Nem tudja a bal kéz, mit csinál a másik bal kéz

Horváth Béla
2003. 08. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demszky Gábor főpolgármester hallgat, Budapest első számú SZDSZ-es vezetőjének nincs mondandója az MSZP-s Pénzügyminisztérium lebegtetett, drasztikus ingatlanadójáról. A tárca elképzelése családok százezreit döntené csődbe, az ingatlanadót megfizetni képtelen tömegek vándorolnának el Budapestről és a vidéki városokból, kerületek néptelenednének el egy ilyen döntés miatt.

A hír érdekessége, hogy a jobboldalinak semmiképpen nem nevezhető Világgazdaság című napilap leplezte le Medgyessy kormányfő jobbkezét, László Csaba pénzügyminisztert a napokban, amikor megszellőztette a tárca elképzelését. Így a kormányoldal nem is vádolhatná az ellenzéket álhírterjesztéssel, ennek ellenére a werberi szeánszokon csiszolódó Jauernik István, az MSZP-frakció önkormányzati és rendészeti munkacsoportjának vezetője múlt pénteki közleményében azt írta: az ellenzéki politikusok az ingatlanadó bevezetésével riogatják a lakosságot. Szegény kormányoldal: nem tudja a bal kéz, mit csinál a másik bal kéz…

Szita Károly, a Fidesz önkormányzati tagozatának elnöke, Kaposvár polgármestere azt mondta a tárca elképzeléséről, hogy a Medgyessy-kormány azt akarja, az önkormányzatok új adók kivetésével, illetve a helyi adók emelésével éljék túl a jövő évet, azaz a kormány, pilátusi módon, mossa kezeit a polgárok megsarcolásáért. Mit válaszolt erre a Pénzügyminisztérium szóvivője? „Nem tartunk attól, hogy a demokratikusan választott önkormányzatok indokolatlanul sanyargatnák a polgárokat.” E választól teljesen megnyugodtunk. Ám következő mondatával kibújt a szocialista tű az SZDSZ-es zsákból: „a Pénzügyminisztérium szerint a bevezetendő értékalapú ingatlanadóból az önkormányzatok egy adott település, kistérség ingatlanár-emelő beruházásait – például a közlekedésfejlesztést – az adott térségben élőkkel fizettetnék meg.”

A szóvivő szavait lefordítva ez annyit jelent, hogy a kormány a közlekedésfejlesztést – Európában az egyik legelmaradottabb közlekedési hálózattal rendelkezik Magyarország – csupán a polgárok ingatlanjainak felértékeléseként értelmezi. Ugyanakkor szerintük, aki közlekedni akar, az fizessen többletadót, értékalapú ingatlanadót. A szóvivő szakmai alkalmatlanságáról is kiállítja bizonyítványát, hiszen nem ismeri a jogszabályt, márpedig az, ha nem tud valaki a törvényről, nem mentesít a büntetés alól. Ugyanis a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény II. fejezete így határozza meg a települési önkormányzatok feladatait: 8. § (4): a települési önkormányzat köteles gondoskodni az egészséges ivóvízellátásról, az alapfokú oktatásról, az egészségügyi és a szociális alapellátásról, a közvilágításról, a helyi közutak és a köztemető fenntartásáról; köteles biztosítani a nemzeti és az etnikai kisebbségek jogainak érvényesülését.

A törvény szerint a települési önkormányzatok csak a településük határáig kötelesek a közutak fenntartására, azon túl az országos úthálózat építése, karbantartása, korszerűsítése állami, kormányzati feladat. A brókerkormány lebegtetett elképzelése szerint tehát például az európai viszonylatban is drága fizetős autópályát elkerülő forgalom zaj-, rezgés- és környezetkárosító hatása elleni védekezést a helyi önkormányzatok, illetve az ott élők forintjaiból kellene megoldani. Nem véletlenül nyilatkozta Gödöllő polgármestere, Gémesi György, hogy ez az adó elfogadhatatlan: „Ismét szembesülhetünk azzal a szándékkal, hogy a kormány, miután nem tud megküzdeni felelőtlen ígéreteinek teljesítésével, újabb terheket kíván áthárítani az önkormányzatokra és a lakosságra.”

Demszky Gábor hallgat. Őt hidegen hagyja, hogy a tárca számításai szerint a bevezethető 2 százalékos ingatlanadó esetén, éves szinten a fővárosi kerületekben 210-470 ezer forint többletadó terhelné meg a budapesti családokat. Egy ilyen lépés újabb népvándorlást indítana meg az agglomeráció irányába, tovább csökkentené a drasztikusan fogyó fővárosi lakosságot. Tudjuk, Demszky városvezetői eredménye az, hogy Budapest lakosságának száma 1990-ben 2,16 millió fő volt, a 2001. évi népszámlálás alapján ez 1,778 millió főre apadt, azaz a fogyás nagysága közel 240 ezer fő. Az elmúlt másfél évtized spontán fővárosi „fejlődése”, Budapest elnéptelenedése, a szuburbanizáció jelensége, az ipari parkok főváros körüli elhelyezkedése a rendkívül magas iparűzési adó miatt, az egykori budapesti ipari övezetek alulhasznosítottsága, azaz a rozsdaövezetek perspektívátlansága és most ez a lebegtetett ingatlanadó-elképzelés mind-mind közrejátszik Budapest leértékelődésében. A főpolgármester hallgat. Ő már tudja, kik fognak beköltözni az elértéktelenedő, üresen álló lakásokba?

A szerző volt országgyűlési képviselő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.