Áltudományokat népszerűsít a Sulinet

–
2003. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sulinet oldalain olvasható, hogy egy magánintézményben (a székesfehérvári C. B. A. Magánintézet és Általános Iskolában), amely iskola az Oktatási Minisztériumtól kapott működési engedélyt, egy közismert szélhámos, sarlatán műszerével mérik a diákok bioenergiájának szintjét. Ez az iskola tanulási nehézségekkel küzdő gyermekekkel alternatív módon foglalkozik, és e mérés eredménye alapján alakítják ki a gyermek alvási, étkezési, tanulási szokásait. Ráadásul az iskola ennek a tudománynak a továbbadását is hirdeti – az Oktatási Minisztérium által elismert tanfolyamot szerveznek. Mint tanár és mint apa egyaránt tiltakozom az ellen, hogy bármiféle kuruzsló, varázsló, pálcás ember, jósnő az oktatási folyamat alakítója lehessen.
A Sulinet oldalain több folyóirat is olvasható, ezek egyike az eVilág című folyóirat is. A lap szellemisége több helyen szöges ellentétben áll az MTA állásfoglalásaival, ezen az alapon akár az UFO Magazin is helyet kaphatna itt. Az eVilágban az elmúlt egy évben több cikk is foglalkozik a fizikatanárok és fizikakönyvek lejáratásával, például: A leghasznosabb tudás című cikk az eVilág 2002. augusztusi számából. Azon tanárokat járatja le, akik a hazai főiskolák és egyetemek akkreditált képzésein szereztek képesítést, és azon tankönyveket ócsárolja, amelyeket az Oktatási Minisztérium engedélyezett. Fizikatanár kollégáim és a tankönyvalkotók és -kiadók nevében berzenkedem, és kérdem, mit mondjak annak a tanulónak, aki azt állítja: „Tanár úr, a Sulineten olvastam, hogy a fizikakönyvek és -tanárok nem írnak, mondanak igazat, azon a Sulineten, amelyet az Oktatási Minisztérium működtet.”
A Sulinet 800 ezer diák és 80 ezer tanár számára készült – mondta Magyar Bálint oktatási miniszter egy alkalommal. Ehhez képest a Sulinet eFizika oldalai hemzsegnek a hibáktól, mert ellenőrzés nélkül kerültek a nyilvánosság elé. Egy ekkora hatású médium miért nincs lektorálva? Ha szülőként az itt található anyagot követelem meg a gyermekemtől, mit mondjak neki másnap, a felelése után, ha elégtelent kapott?
Eddig közvetlenül az illetékes szakemberekhez szóltam. Először Magyar Bálintot, az oktatási minisztert kerestem meg kétszer e-mailben, de semmi válasz nem jött. Furcsa, hogy Magyar Bálint nem érhető el ezen az úton, pedig ő, a számítástechnika és az internet hazai elterjedésének meghatározó egyénisége sokszor nyilatkozott az elektronikus világ fontosságáról. 2003. április 16-án Esztergomban, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által megrendezett középiskolai fizikatanári ankét oktatáspolitikai fórumán tettem szóvá a problémát, és az Oktatási Minisztérium jelen lévő képviselőinek nyújtottam át egy Magyar Bálintnak címzett levelet. Ezután ezt a levelet személyesen vittem be az Oktatási Minisztériumba a miniszter úr titkárságára. Keszthelyen 2003. június 24-én, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat általános iskolai fizikatanári ankétjának oktatáspolitikai fórumán Sipos János közoktatási helyettes államtitkár képviselte az Oktatási Minisztériumot. Itt neki nyújtottam át a fent írtakról egy Magyar Bálintnak címzett levelet. 2003. július 15-i válaszában arról értesített Sipos János, hogy a magánintézetről szóló honlapot eltávolították.
Megnéztem, és azon a helyen, ahol eddig volt, már tényleg nem volt elérhető. Átrakták egy másik helyre a Sulineten belül, ahol ismét megtaláltam. Válaszában semmit sem írt arról, hogy az intézet sarlatánkodását megszüntetnék, esetleg felülvizsgálnák. Egy szóval sem említette, hogy a fizikatanárokat és könyveiket alaptalanul rágalmazó cikkekkel, tudománytalan és hibás oldalakkal mi fog történni. Ezeket a problémáimat még aznap levélben tettem szóvá, amire mind a mai napig nem érkezett válasz. Most szeptember van. Megkezdődött a tanév, ezért úgy gondoltam, már csak a nyilvános megszólalás segíthet, hiszen itt nem egy szűk csoport gondjáról szóltam, hanem egy mindannyiunkat érintő, égető problémáról.

Härtlein Károly, az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat
főtitkárhelyettese, Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.