Egy sikertelen miniszterelnöki találkozó margójára

Haas György
2004. 02. 27. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Medgyessy Péter az Europäische Rundschau főszerkesztőjének, Lendvai Pálnak a szervezésében pár napja Bécsbe utazott. A Magyar Televízió aznap esti híradójában úgy igyekezett a látogatást bemutatni, mintha az nemzetközi jelentőséggel bírt volna, ahol az MSZP küszöbön álló EP-választásra tett egységlistás javaslata széles megértésre talált az osztrák politikai körökben. A magyar híradó képein látni lehetett Wolfgang Schüssel kancellárt is, aki megérkezésekor Medgyessy Pétert mint egy régi jó barátját öleli át. A rendezés a magyar televíziónéző számára kitűnően sikerült; csak az nem derült ki, hogy az osztrák televízió esti félnyolcas híreiben még említést sem tett arról, hogy Medgyessy Péter egyáltalán az osztrák fővárosban tartózkodott. De hiába kereste az olvasó másnap a nemzetközileg is nagy tekintélyű Die Pressében, hogy talán valamit írtak erről a találkozóról, a lap egyetlen sorra nem érdemesítette a magyar miniszterelnök szereplését. Csak a balliberális Der Standard, ahol Lendvai Pál munkatársként dolgozik, számolt be az Europäische Rundschau rendezvényéről.
Ennek kapcsán érdemes szemügyre venni az MSZP taktikázgatását Ausztriával szemben, már a Medgyessy-kormány hatalomra kerülése után. Amely alig tette le a hivatali esküt, mikor is Szabó Vilmos államtitkár kijelentette, vége annak a szoros, jó kapcsolatnak, melyet még az Orbán-kormány alakított ki Ausztriával, Bajorországgal és Baden-Württemberggel. Az államtitkár hivatalos megnyilatkozása MSZP–SZDSZ-es szemszögből érthető volt, hiszen annak idején a Schüssel-kormány hivatali beiktatásán mindkét párt hívei a bécsi Helden Platzon tüntettek más európai exkommunista mozgalmakkal, azt állítva, hogy az osztrák polgári kormány megalakulásával feltámadt a náci veszély Ausztriában. De miután a Medgyessy-kormány nemzetközi tekintélye csökkenni kezdett, a Köztársaság téri pártvezetés taktikát váltott. Minden követ megmozgattak azért, hogy a jobboldali kormány meghívja Medgyessy Pétert Bécsbe, de így is csak egy privát jellegű rövid találkozót sikerült összehozni a Fertő tó melletti Purbachba, ahol Schüssel kancellár alig néhány órát tartózkodott. S miután a budapesti fáradozások eredménytelenül zárultak, a Medgyessy-kormány hívta meg az osztrák kancellárt, aki csak Szombathelyig volt hajlandó eljönni.
A posztkommunista kormány így kénytelen volt utóbb Lendvai Pál segítségét igénybe venni. Lendvai Pál ennek készségesen tett eleget, hiszen 1990 előtt – politikai kapcsolatai révén – mind az osztrák televízióban, mind pedig a kelet-európai stúdió vezetőjeként kedélyes viszonyban állt a pártállam vezetőivel, s az üldözött magyar írók, papok, politikusok nem szólalhattak meg az osztrák televízió kamerái előtt. (Hasonlóképp járt el az általa szerkesztett folyóiratnál.)
A Medgyessy-kormány kénytelen volt tehát Lendvai Pál szolgálatait igénybe venni ahhoz, hogy valamilyen formában Bécsben nyilvánosságot kapjon. Medgyessy Péter fellépése Schüssel kancellár jelenlétében azt lett volna hivatva az osztrák–magyar közvélemény előtt demonstrálni, hogy továbbra is teljes a D–209-es külföldi elismertsége, miközben éppen azt hallgatták el, hogy az osztrák kormányfő mint az Európai Néppárt egyik alelnöke szintén megszavazta azt a európai ajánlást, miszerint az Európai Parlament frakciói ne fogadjanak be maguk közé olyan személyeket, akik 1990 előtt vezető szerepet vittek a kommunista diktatúrák bábkormányai élén. (Ennek fényében Medgyessynek el kellene számolni múltjával, s nem lehetne olyan valótlanságokkal félrevezetni Európa demokratikus intézményeit és közvéleményét, mint tette azt hazájában, ahol is azt állította, hogy ő a magyar titkosszolgálat titkos ügynökeként a szovjet KGB ellen dolgozott.)
A mostani bécsi látogatás kapcsán ráadásul a magyarországi sajtó jelentős része – vizitet kommentáló visszhangjaiban – elfelejtette megemlíteni, hogy az osztrák sajtó komoly hányada mennyire negatív módon értékeli a budapesti kormány kétesztendős teljesítményét és erkölcsi magatartását.

A szerző újságíró (Bécs)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.