Kelly dicstelen hősei Nagy-Britanniában

Szabó László Zoltán
2003. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez év júliusának egy pokolian forró napján David Kelly 59 éves angol tisztviselő, az ország első számú szakértője a biológiai fegyverek terén, megjelenik Londonban egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt, hogy beszámoljon a BBC egyik újságírójával való kapcsolatáról, egy bizonyos Andrew Giliganról. Utóbbi nem kevesebbet állított, mint azt, hogy a Kellytől kapott információ szerint az angol kormány egyszerűen hazudott. Ezt akkor tette, amikor azt állította, hogy Irakban a vegyi fegyverek bevetésre készen állnak, és így a szövetségeseknek önvédelmi joguknál fogva meg kellett indítaniuk a háborút Szaddám Huszein Irakja ellen. Ez a BBC-tudósítás elemi felháborodást váltott ki az Egyesült Királyságban, hiszen az angol közvélemény egy nem elhanyagolható hányada még a fegyveres konfliktus beindítása előtt is élt a gyanúperrel, hogy a Közel-Keleten egy előre megírt forgatókönyv alapján történnek az események. A gyorsan lezajlott háborút követően az angolok, az amerikaiakkal szöges ellentétben, nem fújtak győzelmi harsonákat, inkább annak örültek, hogy ismét béke lett, és a Dél-Irakban harcoló angol kontingens viszonylagos biztonságban érezhette magát.
Ekkor mintegy villámcsapásként jött a BBC-riport, ami heves indulatokat váltott ki kormánypárti és ellenzéki körökben egyaránt. A sebtében összehívott parlamenti vizsgálóbizottságot Kelly vallomása különösebben nem hatotta meg – végső soron a láthatóan meggyötört férfi tagadta, hogy a BBC információi tőle származnának, de amikor két nap múlva a rendőrség csak a holttestét találta meg egy lakása közeli parkban, kitört a botrány. A hivatalos verzió szerint Kelly öngyilkosságot követett el, először fájdalomcsillapítókat vett be nagy mennyiségben, majd utána felvágta az ereit.
Az angol vegyifegyver-szakértőt szorgalmas, megbízható és mindenekelőtt tisztakezű embernek ismerték főnökei és beosztottai egyaránt. Kelly gyakran megfordult Irakban, és ő is részese volt az úgynevezett Blair-dosszié elkészítésének, amelyet az angol miniszterelnök még tavaly szeptemberben tett közzé, és amelyben Blair kategorikusan kijelentette, hogy igenis Irak rendelkezett tömegpusztító fegyverekkel, sőt mi több, Huszein még növelni is akarta a nukleáris arzenált. Erről a dossziéról írta később a BBC riportere, hogy azt Alastair Campbell, a miniszterelnöki hivatal kommunikációs igazgatója feltupírozta (sexing up), hogy úgymond szállítani tudják a háborús okot, ami miatt az Egyesült Királyság aztán háborúba vonult az USA mellett.
Kelly öngyilkosságának híre Japánban érte Tony Blairt, ahol egy sajtókonferencián egy újságíró kerek perec azt kérdezte a láthatóan megviselt miniszterelnöktől: tapad-e vér a kezéhez? Ilyen aljas feltételezésekre nincs mit mondanom – fakadt ki az angol kormány első embere, s akkor vélhetően többekben is felvetődött a kérdés, vajon David Kelly valóban öngyilkosságot követett el, vagy csak annak a látszatát próbálják elhitetni a világgal. Mindenesetre Blair példás gyorsasággal járult hozzá a Kelly halálának körülményeit vizsgáló bizottság felállításához, hogy még a gyanú árnyéka se vetődjön kormányára ez ügyben. Természetesen az angol bulvársajtó lelkesen vetette magát a témára, és a kormánytisztviselő halála utáni napon az egyik újság a következő szalagcímet viselte, nyilvánvalóan a kormánynak címezve: Büszkék vagytok magatokra?
Mindezek után természetszerűleg a Munkáspárt népszerűsége meredeken lefelé ível, és jelenleg mindössze két százalékponttal vezet a konzervatívok előtt. A miniszterelnök népszerűségi mutatói is megsínylették a botrányt, és ma már csak a britek mintegy 31 százaléka bízik Tony Blairban, ami a háború előtti felmérésekhez képest tekintélyes, 18 százalékos veszteség. Érdekes és talán paradox módon az USA-ban Blair népszerűsége és elfogadottsága óriási: 81 százalékpont, ami még Bush elnökénél is sokkal magasabb. Amikor Kelly halálát megelőzően a miniszterelnök Amerikában járt, királyi fogadtatásban volt része. A republikánusok azért szeretik, mert az ő számukra Blair a megbízható szövetséges megtestesítője, a demokraták pedig azért, mert azt várják tőle, hogy valamiképpen próbálja meg tompítani Bush féktelen kalandvágyát, amelynek következtében a világ jelentős része elfordult Amerikától. Így természetesen a 2000. évi elnökválasztásokkor történt kínos incidensek – a Munkáspárt teljes odaadással támogatta a demokrata jelöltet, Al Gore-t, Bushsal szemben – a feledés homályába merültek. (Az angol kormánypárt ugyanilyen lelkesedéssel támogatta az MSZP kampányát is 2002-ben. Hogy miért tették, lelkük rajta.) Jelenleg úgy tűnik, a hagyományos angol–amerikai barátság ismét győzedelmeskedett az ideológiák fölött, habár nagy valószínűséggel Al Gore nem rohanta volna le Irakot különböző mondvacsinált ürügyekkel.
