus – „kötötte drúzsbába” hazánkat), az oroszok bő egy év alatt kivonultak, s mi magunkra maradtunk álmainkkal, amelyek ismét egy nagy katonai családról szóltak. Ezen álmaink pár év múlva valóra is váltak: előbb a NATO lépett belénk (Taszár), majd mi a NATO-ba, s ahogy az már lenni szokott jelentősebb hadba lépéseink alkalmával, a szerbek pár hét múlva kaptak egy hatalmas pofont, úgy, mint 1914-ben és úgy, mint 1941-ben.
XX. századi külpolitikánk teljesítménye kétségtelenül imponáló, különösen legendás arányérzékünk: bátran üzentünk, szinte egyszerre, hadat a Szovjetuniónak, az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak (Anglia). Ezen három „törpe állam” lakosainak lélekszáma már akkor „alig érte el” a félmilliárd főt, a brit gyarmatokat nem számolva. Tradicionális bátorságunknál és vakmerőségünknél csak bizalmunk volt nagyobb. Bíztunk és hittünk az éppen aktuális nagy szövetségesünkben, hol Németországban, hol a Szovjetunióban, s szövetségeseinknek köszönhetően találtunk mindig ellenséget is. (Ha a Varsói Szerződés nemcsak saját tagjait tartja sakkban és esetenként rohanja le, akkor kifelé Olaszország lett volna a Magyar Néphadsereg támadási célterülete.)
A ’80-as évek magyar külpolitikusai (főszereplői közül csak Kádár János hiányzik) katonai és gazdasági téren egynemű közegben (VSZ és KGST) mozogtak, a nagy szövetséges (SZU) igényeit maximálisan szem előtt tartva. Ez a gondolkodási harmónia 2001 szeptembere után megbomlott, némileg módosult, hiába írta noteszában Kovács László „örökös külügyminiszter” a rendszerváltás után a VSZ helyére a NATO, a KGST helyére az Európai Unió telefonszámait, s hajlongott ugyanúgy Colin Powell amerikai külügyminiszter előtt, ahogy azt már Gromikónál megtanulta, mivel az USA kitört a NATO-ból, kitört az ENSZ-ből is, s maga vette kezébe a világ irányítását, elsősorban az iszlám és azon belül, a messze nem egységes arab világ kárára, párhuzamosan primitíven ledorongolva gazdasági álmaink tündérkertjét, az Európai Uniót is.
A moszkvai (rosztovi) egyetemeken (és a hazai közép-, illetve általános iskolákban), ahol nagy (kül)politikai gondolkodóink pallérozódtak, az ilyen differenciált politikai helyzeteket (más a gazdasági cél és más a katonai főnök) nem oktatják, a saját (magyar) érdekek képviselete pedig fel sem merült, így a (kül)politikai döntés katonásan egyszerű volt: Támadunk, irány az Eufrátesz. Mai hadfelszerelésünk is olyan szánalmas és anakronisztikus, mint a Don partjára induló 2. magyar hadseregé volt 1942-ben, de oda még saját katonai eszközeiken jutottak el a magyar egységek. Visszaútjuk azonban az egyik legtragikusabb hazatérés volt a magyar történelem folyamán. A 2. magyar hadsereget Kállay Miklós miniszterelnök búcsúztatta Nyíregyháza főterén. A jóléti rendszerváltás örömében tobzódó magyar nép 300 szerencsés fiának (iraki misszió) nem tartott beszédet a magyar miniszterelnök, pedig retorikai és különleges tiszti képessége messzeföldön híres. Medgyessy Péter azt is elfelejtette bejelenteni, hogy ezzel a lépéssel immáron – igaz, a NATO hivatalos felkérésének megérkeztével megfejelve – de facto is hadban állunk Irakkal, és mint a nagy számok kitűnő ismerője tájékoztathatta volna arról is választóit, hogy az arab világ háromszázötvenmillió fő, az iszlám pedig 1,3 milliárd ember vallása a világon.
Az pedig már több mint groteszk, hogy Medgyessy bérelt orosz (!) óriásrepülőn indítatta útnak, Kuvait érintésével, az első pár szerencsést, akiknek havi zsoldjuk nyolcszázezer-egymillió forint, rangtól függően.
Az AN–124-es orosz megagép elszállt, vitte a magyar (megélhetési) katonákat. Landolását már nem mutatta a tévéhíradó, sokkal kisebb gépeket mutatott, amelyek Bagdadból szálltak fel, s nem dzsipeket és fegyvereket tettek a gyomrukba. Hanem koporsókat, amerikai zászlókkal letakarva…
A szerző irodalomtörténész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.