Kampánycélokat szolgál az előre hozott nyugdíj

Gellért János
2004. 04. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rosszul áll a hatalom szénája a közvélemény-kutatók adatai alapján a közelgő európai parlamenti választást illetően. Némi töprengés után, és újabb gondolat hiányában, a 2002-es választásoknál már jól bevált menetrend mellett döntöttek. Akkor a kampánycsend előtti utolsó napon a hatalom megszerzése érdekében a hárommilliós nyugdíjastábort célozták meg ígéreteikkel. Racionális kalkuláció alapján, figyelembe véve, hogy a nyugdíjasok a választópolgárok szavazatainak döntő hányadát teszik ki, célravezető manipulációval a választások várható végeredménye megfordítható volt. Számításuk bejött, a választási küzdelembe szemérmetlen módon belesodort, valójában támogatásra szoruló, de jobb sorsra érdemes nyugdíjasok tömegei iratkoztak fel a 19 ezer forintos várólistára, valamint arra az ígéretre, hogy 13. havi nyugdíjat kapnak, ezzel beszavazták a jelenlegi koalíciót a hatalomba. Igaz, így is csak tízfős különbséggel.
A nyugdíjba be nem épített 19 ezer forint azóta régen elfogyott, ennek többszörösét is elvitték az áremelkedések. Időközben a 13. havi ígéretről is kiderült, hogy az nem egy teljes hónapi összeg, hanem csak félhavi, ami ugyan évente emelkedik. Most ez az összeg is veszélybe került. A Medgyessy-kormány katasztrofális gazdaságpolitikája súlyos terheket rakott a nyugdíjasokra is. A közüzemi díjak, gyógyszer-, élelmiszer- és egyéb árak emelkedése nehéz, sokszor kilátástalan helyzetbe hozza a megbecsülést és minden tiszteletet megérdemlő idős állampolgárainkat. A kormány a közhangulat időleges javítására előre akarja hozni az 53. heti nyugdíjak kifizetését. Teszi ezt abból a meggondolásból, hogy az európai parlamenti választásnál ismét égetően szükség van a szavazataikra. Megint fontosak lettek nekik a nyugdíjasok. A választási kampány időszakában még többször fognak megjelenni a médiában, és teátrális, együttérző arccal hajtogatják, hogy menynyire szívükön viselik a sorsukat. A koalíció ezzel a szándékával, a 2002. évi manipulációjához hasonlóan, most az EP-választáson a bukás elkerülésére spekulál. Az eredeti ígéret arra vonatkozott, hogy az év végén a kifizetéseket a rendes nyugdíjon felül külön juttatásként teljesítik. Az előre hozott kifizetés azt jelenti, hogy a tervezett összeget nem a nyugdíjasok támogatására, hanem kampánycélra használják fel. Gyakorlatilag az történik, hogy a nyugdíjasok év végén sem kapják meg ezt a pénzt, ami például karácsonykor jól jönne, de most sem tudják magukra költeni, mert azt rövid időn belül visszafizettetik velük az áremelésekkel. Egyszerűen fogalmazva a kormány üzenete a következő: tiéd a pénz, enyém a szavazatod. Ezt az összeget rövid időn belül úgyis elköltöd, év végén se kapod meg, amikor szükséged lenne rá, én viszont az Európai Parlament képviselője leszek, mert megválasztottál. Én jól járok, te hoppon maradsz. A választás után én képviselő leszek, te viszont azt követően is megkapod az áremeléseket. A gyógyszerárak befagyasztása is csak átmeneti, a gyógyszerekért is újra többet fogsz fizetni. Tehát célzottan a kampányidőszakra időzített szociális érzékenységről, egyszerű, de visszatérő jellegű átverésről van szó.
A megoldás az év végi kifizetéseket meghagyva az lenne, hogy a kormány minden különösebb csinnadratta nélkül töredelmesen bevallaná, hogy a 2004. évi nyugdíjemelést alulkalkulálta, a reálisan számolt összegnél kisebb emelést hajtott végre, ezzel a nyugdíjasokat nehéz helyzetbe hozta. Ebből eredően a ténylegesen várható inflációs adatokkal újraszámolva beépítené a valós járandóságot a nyugdíjba, visszamenőlegesen kamatokkal növelve kifizetné azt, és a továbbiakban a magasabb nyugdíj összegét folyósítaná. Ezt tette annak idején a polgári kormány szerényen, minden hivalkodó hangoskodást mellőzve, törvényi kötelezettségére hivatkozva.

A szerző villamosmérnök

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.