Csuklyások Európája

2004. 05. 06. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csatlakozás első napjának vezető híre volt Tasnádi Péter szabadulása. Nem az volt a nagyobb szenzáció, hogy a kisebb megszakításokkal öt éve börtönben ülő „vállalkozót” miért engedték el, hanem az, hogyan fogadták őt testőrei. Tíz csuklyás, kigyúrt férfi állt ugyanis a börtönkapuban, és luxusautókból álló konvoj vitte el a szabadultat. Államfőknek kijáró fogadtatás – mondta az egyik kereskedelmi tévé riportere. Másnap aztán már arról tudósítottak a bulvárlapok, hogy Magyarországon most először gyűltek össze huszonöt ország legszebb lányai, akiket a Miss Europe and Union 2004 verseny keretében (többek közt) Tasnádi Péter vállalkozó zsűrizett. Az egyik tabloid meg is kérdezte az avatott szemű ítészt, akit a testőrök még a lányok öltözőjébe is elkísértek. „Meglepő volt, hogy az amerikai lány azt sem tudta, mikor van az USA-ban a függetlenség napja, míg az afrikaiak az országukkal szomszédos állam fővárosát nem ismerték. Miután a versenyen nem tesznek fel műveltségi kérdéseket, így csak a szépség alapján tudok majd ítélni. Számomra mindegy, hogy szőke, vörös vagy barna, a kisugárzás számít és az, hogy valami megérintsen a szépségéből” – nyilatkozta a totálisan EU-konform vállalkozó, két nappal az ország csatlakozása és alig huszonnégy órával a saját szabadulása után.
Vegyük sorjában a dolgokat. A felbujtóként elkövetett súlyos testi sértés és önbíráskodás miatt kapott négy és fél éves büntetés mellé hozzácsapták ugyan a korábban felfüggesztett kétéves börtönbüntetést, a vádlott mégis korábban szabadult, mert a büntetés-végrehajtási intézet javaslata szerint a fogvatartott a jövőben feltételezhetően törvénytisztelő lesz. Történt mindez annak ellenére, hogy Tasnádit most is negyedmilliárd forintos adócsalással vádolják kétezer négyzetméteres kastély-villája (!) kapcsán, de a hatóságok nem tartották indokoltnak az őrizetbe vétel elrendelését. Ilyen előzmények után került sor a csatlakozás hajnalán a csuklyás testőrök felvonulására, akik a Kozma utcai fegyház és börtön épülete előtt várták urukat és parancsolójukat.
A kamerák és fotósok kereszttüzében lezajlott hangtalan fogadás senkinek sem szúrt szemet. Ebben a terrorfenyegetéses időben egyetlen rendőrnek, titkosszolgálati embernek, börtönőrnek nem volt furcsa, hogy vasárnap hajnalban tíz, arcát eltakaró kigyúrt ember ácsorog egy börtönkapuban, vélhetően nem vízipisztolyokat viselve az öltöny alatt. Senki sem igazoltatta őket, kérdezte meg, mit keresnek a börtön előtt, és miért takarják el az arcukat.
Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy magyar állampolgár nem viselhet csuklyát, ha arra van kedve. De nagyobb összegbe mernék fogadni, hogy ha tíz fiatal magyar zászlóval a kezében elindulna a belvárosban, öt percen belül igazoltatná – netán bevinné – őket a rendőr. Arra nem is merek gondolni, mi történne, ha egy vézna magyar csuklyával a fején megjelenne mondjuk az MSZP székháza előtt vagy a Miniszterelnöki Hivatal környékén, és megállna pár pillanatra. Nem is szólva a nagykövetségekről vagy a bankokról – utóbbiak esetében piktogramok figyelmeztetik az ügyfelet arra, hogy egyedül sem ajánlatos bukósisakban vagy símaszkban közlekedni.
A börtönök környéke, úgy látszik, kivétel. Mialatt a rendőrök tulipánárus öregasszonyokat kergetnek az aluljárókban, és piros-fehér-zöldbe öltözött olaszokat igazoltatnak – tévedésből – a Margitszigeten (mert „magyarkodóknak” tűntek, na), azalatt csuklyások érkeznek luxusgépjárművel egy magyar börtönhöz, hogy aztán udvariasan elvegyék a frissen szabadult táskáját és elhajtsanak a kétezer négyzetméteres (plusz áfa) villába.
Érdekelne, mint szól Lamperth Mónika belügyminiszter az ennyire nyíltan vállalt, közép-amerikai banánköztársaságokat idéző magánhadsereghez. Ki fogja a kedves, Európához frissiben csatlakozott magyaroknak elmagyarázni, miért volt szükség az erődemonstrációra? Netán attól tartottak, hogy a rivális klán emberei támadják meg az alig szabadult vállalkozót, aki a jövőben a hatóság szerint „feltételezhetően törvénytisztelő lesz”. Mi lett volna akkor, ha tényleg csetepaté alakul ki a kapuban? Hány perc múlva érkezett volna meg az első járőrautó (feltehetően egy Skoda Fabia, hat liter kincstári benzinnel)? És mennyire vették volna komolyan őket a nagydarab, kisportolt csuklyások?
A világhálós fórumok egyik vicces kedvű hozzászólója megjegyezte: a jövőben, ha csuklyás alak lép be egy bankba, a portás majd előzékenyen megkérdezi: elnézést, uram, bankot rabolni tetszett jönni, vagy csak a Tasnádi urat keresi?
Itt tartunk. Hajrá, Európa!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.