De térjünk vissza a David Kelly-ügyre. A BBC, mint köztudott, hősiesen állta Blairék rohamait, és nem engedtek az álláspontjukból, ami szerint Kellytől kapták a kormányt dehonesztáló információkat. A sors külön iróniája, hogy az a mind ez idáig majdhogynem testvéri kapcsolat, ami Blair és a BBC között létezett, így megszakadt. Hiszen nem sokkal azelőtt az évődő ellenzék a közszolgálati televíziót nemes egyszerűséggel Blair Broadcasting Corporationnek csúfolta. És láss csodát, ez a balliberálisnak titulált hírhálózat most teljes mellszélességgel kiállt a közszolgálat mellett, és vállalta a ránehezedő kormányzati nyomásgyakorlás minden ódiumát. (Vajon hasonló esetben mit tett volna a magyar közszolgálati televízió? Ragáts Imrével az élen bátran nekirohant volna a Medgyessy-kabinetnek? A feltételezés önmagában is megmosolyogtató. Amikor Szász Károly brutális megveretése esetén felmerült a gyanú, hogy a támadás mögött politikai indítékok is lehettek, az MTV Rt. a baloldali sajtóval teljes egyetértésben azt az abszurd következtetést sugallta, hogy Szász Károly saját magát verette meg, mint ahogy a brókerbotrányban elhíresült Kulcsár Attiláról is igyekeztek a magányos, politikai kapcsolatok nélküli, fehérgalléros bűnöző típusát megrajzolni – s még hosszan folytathatnánk a gyászos magyar sajtó gyászos beállításait.)
Az Egyesült Királyságban a politikai gyilkosság eléggé ritka jelenség. Voltak persze más, zajos politikai botrányok, így például a hatvanas évek elején a Profumo-ügy, amikor az akkori hadügyminisztert kapták lencsevégre, amint éppen orgián vett részt egy szép pincérnővel, bizonyos Christine Keelerrel, de ennek már idestova 45 éve. A politikai gyilkosság lehetőségére azonban talán III. Richárd rossz emlékű országlása óta nem volt példa. Természetesen nem állítható biztosan, hogy Blair vagy a kormány bármelyik tagja felelős lenne Kelly haláláért, de a sármos miniszterelnök imázsára most nagyon sötét árnyék vetült. Ami igazán különös, az az, hogy még a konzervatívok sem veszik a bátorságot arra, hogy követeljék a kormányfő lemondását, amikor már sokkal kisebb fajsúlyú ügyekben ezt a múltban gyakran megtették. Az ellenzéki párt ügyetlenségét szemléletesen érzékelteti az a Magyar Nemzetben is megjelent hír, hogy a két nagy párt között a nevető harmadik, a liberális demokrata párt húzza a legtöbb hasznot. A párt vezetője, a jó nevű Charles Kennedy most kül- és belpolitikájában egyaránt élesen támadja a munkáspárti kormányt.
Van egy igen kényes ügy, amely tovább ronthatja Blair hitelét, és ez az úgynevezett Moazzam Begg-ügy. Ez az ember, aki az Egyesült Királyságban született, mozlim vallású, most a híres-hírhedt guantanamói börtönben raboskodik a többi al-Kaida-terroristával együtt. Begg egyike azoknak a raboknak, akiket az amerikaiak hadbíróság elé akarnak állítani, annak ellenére, hogy már több nemzetközi emberjogi szervezet élesen tiltakozott az ottani őrizetesekkel szemben tanúsított bánásmód ellen. Begget még 2002-ben Pakisztánban tartóztatták le, és onnan hurcolták el a kubai támaszpont börtönébe. Állítólag az angol miniszterelnök legutóbbi amerikai látogatásakor megemlítette az ügyet Bushnak, de az elnök mereven elzárkózott mindenféle látványos segítségtől.
Az elmondottak ellenére vajmi kevés a valószínűsége annak, hogy a munkáspárti kormány elmondaná, hacsak időközben ki nem derül: valaki vagy valakik esetleg inkrimináltak lettek volna Kelly halálában. A brit Munkáspárt nem tanult a közelmúlt történelméből, és továbbra is lázasan keresi a már mitikus régiókba emelkedett iraki vegyi fegyvereket, mert azoknak az esetleges felbukkanása felmentené a kormánypártot és személy szerint Tony Blairt minden bűne és hazugsága alól. Legutóbb Londonban, a Szocialista Internacionálé ülésén Tony Blair melegen kezet nyújtott Medgyessy Péter volt D–209-es titkosrendőrnek, jelenlegi miniszterelnöknek.
Mint Orbán Viktor mondta egykoron: összenő, ami összetartozik.
A szerző politológus, egyetemi oktató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.