A magyar nemzet és a magyarországi diplomácia

György Attila
2003. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt is megértük. Az etnikai hovatartozás Magyarországon nem lehet az állampolgárság kritériuma – jelenti ki a Külügyminisztérium politikai államtitkára, Bársony András. Az Európai Unióban nem adnak kollektív alapon kettős állampolgárságot, csakis egyéni elbírálás alapján – világosít fel bennünket az érdemes ember.
A kettős állampolgárság problémákat generálhatna, márpedig a magyar külpolitika a régió stabilitásának, nem pedig a problémák generálásának irányába megy – dupláz rá Tóth Tamás külügyi szóvivő. Kovács László külügyminiszter azon aggódik, ha megadnák a Délvidéken és Kárpátalján élőknek a kettős állampolgárságot, úgy az Erdélyben és Felvidéken élő magyarokat is hasonló elbánásban kellene részesíteni. Minden magyar külügyminiszterek legkülönbbike felteszi a kérdést: elbírná-e az ország ezt a három és fél millió embernyi terhet?
Három és fél millió magyar állampolgár ma teher lenne Magyarország szocialista kormányának. A magyar külügyminiszter szerint három és fél millió magyar ember, állampolgársággal vagy anélkül, nem dolgozik és nem termel, nem hajt semmiféle szellemi és anyagi hasznot hazájának. Púp a háton, teher és nyűg.Három és fél millió magyar ember felfalná Magyarország összes kenyerét, letarolná a mezőket, megszállná Budapestet és kiinná a folyókat.
Gondoljuk csak át e kijelentéseket. Gondolják át e kijelentéseket, Bársony úr, Tóth úr, Kovács úr. Uraim, nem tudom, jelent-e önöknek valamit, hogy a jelenlegi Magyarország határain túli magyarok százezreit hurcolták meg az elmúlt nyolcvan év alatt, kizárólag etnikai alapon. Ezen etnikai alap az önök vélekedése szerint nem elegendő az állampolgárság megszerzéséhez – elegendő volt azonban a földönfutáshoz, bezáratáshoz, kisemmizéshez és sok esetben a vértanúhalálhoz.
Az önök véleménye szerint az unióban nem adnak kollektív alapon kettős állampolgárságot, csakis egyéni elbírálás alapján.
Először is: adtak és adnak, uraim. Másodjára: nemcsak adtak, de vontak is meg ilyen alapon állampolgárságot az idők folyamán. Különösképpen tőlünk, magyaroktól. Kérdezzenek csak rá, példának okáért, felvidéki ismerőseikre, barátaikra – ha vannak.
Kicsit személyesebbre fogom a szót. Képzeljék el uraim: az én nagyapám testvérét a Gyimesek határában, a Szellő hegyén mindenféle egyéni elbírálás nélkül szegezte fel a bevonuló szovjet hadsereg katonája rövid géppisztolysorozattal egy fenyőfára. Dédnagyapám mindenféle egyéni elbírálás nélkül kapott golyót a tüdejébe Boszniában. Őseim, a székely határőrök évszázadokon keresztül estek el zokszó és minden egyéni elbírálás nélkül, ha eljött a veszedelmek ideje. Csupán mert hazájukat védték, azt a kollektív hazát, amelynek állampolgárságát ma önök megtagadják tőlünk, délvidéki, kárpátaljai, felvidéki és erdélyi magyaroktól.
Szemrebbenés nélkül, joviálisan tagadják meg, mert „a magyar külpolitika a régió stabilitásának, nem pedig a problémák generálásának irányába megy”. És nem szakad önökre az ég, nem reped meg a templom kárpitja. Önöknek minden bizonnyal igaza van, és IV. Béla királyunk, II. Lajos, Hunyadi János, Mátyás király és hőseink hosszú sora volt minden bizonnyal az ostoba: ők ugyanis a nemzet túlélésének és virágzásának irányába mentek. Generálták, és egyre csak generálták a problémákat, hogy örökbe hagyhassanak nekünk egy országot, amelyet egy napon Kovács László és csapata vezet az egyedül üdvözítő unióba, szándéka szerint három és fél millió határokon túlra rekedt magyar ember nélkül.
Uraim: az önök szándéka semmisnek tekintendő. Megtagadhatják ugyan ideig-óráig, emlékezetes és elrettentő regnálásuk idejéig a minden magyart alanyi jogon megillető állampolgárságot. Kitehetik a síró gyereket a hóra. Vádaskodhatnak és temethetik az árkokat látástól vakulásig.
Egy napon majd úgy is elrendez mindent a fent őrködő Rend. Megfizet majd mindenkinek érdeme szerint. Megfizet nekünk, akik állampolgársággal vagy anélkül, de magyarok maradunk. Kollektíven és egyénileg, és ha kell: a magyar kormány ellenében.
És megfizet, uraim, megfizet bizony önöknek is.
A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.