Az Antall-kormány és a délvidéki magyarság

Jeszenszky Géza
2003. 09. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Nemzet augusztus 23-i Hétvégi Magazinjában Juhász György Tömegsír a stadionban című cikkében többek között azt állítja, hogy „az anyaország hallgatott” a vajdasági magyarság Belgrád általi meghurcolásakor, az Antall-kormány nem támogatta a VMDK autonómiatervezetét, Antall Józsefnek „a Balkánról hiányosak (voltak) az ismeretei”, „külügyminiszterénél azonban még mindig tájékozottabb” volt, s hogy 1991-ben Magyarország a horvát fegyvereladás után – helytelenül – „egyenlő távolságot” tartott Zágrábbal és Belgráddal. Mindezt tetézi a leginkább elképesztő tétel, hogy Antall 1991 februárjában „belekényszerítette” hazánkat a visegrádi „kvázi szövetségbe” egy horvát–szlovén–magyar szövetség helyett.
Ezen állítások érdemi cáfolata sokkal nagyobb teret igényelne, mint az eredeti írás, ezért csak vázlatosan sorolunk föl néhány tényt.
A VMDK akkori vezetőit első jelentkezésüktől fogva számos alkalommal fogadta a miniszterelnök, annak külpolitikai főtanácsadója és a külügyminiszter. Autonómiatervezetüket támogattuk, külképviseleteink terjesztették azt. Antall József és külügyminisztere közbenjárására Európa-szerte számos fővárosban fogadták Ágoston András akkori pártelnököt, aki személyesen tudta bemutatni a vajdasági magyarság súlyosbodó helyzetét, valamint a belső békét és a magyar közösség fennmaradását hosszú távon biztosító autonómiatervezetet.
Még a horvát és szlovén függetlenségi nyilatkozat előtt, de látva Jugoszlávia erősödő belső feszültségeit, amikor a világ dogmaként ragaszkodott az egységes Jugoszláviához, az Antall-kormány figyelmeztette nyugati partnereit a konfliktus veszélyére, és annak elhárítására Jugoszlávia-konferencia összehívását javasolta. Ezen az együttélés (konföderáció?), illetve a kiválás módozatait kellett volna eldönteni, nemzetközi elnöklet és közvetítés mellett. Amikor pedig a délszláv háború megindulása után ennek esélye csekély lett, a magyar kormány diplomáciai úton és konferenciákon számos lépést tett a békés rendezés érdekében. 1991. október 28-án Antall József miniszterelnök George Bush amerikai elnökhöz írott hatoldalas levelében részletes és reális javaslatokkal állt elő.
A magyar kormányfő mindent elkövetett, hogy a szerb atrocitások ne terjedjenek át a Vajdaságra. 1991. szeptemberben Szabadkán találkozott Markoviccsal, a még fennálló államszövetség miniszterelnökével, majd a harcok megindulása után a világ vezetőitől kért védelmet a vajdasági magyarság számára, többek között 1992. január 8-án Bush elnökhöz írott újabb levelében.
A külügyminiszter ezt a politikát képviselte írásban és szóban minden lehetséges nemzetközi fórumon és a kétoldalú kapcsolatokban. 1991. december 8-án azonos szövegű levélben fordult az Európai Közösség akkori elnökségét ellátó Hollandia külügyminiszteréhez és a közvetítéssel megbízott Lord Carrington volt NATO-főtitkárhoz, valamint Cyrus Vance volt amerikai külügyminiszterhez. Ebben – még a boszniai harcok kitörése előtt – többek között azt javasolta, hogy „az Egyesült Nemzetek igyekezzen azonnal békefenntartó erőket küldeni nemcsak Horvátországba, de Jugoszlávia ama területeire is, ahol a törékeny béke még fönnáll: Boszniába és a két – korábban autonóm – tartományba, a Vajdaságba és Koszovóba. Enélkül nagyarányú mészárlástól lehet tartani…”

Amikor eljött az ideje, a legszélesebb nyilvánosság elé is kiálltunk rendezési javaslatainkkal. A New York Times és az International Herald Tribune 1992. január 16-i számában megjelent cikkében Jeszenszky Géza – már Horvátország és Szlovénia európai elismerése után – e lépés követését javasolta az önrendelkezés elve alapján született Egyesült Államoknak, továbbá autonómiát a koszovói albánok, a vajdasági magyarok, valamint a horvátországi és boszniai szerbek számára.

Megdöbbentő, hogy Juhász György a visegrádi együttműködést rosszallva helyette a Horvátországgal és Szlovéniával kötött szövetséget kéri számon. Ne felejtsük, hogy éppen Antall József és külügyminisztere alapozta meg a különlegesen jó viszonyt két „új” szomszédunkkal. Mégis, különleges szövetség vagy formális együttműködés kötése velük 1991-ben teljesen irreális lépés lett volna a délszláv helyzet kiforratlansága miatt, de azért is – s ezt Juhász Györgynek tudnia kellene –, mert a jugoszláv–szerb politika akkoriban a világ előtt Magyarország (valamint Németország és Ausztria ellen) a „fasiszta jugoszlávellenesség” vádját terjesztette, ezzel is megosztani próbálva a reakciókat, és leplezni saját bűneit.

A visegrádi együttműködést megvédenünk ez alkalommal felesleges. Javasoljuk, hogy a szerző olvassa el az általunk és mások által erről írt elemzéseket. Ez a formáció Antall József egyik nagy stratégiai alkotása volt – s hetek alatt elvezetett a Varsói Szerződés katonai szervezetének a feloszlatásához. Az Európai Közösség, majd a NATO is a visegrádi országokkal szerződött elsőként, illetve hívta meg tagjai sorába. Ha nemzeti céljainknak nem felelt volna meg, nem újította volna fel működését – sikerrel – Orbán Viktor és kormánya.

A vajdasági magyarság keserűségét megértjük, sorskérdéseik megoldása az 1990-es évek elején szívügyünk volt, és most is az. Mi is szeretnénk, ha másfél évtized magyar külpolitikai erőfeszítéseinek végre beérne az eredménye. Úgy véljük, hogy most itt az alkalom – egyben a kötelezettség –, hogy a kettős állampolgárság felvetése nyomán a magyar külpolitika – a kormány és az ellenzék közösen – az egyetemes magyar érdekeket szolgáló megoldást találjon a Vajdaság és az egész Kárpát-medence egyik súlyos problémájára.

Természetesnek tartjuk, hogy aki a Délvidéken él vagy onnan származik, ma is a fájdalom és a tehetetlenség hangján szólal meg. Az érzelmek tiszteletre méltók, de elvárható, hogy ha valaki a külpolitikát minősíti, az szerezze meg a szükséges információkat, és lépjen túl a kávéházi politizálás színvonalán.

A szerző volt külügyminiszter, volt államtitkár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.