A werberi háborús hangvétel bukása

Tihanyi Örs
2004. 06. 19. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 13-án nem csupán az Európai Parlamentbe küldendő magyar képviselők személyéről döntöttek az ország választópolgárai, hanem mérlegre került a hazai politikai erők elmúlt két esztendőben nyújtott teljesítménye is. Lehetőség nyílt arra, hogy széles tömegek mondjanak véleményt a Medgyessy-kormány tevékenységéről, emellett fordulóponthoz érkeztek azok a kisebb pártok is, amelyeknél már évek óta a további fennmaradás a tét.
Az eredmények napok óta ismertek, és természetesen magyarázkodásokban sem volt hiány. A parlamenti ellenzék látványos győzelmet aratott, míg a kormánykoalíció kapott egy hatalmas pofont a választóktól.
Elhibázott volt a negatív kampány
A legnagyobb vesztes az MSZP lett. A rájuk leadott 1 054 368 szavazat azért jelent történelmi mélypontot, mert utoljára a rendszerváltást beteljesítő 1990-es parlamenti választásokon szereztek ennél kevesebb szavazatot, természetesen nem számítva a helyhatósági voksolásokat. A kormányzás nehézségeivel és az önmaga által gerjesztett költségvetési hiánnyal küszködő szocialisták kampánya teljes csődöt mondott. A 2002-es tarolás után megbukott a Ron Werber által kreált háborús hangvétel. A vereség csak azért nem tekinthető katasztrofálisnak, mert az Európai Unió baloldali pártjainak átlagához képest valóban nem rossz a szocialisták 34,31 százalékos teljesítménye, különösen akkor, ha a közép-európai országok eredményeit vesszük figyelembe. A vereségen mint tényen az sem segít, hogy az MSZP az alacsony uniós részvételi arányokat emlegeti mentségéül: ott ugyanis már 1979 óta választanak képviselőket ötévenként az unió brüszszeli törvényhozásába, míg nálunk mégiscsak ez volt az első voksolás. Tény viszont, hogy az MSZP erősebbnek és ütőképesebbnek bizonyult a lengyel és cseh kormánypártoknál – de ez az érv meg azért nem valódi magyarázat, mert a piros szegfűsök éppen annyival szerepeltek jobban a régióbeli testvérpártjaiknál, amennyivel a magyarországi pártrendszer is szilárdabb a környező országokénál. A kudarc okait tehát itthon kell keresni.
A választásokat követő héten rövid idő alatt egyértelművé vált, hogy a szocialista párt berkeiben kirobbanó indulatok legfőbb céltáblája nem Medgyessy Péter kormányfő lett, hanem Kovács László pártelnök, aki talán már belátta azóta, hogy milyen stratégiai hiba volt elvállalnia az EP-választásokon a listavezetői helyét. A több lovat is megülő külügyminiszterre már régóta fenekedő elnökségi tagok támogatását ügyes manőverezéssel megszerző Medgyessy átmeneti győzelmet ért el azzal, hogy az MSZP egyes prominenseivel összefogva közös erővel kikényszerítették a kongresszus októberre történő előrehozatalát és a teljes tisztújítást. A párton kívüli miniszterelnök látszólagos fölénye azonban könnyen pirruszi győzelemnek bizonyulhat. Hiába valószínűsíthető, hogy ősztől egy számára kedvezőbb összetételű pártvezetés veszi kézbe a kormányrudat a Köztársaság téren, a vészesen magas költségvetési hiány legkésőbb a jövő esztendő elejére az ő pozícióit is megrendítheti. Még egyszer nem játszható el az a komédia, amelynek nyomán a közvélemény előtt sikerült László Csaba pénzügyminisztert bűnbakká tenni a 2003-as esztendő deficitjéért. Bármi történik az államháztartás terén az év végéig, a teljes politikai felelősséget Medgyessy Péternek kell majd viselnie.
