Amikor a kenyér helyett csak a cirkusz marad

Magyar Attila István
2003. 08. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ókori Róma városi szegényekkel kapcsolatos politikáját röviden így foglalhatjuk össze: panem et circenses, azaz kenyeret és cirkuszi játékokat. Mindez ma sincs másként, számos választópolgár ha olcsó kenyérhez vagy ingyensörhöz és könnyű szórakozáshoz jut, akár eredeti helyszínen, akár a televízióban, nem törődik a kormányzat körüli korrupciós botrányokkal, nemzeti kérdésekkel. Mi van akkor, ha a kormányzat az első egy évben túl sokat osztogatott, és kiürült az államkassza? A pazarlások okozta államcsőd miatt növekszik az infláció, s az árak emelése mellett a hatalom további megszorító intézkedésekre készül. Emellett a globális felmelegedés áldásaként régen látott aszályos esztendő, forró nyár köszöntött be, amely megnehezíti az ingyenes vagy olcsó élelmiszerosztással való szavazatnyerést. Nincs más hátra, mint a kenyeret további cirkuszi játékokkal pótolni.

A Medgyessy-kormány az elhibázott gazdaságpolitika, a kormánytagokat is érintő korrupciós ügyek (K&H, Pannonplast, Gyurcsány üdülővásárlása), a kórház-privatizáció, a külpolitikai bakik és számos tárca sorozatban elkövetett szakmai tévedései miatt kezdi felélni a baloldali média által felépített bizalmi tőkéjét. Ezért a hatalomnak az az érdeke, hogy a népesség minél szélesebb rétege közömbös legyen nemzet és kultúra iránt, helyette olcsó és igénytelen szórakozáshoz jusson, amelyek amellett, hogy örömet szereznek, nem fenyegetnek azzal a veszéllyel, hogy önállóan gondolkodó, saját vélemény alkotására képes emberré teszik e műsorok fogyasztóit. A kereskedelmi televíziók s a sajnos egyre inkább kereskedelmi szintre süllyedő MTV adásában e műfaj dominál; elég Lajcsi műsoraira vagy a nyári roadshow-kra és europartykra gondolni. A minden igénytelenség és szellemi nyomor legalsó bugyrára, a nyári szünet miatt szerencsére szünetelő valóságshow-kra. Sokat elmond egy nép szellemi színvonaláról, hogy kik azok a személyek, akikről rendszeresen beszélnek, akik példaképpé, sztárrá válnak. Olimpiai és világbajnok sportolók, színészek, szellemi vetélkedők műsorvezetői, tehetséges vagy kevésbé tehetséges popénekesek és hírolvasók mind háttérbe szorultak a gagyi tévék hősei: Majka és társai mögött. A Való Világ műsztárjainak sikere egészen a kapcsolódó termékek eladásáig is terjed. A Mahasz lemezeladási listáján hiába keresnénk a nemrég elhunyt Cserháti Zsuzsa albumait, pedig úgy illenék, hogy egy remek hangú, kimagasló tehetségű énekesnő lemezei halála után százezerszámra fogyjanak. Még Amerika kedvence, a fehér rapper Eminem is leszorult a dobogóról, ahová viszont felkerültek a Big Brother sztárjai. A dicstelen nagylemezlista élén az énekelni nem tudó, a Való Világ szereplői közül tudatlanságával és neveletlenségével tüntető „Majka papa” áll. Miközben fiatalok százai ismerik a valóságshow-k hőseit és más percemberkéket, nemzetünk legnagyobbjairól alig tudnak valamit. A minap lesújtó élményben volt részem: a XIII. kerületi Radnóti Miklós utcában sétálva két fülbe- és orrbavalós, festett hajú fiatalember beszélgetéséből hallottam egy mondatot: Te, nem tudod, ki volt az a Radnóti? A választ nem vártam meg, mert jobb esetben nem tudom, rosszabb esetben valami fájdalmas nagy szamárság lett volna. Pedig Radnóti egyike azoknak, akiknek nevét a kevésbé művelt honfitársainknak is ismerni illene. Sajnos aki Majka lemezeit veszi, nem olvassa Radnóti, Ady, Babits verseit, Wass Albert regényeit, Sütő András drámáit.

A jelenleg hatalmon lévők számára nem új a helyszíni szórakoztatás, a szabadtéri cirkusz sem, hiszen amikor a jelenlegi MSZP-vezetők még az MSZMP KB tagjai, avagy a KISZ vezetői voltak, rendszeresen rendeztek május elsejei sörös-virslis majálisokat. E szabadtéri mulatságok hazánkban is évszázados múltra tekintenek vissza, maga a műfaj nem elítélendő tehát, legfeljebb annak kirívóan alacsony színvonala szomoríthatja el a jobb érzésű polgárt. A hagyományos szórakozási formák mellett és helyett az utóbbi időben kozmopolita, külföldről átvett tömegrendezvények tűntek fel, különösen a fővárosban. Ezek egyike a német producer és disc-jockey Westbam által kitalált technós mulatság, a berlini Love Parade hazai átvétele, a Budapest Parádé, azaz majomparádé. A Nyugat majmolása azonban helyenként olyan mértéket ölt, amely már-már nevetség tárgya. Az igazi olcsó játék hülyített felnőtteknek típusába három elrettentő példa tartozik: a Parlament előtti korcsolyapálya, amely tavaly december végén alkalmas volt az éppen akkor a szomszédos helyszínen zajló Szent Korona-eskü megzavarására, az uniós csatlakozást megelőző, nevetségesen rossz kampányt betetőző pontonhíd s az előbbi kettőt is alulmúló újlipótvárosi plázs.
Medgyessy Péter közismert franciabarátságáról, leszámítva az iraki háború ügyét, ahol szembehelyezkedett Párizs álláspontjával. Amikor az ország bajban van, gyakran elmegy nyaralni a Cote d’Azurre. Ott bizonyára megcsodálhatta, milyen az igazi francia plage. Annyi szépérzéke feltétlenül van a magyar kormány fejének, hogy tudja, tenger, igazi mediterrán éghajlat és hangulat nélkül nem lehet ilyet létesíteni. Vagy talán a szokatlan, negyvenfokos hőség miatt azt hitték, hogy az Újpesti rakpart immár megfelel a pálmafáknak akkor is, ha a Duna nem a Ligur-tenger? A minap a hatos villamosról bóvliárusokat, kisméretű, kókadozó pálmákat láttam. Azon szegény honfitársainknak, akiknek nincs pénzük sem tengerre, sem Balatonra, téves elképzelésük lehet arról, milyen egy igazi tengerpart. Amíg ők a XIII. kerületi Duna-parton ütik el idejüket, gondoljanak arra, hogy az ország első embere Nizzában sütkérezik igazi tenger mellett, valóságos pálmafák alatt.

Íme az újabb nagy átverés: kísért Liszenkónak, Sztálin udvari biológusának a szelleme, aki a sarkkörön akart búzát termelni, mert a búza azt úgyis megszokja. A pálmafa meg olyan, mint a magyar narancs a Tanú című filmben. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk. Ne hagyjuk, hogy a magyar narancs helyett a Duna-parti plázs bódítson el sokakat.

A szerző PhD-hallgató, polgári kör tagja

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.