Kiállás az erdélyi magyarok mellett másfél évtizede

–
2003. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt év távlatából bizonyára sokan emlékeznek még arra a százezreket megmozgató tüntetésre, amelyet Ceausescu rendszere, az erdélyi magyar falvakat pusztító román vezetés ellen tartottunk. Az 1988. június 27-i tömegtüntetés intő jel volt a hazai uralkodók számára is: hiába állították a Városliget fái közé a tömegoszlatásra hivatott locsolóautókat, itt nem volt szélsőséges ordibálás, a tömeg méltóságteljes megjelenése megrettentette Kádár rendszerét. A Hősök terén felállított nyitott ládába aki akart, bedobhatott néhány bankjegyet, hogy erdélyi szegény gyermekek nyaraltatásához járuljon hozzá. A Bajcsy-Zsilinszky Társaság egy lelkes tagja, Töttössy Istvánné tanárnő Békásmegyeren nyári foglalkoztatást vezetett erdélyi gyermekek számára. Segített – a hely biztosításával – az Állami Biztosító, ruhával pedig a Vöröskereszt. Röviden ennyi a történet.
A szocialista rendszerben azonban nem keltette fel a sajtó érdeklődését ez a munka. Mégis volt egy rádiós szakember, aki vette a fáradságot: kiment Békásmegyerre, és riportot készített a magyarság ügyéről. Most, amikor mindenféle ripők tollát köszörüli a Magyar Rádió elnökén, minősítve annak munkáját, nem tehetem meg, hogy ne emlékezzek meg a magyarság, az erdélyi gyermekek ügyéért lelkesedő riporterről. Úgy hívják: Kondor Katalin.
Domonkos István,
a Bajcsy-Zsilinszky Társaság régi tagja, Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.