A választások abszolút győztese a Fidesz. 1990 óta még egyetlen pártnak sem sikerült ilyen mértékben megközelítenie az ötvenszázalékos álomhatárt. Még plasztikusabban szemlélteti a nagyobbik ellenzéki párt sikerét az a tény, hogy százezerrel több szavazatot kapott, mint például az 1998-as parlamenti választásokon. Az eddigi megméretések ismeretében kijelenthető, hogy egy nem túl magas, hatvan százalék alatti részvételi arány esetén akár a most megszerzett másfél millió szavazattal is megnyerhetők a 2006-os országgyűlési választások. Túl sokáig azonban nem szabad örülni a frissen megszerzett győzelemnek: a Surján László és Szájer József EP-képviselősége miatt a közeljövőben kiírandó soproni és szécsényi időközi képviselő-választások újabb komoly kihívást jelentenek. Azt is látni kell, hogy a meglepően jó budapesti eredmények (13-9 a Fidesz javára, egy kerület döntetlen) főleg annak tudhatók be, hogy az MSZP két évvel ezelőtti támogatói közül sokan otthon maradtak, és a fölényes biztonsággal megszerzett megyei győzelmek is részben az MSZP elhibázott kampányának és a baloldali szavazók passzivitásának tudhatók be. Ugyanakkor az is tény, hogy a voksolást megelőző egy-két hétben katasztrofálisan kommunikáló szocialista pártvezetőkkel szemben a Fidesz felelősei gyakorlatilag nem hibáztak. Különösen Orbán Viktor megfelelő időpontokra időzített vidéki körútja bizonyult komoly mozgósító tényezőnek.
Az SZDSZ relatív sikere
A 2006-os parlamenti választások egyik legnagyobb kérdőjele az lesz, hogy a szocialisták kampánygépezete képes lesz-e kimozdítani otthonából a frusztrált és csalódott nagyvárosi szavazóit, ugyanis az ellenzék jelenlegi vidéki fölénye még akkor is nehezen lesz behozható, ha azt feltételezzük, hogy a leendő kampányban a baloldali dominanciájú önkormányzatok végképp nem fognak válogatni az eszközökben.
Amennyire egyértelmű, hogy a Fidesz dicséretes ötössel kollokválta az első magyarországi EP-választást, annyira nem egyértelmű a kisebbik kormánypárt mostani sikere. Az SZDSZ 237 519 szavazattal érte el a 7, 73 százalékos eredményt. A szabad demokraták több mint százezerrel kaptak kevesebb voksot, mint az eddigi legalacsonyabb részvétel mellett lezajlott 1998-as parlamenti választásokon. Hasonlóan nagy a lemaradásuk a 2002-es voksolásokhoz képest is: a kormányváltás óta csaknem hetvenhatezer támogatót veszítettek el. Bár a két megszerzett mandátum nem rossz eredmény a kontinens többi kozmopolita pártjához képest, mégis furcsa érzés hallani, hogy az SZDSZ vezérkara diadalittas győzelmi jelentésként kürtölte világgá ezt az eredményt, azt sugallva, hogy újra hárompólusúvá vált a hazai pártszerkezet. A két nagy párt fölényét valóban sikerült némileg csökkenteniük, és elismerésre méltó a tíz százalékot meghaladó budapesti eredmény, de arról sem szabad elfeledkezni, hogy a vidéki bázisuk tovább szűkült, és a most megkapott szavazatszámmal az SZDSZ nem jutott volna be 2002-ben az Országgyűlésbe.
