Az átverés művészei állnak a kormányrúdnál

–
2003. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint az MSZP–SZDSZ-koalíció közelített a Bokros II. csomaghoz, úgy erősödött a baloldal propagandagépezetének soha nem látott aktivitása.
Kovács László pártelnök az úgynevezett közszolgálati tévében elhangzott tájékoztatása szerint ők most azt hozzák helyre, amit az előző kormány elrontott. Baloldali lapban találkoztam olyan olvasói levéllel, amelyben a levélíró azon kesereg, hogy a Bokros-csomag után most ismételten az MSZP-nek jutott osztályrészül egyenesbe hozni az ország sorsát. Nehéz elviselni ezeket a ferdítéseket, ha ismerjük a valóságot, miszerint az MSZP–SZDSZ teljes mértékben felelős azért a helyzetért, ami a máig vitatott Bokros-csomaghoz vezetett.
Tudjuk, hogy a rendszerváltozásnak nevezett példátlan köpönyegforgatás idején az ország állapota mind morálisan, mind gazdaságilag a mélyponton volt. Fantasztikus feladat hárult az első szabad választás nyertesére. Átmenet a szocializmusból a kapitalizmusba, a politikai, társadalmi és gazdasági élet demokratizálása. Mindez egy ideig a fegyverek árnyékában (szovjet csapatok). A gazdaságot a 21 milliárd dolláros kölcsön és annak kamatai súlyosan terhelték. Nem is csodálkoztam, hogy az MSZP nem kapaszkodott a hatalomért. Egyértelmű volt, hogy ez a helyzet különleges takarékossági intézkedések nélkül nem oldható meg. Ennek volt első lépése a benzináremelés, amit az SZDSZ és az MSZP taxisblokádja megtorpedózott. Ettől fogva az MDF-nek csak a kis lépések politikája maradt, ami nem lehetett hatásos.
Pedig Horn Gyula bölcsességét igazolta volna, ha odaszól a főszervező Pető Ivánnak: Fiúk! Hagyjuk a megszorító intézkedéseket az Antall-kormánynak, jól jön az még nekünk, amikor majd mi kormányozunk. Antall József maga többször hangsúlyozta, hogy kamikazekoalíció az övék, s egyáltalán nem számítanak a következő választás megnyerésére kényszerű gazdasági intézkedéseik miatt.
A taxisblokád aljas, hatalmi érdekből elkövetett, megbocsáthatatlan bűn volt az első szabadon választott kormány, a magyar nép ellen, ami jó néhány évre elodázta a gazdasági kibontakozást. Ez a bűn nem évülhet el egy bunkócsapásként ható Bokros-csomaggal, és különösen nem lehet belőle erényt kovácsolni és hálátlan feladatként felfogni.
Ami az MSZP-nek az Orbán-kormány utáni hálátlan feladatát illeti, sajnos a levél terjedelme miatt nem lehetséges ezt kifejteni. Az viszont egyértelmű, hogy akik nincsenek tartós hatású Orbán-ellenes szérummal beoltva, hibái mellett is pozitívan értékelik az elmúlt négy évet. Ezt bizonyítja a választások előtti közvélemény-kutatás is, ami egyértelmű jobboldali győzelmet jelzett. Majd jött a több mint gyanús választás eredménye, az újraszámlálás megtagadása. A szavazólapok sietős megsemmisítése számomra egyértelművé tette a csalás tényét. Kár, hogy a Fidesz és különösen Orbán Viktor nem követelte erőteljesebben az újraszámlálást.
A kormányváltáskor világgá kürtölték, hogy az új kormány üres kasszát vett át elődjétől. Kiderült, hogy háromszáz-egynéhány milliárdot mégis találtak, amit népszerűsítésük céljából gyorsan szétosztottak.
Majd bejelentették, hogy külföldi kölcsönt kívánnak felvenni, pedig ezzel kapcsolatban nagyon rosszak a tapasztalataink, mivel az előzőket már kamatostul többszörösen kifizettük. Úgy látszik, ezzel kell újra és újra áldozni a pénzoligarchiának. Kívánatos lenne végre, hogy a politikában az önző hatalmi érdekek, a nagy átverések, egymásra mutogatások helyett a választók igazi képviselete érvényesüljön. Nagy összefogásra van szükség, hogy az EU-csatlakozás a magyarság boldogulása helyett ne a beolvasztás eszköze legyen.
Magyar Miklós
Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.