Kökény szakminiszter szakértelme

–
2004. 03. 26. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hallottam egy reggeli televíziós beszélgetést a napokban Kökény Mihály egészségügyi miniszterrel, amelyben a miniszter úr kijelentette, hogy az egészségügyet érintő tizenhatmilliárdos elvonást a betegápolás nem fogja megsínyleni.
A sógornőm Kecskemétre jár sugárkezelésre. A hihetetlen zsúfoltság miatt a kezelés megkezdése eltolódik, a napi kezelésben az időelcsúszás hatványozódik. Súlyos betegeknek három-négy órát, esetenként többet kell várniuk, mire sorra kerülnek. A betegségből adódóan a várakozás a betegeket olyan próbára teszi, olyan megalázó, kellemetlen helyzetbe hozza, amilyennel Kökény úr, illetve a státussal járó privilégiumukat élvező politikusi gárda nem számol.
A sógornőmnek szerencsére „csak” mellrákja van. Ez a kijelentés legalább olyan cinikusnak hathat, mint Kökény úr kijelentése a tizenhatmilliárd forint észrevehetetlenségéről. De ha azt nézzük, hogy sógornőm nem kerül olyan helyzetbe, mint mozogni alig tudó, végbél-, gyomor- és hasonló betegséggel küzdő betegtársai, akkor az ő esete ebből a szempontból szerencsésnek mondható.
Nem volt azonban szerencséje a sógornőmnek, ha azt nézem, hogy a szegedi klinika zsúfoltsága miatt a műtétjére csak hét héttel a diagnózis megállapítása után kerülhetett sor, és ez idő alatt nemcsak a várakozás szorongató terhét kellett megszenvednie, hanem drasztikusan súlyosbodó változások is lefolytak szervezetében.
A magyarországi egészségügy jelenlegi balkáni helyzetében Kökény úrnak a tizenhatmilliárdról szóló állásfoglalása csak úgy magyarázható, hogy szegénytől lopni elhanyagolható bűn, mert attól sokat lopni nem lehet. Tisztességesebb lenne azonban egy olyan állásfoglalás, hogy a szegény embernek egyetlen réce pusztulása is nagy csapás.
Státusából adódóan Kökény úrnak soha nem kellene négy-hat órát sorba állnia a végbélműtét után szükséges sugárkezelésre. Sem Kökény Mihálynénak ahhoz, hogy csupán hét hét múlva érjen rá a mellműtétet végző sebész. Ne is adja Isten, hogy megbetegedjenek.
De nem ártana, ha a miniszter úr rózsaszín szemüveg helyett inkognitót biztosító szemüveget tenne fel, és amúgy Mátyás királyosan bejárná egészségügyi birodalmát.

Verasztó Lajos
Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.