Demszky rémhírei a kampányfinisben
Semmi jele annak, hogy a polgárok körében bármiféle rokonszenvet keltett volna a szabad demokrata miniszterek gyengécske kormányzati teljesítménye. Az adócsökkentés ígéretére épülő programjuk csupán arra volt elegendő, hogy a gondos elemző- munkával nyilvántartott törzsszavazóik aktivitását ébren tartsák. Tény, hogy a párt propagandagépezete ezúttal is jól vizsgázott, hiszen a megfelelően időzített kampánnyal sikerült az eredeti célt, azaz a két mandátum megszerzését elérni. Az SZDSZ aránylag jó szerepléséhez még az is hozzájárult, hogy Kuncze Gábor képes volt időben eltompítani a belső vitákat, és a pártvezetés viszonylag gyorsan helyreállított egysége megállította a szavazótábor 2003-ban még erőteljesnek tűnő erózióját. A liberális politikusok közül kétségkívül Demszky Gábor főpolgármester a választás legnagyobb nyertese, hiszen újra bebizonyosodott, hogy a mögötte felsorakozó budapesti szavazóbázis a legfőbb garanciája az SZDSZ életben maradásának. Azt persze a Strasbourgba készülő Demszkynek is tudnia kell, hogy amennyiben nem kezdődik meg a következő önkormányzati választásokig a négyes metró építése, akkor szinte borítékolható a bukása. Mellesleg az SZDSZ frontembere több esetben is rémhírekkel próbált pánikot kelteni a választók körében: hol a Budapest utcáit elöntő vérözön, hol pedig pusztító tornádó jelent meg a fantáziájában. Mindez azért furcsa, mert a fideszes pártvezetőknek a várható áremelkedésekre és megszorító csomagra utaló kijelentéseit dühödten támadó baloldali véleményformálók, szokásukhoz híven, ezúttal is elengedték a fülük mellett azokat a riogatásokat, amelyek némileg felidézték a 2002 tavaszáról ismert huszonhárommillió román vendégmunkás rémképét.
Belső leszámolás előtt az MDF
Érdemes megvizsgálni az MDF eredményét is. Tény, hogy a kisebbik ellenzéki párt által egy kalap alá hozott minipártszövetség átsurrant az ötszázalékos küszöb fölött. A 163 891 szavazat a június 13-i választói passzivitás miatt elegendő volt a hőn áhított egy mandátum megszerzéséhez. Ezzel együtt nem igazán látszik megalapozottnak az az optimizmus, amely az MDF vezetését jellemzi a június 13-i végeredmény közzététele óta. Ahhoz, hogy a mostaninál valószínűleg lényegesen több szavazót megmozgató 2006-os országgyűlési választásokon sikerüljön újra az ötszázalékos küszöb fölé kerülni, gyakorlatilag meg kellene duplázni a jelenlegi másfél százezres szavazótábort. Ez egyrészt azért lesz nehezen kivitelezhető, mert a további előrelépéshez egyben kell tartani az FKGP-vel, az MDNP-vel és a Vállalkozók Pártjával létrehozott együttműködést. Az elmúlt másfél évtized történései azonban azt bizonyítják, hogy az ingatag, egy-két százalékon billegő, önmagukban életképtelen törpepártok tartós összefogása hosszabb távon nehezen kivitelezhető (lásd a Centrum pártnak az elmúlt két évben bekövetkezett elolvadását).
A másik probléma az, hogy az MDF több közvéleménykutató-intézet szerint nem kis részben az MSZP-ből kiábrándultak egy részét nyerte meg magának. Ameddig a szocialista párt a jelenlegi lázas beteg állapotában imbolyog, addig nem lesz probléma a normális Magyarország meglehetősen homályos ígéretével a jobbközép oldalon tartani ezt a szavazói csoportot. Kérdéses, hogy mi lesz akkor, ha a nagyobbik kormánypárt – felfűtve a kampánymozdonyát – újra megpróbál benyomulni a politikai centrumba, hogy visszaszerezze a két esztendeje elvesztett híveit. Szintén nyitott kérdésnek számít, hogy sikerül-e helyreállítania Dávid Ibolyának a Fidesszel megromlott viszonyát, és megállapodnia a nagyobbik ellenzéki párt irányítóival egy közösen kivitelezett kampánystratégiában még a 2006-os parlamenti választások előtt. Sajnos az olyan lépések, mint például a magas taglétszámú és rendkívül sikeresen kampányoló budapesti II. kerületi alapszervezet erőből való feloszlatása, aligha fogják majd elősegíteni a párt további erősödését. Illene visszaemlékeznie az MDF jelenlegi vezetőinek arra, hogy az 1996-os szakadás, amelyet szintén hosszú belső viszálykodás előzött meg, milyen végzetes hatással volt a szervezet további működésére. Ha nyolc év után újabb hasadás következik be az amúgy is szűk bázisra épülő pártban, akkor ez negatív hatást gyakorolhat a polgári oldal 2006-os választási esélyeire.
