A cenzorok csattogó ollója

–
2004. 07. 23. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habent sua fata libelli – a Hannibál feltámasztására a hosszú ideig tartó balsors után most végre jobb sors virradt. Egy Móra-novella sem menekült meg azonban annak idején a balsorstól. A Szeptemberi emléket általános iskolai tankönyvek is közölték – csak éppen átdolgozva. Az egész történet egy latin mondat körül forog: Unus es Deus! No, de hát ez így veszélyeztette volna az ateista pedagógia eredményeit, tehát ezzel a lapos latin mondással helyettesítették: Non scholae, sed vitae discimus. Iskolai előadásokra dramatizálták Jókainak Melyiket a kilenc közül? című novelláját. Úgy látszik azonban, hogy túlzásnak tartották a demográfiai robbanást, mert ez lett a cím: Melyiket az öt közül? A Krisztus urunknak áldott születésén című református karácsonyi éneket is helyettesítették egy politikailag korrekt fenyőfadalocskával.
Moskovszky Éva
Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.