Akcióban a hiszékenység vámszedői

Modor Ádám
2003. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban felhívott telefonon az az ügyvédnő, aki korábban néhány szomszédom telkét értékesítette. Lenne vevő a mi telkünkre is, mondta. Kissé titokzatosan hangzó, külföldi tulajdonosi körben lévő ingatlanbefektető társaság nevében tárgyalt. Ha adok neki meghatalmazást, néhány százalékért vállalja, hogy eladja megbízóinak a mi telkünket is. Többször beszéltünk telefonon, adtam meghatalmazást, de az adásvételi ajánlatban nem leltem nyomára azoknak a javaslatoknak, amelyeket telefonon tettem neki. Legfontosabb kikötésem az volt, hogy a vételárat egy összegben kérem, a vevő viszont három részletben, ügyvédi letétbe helyezve akarta fizetni. Mintha az ügyvédnő csak a vevők érdekeit képviselné, gondoltam. Így aztán nem lett az adásvételből semmi, még az értékesítési megbízást is visszavontam. Nem volna érdekes ez a történet, ha mindeközben nem bukkanunk tavasszal, az egyik ingatlanhasznosító szövetkezet internetes honlapján olyan látványtervekre, amelyekben befektetőket csalogatva ötcsillagos luxusszálló megépítéséhez keresnek szövetkezeti tagokat. A beruházás terveiben feltüntetik többek között a mi telkünket is – mint a szövetkezet tulajdonát.
Ennek már a fele sem volt tréfa, mivel ezzel egy időben jól felépített, nagyarányú reklámkampány indult pesti és vidéki lapokban a párnacihákban lapuló lakossági megtakarítások megcsapolására. (Később a budai tervek mellett pesti és balatoni ingatlanfejlesztési tervek is megjelentek a szövetkezet honlapján és hirdetéseiben.) A szövetkezet pesti belvárosi és vidéki irodákkal áll ügyfelei rendelkezésére. A jól felépített imázs – számítógépes, elegánsan berendezett, jól felszerelt irodák, csinos, kedves mosolyú ügyintéző hölgyek, kőkemény, profinak tűnő üzletemberek, akik a gazdagság látszatával kápráztatják el a pénzükért magas hozamot remélő befektetőket – és a profi reklámkampány most is eredményre vezetett. Jól ismert módszerek ezek, tanítják bármelyik menedzsertanfolyamon, de olvashatók a sikert és gazdagságot hajszolók kézikönyveiben is. A nyugdíjasokat és a pénzüket, megtakarításaikat biztos jövedelemmé változtatni akarókat azzal győzték meg befektetéseik „biztonságáról”, hogy látszólag jó fekvésű telkeken kínálták a laikusok számára vonzónak tűnő látványterveket. Hiszen ebben az inflációs világban, amikor a bankok alacsony kamatot fizetnek, a tőzsdei mozgások pedig az átlagember számára átláthatatlanok, az ingatlanbefektetés olyan bűvös fogalom, amelyen nem lehet bukni. A kisbefektetők bíztak is a látszatban, a káprázatos, úszómedencés tervekben, hittek a szállodaipar és a turizmus pangása idején is kedvesen mosolygók hangzatos ígéreteiben. Hittek, mert hinni akartak. Még a nyár elején elkezdődtek a rendőrségi nyomozások, házkutatások, számlazárolások, és minden híradó, minden lap az ingatlanszövetkezetek csalásairól harsogott, hogy milliárdok gyűltek össze néhány hónap alatt, és tűntek el kézen-közön. A vagyon csak néhány száz milliót érő, kétséges forgalmi képességű ingatlan – de a jóhiszemű (többnyire nyugdíjas) befektetők még most is bíznak abban, hogy legalább a pénzüket visszakapják. Hiába küldik el hetek óta az ügyintézők a sajtóhírek hatására eszmélő, pénzüket kivenni óhajtókat arra hivatkozva, hogy a rendőrség zárolta a cég számláit – de nem teszik hozzá, hogy a zárolást az ügyészség feloldotta, csakhogy a kiürített bankszámlákon nincs elegendő összeg a követelések teljesítéséhez.
A befektetők egyelőre nem tesznek feljelentést, hanem még mindig bíznak, hiszen csak a rendőrség gáncsoskodik, a sajtó okvetetlenkedik. Jobb nem tudomást venni arról, hogy a pénz elúszott. Ezért kapaszkodnak önáltató módon minden szalmaszálba azok, akiknek elég volt az igényes papírra nyomott kötvény, a szépiparból ismert sztárok mosolya, és már adták is megtakarított pénzüket. Most azt ismételgetik, hogy ott vannak a nagy értékű ingatlanok, majd azokból kártalanítják őket. De nem jönnek el az utcánkba, nem kívánnak a saját szemükkel meggyőződni arról, hogy omladozó vályogház az, aminek helyén ötcsillagos szállodát vagy apartmanházat ígértek a szövetkezet vezetői. Úgy tűnik, nem hisznek az önkormányzat hivatalosainak sem, akik a sajtóban is közzétették, hogy nem adnak építési engedélyt az internetes tervekhez. Igaz, a beruházó nem is kért építési engedélyt, hiszen minden csak a pénzszerzést szolgálta, a reklámkampány, a látványterv egy pilótajáték kelléke volt csupán. Most fuccs, nincs tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.