Végezetül szóljunk néhány szót azokról a pártokról, amelyeknek nem sikerült képviselői helyet szerezni az Európai Parlamentben. A Magyar Nemzeti Szövetség és a Szociáldemokrata Párt riasztóan gyenge eredménye már előre borítékolható volt, legföljebb annyit érdemes megjegyezni, hogy a két szervezet önálló indulása némileg gyengítette a polgári oldal eredményeit. Egyelőre csak reménykedni lehet abban, hogy ezek az életképtelen pártocskák 2006-ban sem fognak harminckétezernél több szavazatot elvenni az erősebb pártoktól. A Munkáspárt gyenge eredménye azért meglepő, mert a kórház-privatizáció megakadályozásáért indított népszavazási kezdeményezésük váratlan sikere azt sugallta, hogy némileg erősödhetnek a pozícióik. A legfőbb tanulság az lehet az elpusztíthatatlan Thürmer Gyula számára, hogy ha a Munkáspártnak nincs profi módon kiépített kampánygépezete, és hiányoznak a vonzó, a választópolgárok gondosan kiválasztott célcsoportjaira hatást gyakorló üzenetek, akkor egy ilyen kis pártnak nincs esélye az előrelépésre.
A MIÉP helyét a Jobbik veheti át
A MIÉP 2, 35 százalékos eredménytelensége szintén elgondolkodtató. A 2002-es választásokat elbukó nemzeti radikális erő mára gyakorlatilag elveszítette a vidéki szavazótáborát. Nem maradtak nyom nélkül azok a belső viták sem, amelyek szétzilálták a pártvezetést. Komoly taktikai hiba volt az is, hogy nem Csurka István vezette a párt EP-listáját, mert tényleges húzóerőt csupán az ő neve gyakorolt volna a szavazókra. Miközben Európa-szerte jól szerepeltek az integrációt ellenző pártok, a MIÉP összeomlott, pedig 2003 áprilisa óta több mint egy esztendeje volt arra, hogy maga mögé állítsa azt a félmillió szavazót, aki a népszavazáson a csatlakozás ellen voksolt. Véglegesen azért nem szabad leírni a szebb napokat is látott MIÉP-et, de ha nem történnek drasztikus változások a párt működésében, akkor 2006-ban végleg sírba szállhat a csurkizmus eszméje. Egy nyertese viszont egészen biztosan van a harmatgyenge eredménynek: az EP-választásoktól távol maradó Jobbik Magyarországért párt, amelyik így komoly ziccerbe került a nemzeti radikalizmus és az euroszkepticizmus játékterén.
2006-ig még sok víz lefolyik a Dunán, és számtalan szervilis Friderikusz-produkció fogja felborzolni az emberek idegeit. Az viszont gyakorlatilag visszavonhatatlanná vált, hogy a Fidesz látványosan nagyarányú győzelmével a választók szentesítették Orbán Viktor újabb miniszterelnök-jelöltségét, és néhány hónapon belül érzékeny búcsút fogunk venni minden idők legbőbeszédűbb pártelnökétől, Kovács Lászlótól is. Az még rejtély, hogy korunk Talleyrandja kap-e valamilyen szerepet az októberi kongresszus után az MSZP vezetésében, de a köztársasági elnöki ambícióknak véglegesen lőttek, és a jövőben már csupán az a kérdés, hogy az unalomig ismert diplomáciai okoskodásokat külügyminiszterként, vagy esetleg az Európai Unió Bizottsága magyar biztosaként fogja elpufogtatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.