Olvasói levél

–
2004. 06. 25. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisházi Ferenc (Sopron): Komlói és kazincbarcikai polgártársaimhoz szólnék levelemben, akik a június 13-i választáson döntő részben a szocialista pártra szavaztak. Az arány Komlón 51-32, Kazincbarcikán 58-24 százalék volt a Fidesz rovására. De vajon mennyi közük lehet ezeknek a választóknak akár a Gyurcsány-féle szocialista milliárdosokhoz, akár a Medgyessy-féle szocialista milliomosokhoz? A kubai szivarokhoz és a söjtöri lakomákhoz? A kormányt jellemző bankárészjáráshoz? Polgártársaim zömmel bizonyára nem túl módos bányászok és munkásemberek. Azt még meg tudnám érteni, ha a Munkáspártra szavaztak volna. Thürmer Gyulának valóban szociális programja van, ellenzi a kórház-privatizációt, harcol a szélsőséges vagyonelosztás ellen. Vagy ott van a szociáldemokrata párt: az is szociális alapelvű, nem úgy, mint a jelenlegi kormánypárt. Jómagam Fidesz-szavazó vagyok. Tudom, ez nem mindenki számára rokonszenves párt. De könyörgöm, az ország kiárusítóit ne támogassák a tiszteletre méltó komlói bányászok, kazincbarcikai munkások!

Verbóy Károly (Budapest): A magyar miniszterelnök sajátos módon mutatta meg, meddig jutott az általa fennen hirdetett modernizáció során. Pontosabban még csak a saját kommunikációs eszközei modernizálásának adta látható jelét az MSZP soproni kampánygyűlésén. A lefelé mutató hüvelykujj, modern korunk metakommunikációs jeleként való alkalmazása remekül sikerült. A beszéd és a kormányzás ugyan nem megy, de mutogatni már tud a kormányfő. Büszke nem lehet teljesítményére, mert a beszédet a kommunikáció magasabb fokán tartják számon, mint a mutogatást. Egyébként az ország kormánya élén álló személynek nem obszcén tartalmat hordozó jeleket kellene mutogatni, hanem abból az általános válságból kivezető utat kellene megtalálni és megmutatni, amelybe az ő vezetésével a kormányzó pártok juttatták az országot. Medgyessy Péter azzal magyarázta tettét, hogy a miniszterelnöknek is joga van a véleménynyilvánításra. Igen, joga van, de ilyen módon egy miniszterelnök nem nyilváníthat véleményt színpadon, közönség és kamerák előtt. Amennyiben mégis megteszi, vállalnia kell annak következményeit is. Az európai Magyarországnak egy európai miniszterelnökre van szüksége mielőbb, mert megérdemelné.

Dr. Pákh Tibor (egykori kisfogházi fegyelmis, Budapest): A 2004. június 16-i kormányzati megemlékezés kapcsán írok. A lemészárolt és kivégzett mártírok ezrei már nem bocsáthatnak meg, és nem is jogosítottak fel senkit arra, hogy helyettük bocsánatot hirdessen. Megengedhetetlen a gyilkosok felmentése a mártírok kivégzésének helyszínén. Különösen visszatetsző ez volt fogolytárs részéről. A bűnbocsánat Istennél keresendő, az e világi igazságszolgáltatás a bíróságok feladata. Az emberiség elleni bűncselekmények a nemzetközi egyezmények alapjai sohasem évülnek el. Ezeknek az egyezményeknek a rendelkezései hazánkra is kötelezőek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.