Káros az egészségre

Sebeők János
2004. 07. 10. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cigarettadobozok hovatovább kicsi kartonkoporsók. Űrtartalmas partecédulák. Megannyi gyászkeret. Megannyi halálhír. Igaz, egyikükben sem ismerhetünk magunkra, de azért ránk céloz mind. Rólunk szól a fáma. Rólunk szól a mese. Mi halhatunk meg elvileg. Olyanok ezek a halálhírek, mint az állatorvosi ló. Orvosi esetek. Se hír, se hamv. Isa por és hamu. Szegény Karády. Foroghat a sírjában. Hol van már a hamvadó cigarettavég polgári bája? Ma: halált okozhat. Tüdőrákot. Elvetélhetsz tőle. A csikkszedőkhöz rendelhető szociális töltet is enyhülni tűnik.
Nem dohányzom, mi több, úgy hiszem, hogy gyufa gyerek kezébe nem való és füst ember szájába nem való, a füst orrba való és a tűzhöz ideje volna felnőni – gyermeknek, felnőttnek egyaránt –, azonban akkor, amikor a bazárpolcról rám merednek a személytelen halált keretező feliratok, mégse érzem a jót. Mégse érzem úgy, hogy valami jó és felelősségteljes dolog történik velem. Hogy a tüdőmért aggódik valaki. Hogy ezáltal társadalmilag szeretve, avagy képviselve volnék. Nem, inkább úgy érzem, hogy bizonyos, nehezen megnevezhető erőközpontoknak rossz emberképük van. Rossz képük van az ember működéséről. Alábecsülik az embert.
A megfélemlítés embert sohasem ismerhet. Embert sohase képviselhet. Embert sohase szerethet. Legföljebb sérthet.
A politikai kampányok maligánfoka, értsd: hazugságtartalma rendszerint már urnazáráskor jól mérhető, de vajon az egyéb közérdekűnek mondott és államilag finanszírozott kampányok – legyen szó alkoholellenes, dohányzásellenes, avagy kábítószer-ellenes kampányról – hamisságtartalma mikor s hol lepleződik le? Akadt akár egyetlen függő is, aki a felirat hatására mondta, hogy eldobom, kész, passz, soha tovább? Hamisságfok – hatásfok: egy transzparens mire bírhat rá? Ily egyszerűek volnánk? Ily infantilisek?
12 éves kor alatt csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott. Gyufa gyerek kezébe, füst felnőtt szájába – kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét. Amikor kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét, és 12 év alatt csak nagykorú felügyelete mellett, ekkor is úgy érzem: menthetetlenül becsaptak. Valaki hátradől a székben – egy probléma kipipálva, most a jó van és nincsen vita. Pedig hát mindenki tudja, hogy ettől még nincs a jó. Hogy ez a legkevésbé se megoldás. Az elintézésnek nem úri módja.
MTI-hír: „Három 12 éves fiú megerőszakolt egy négyévest Spanyolország déli részén, s az áldozatot súlyos sérülésekkel ápolják a Huelva közelében lévő Villanueva de los Castillejos településen.” 12 év alatti nézőknek csak… Kinn a bárány, benn a farkas. Korhatár, korszakhatár. Ki gyermek itt és ki felnőtt? Kit kitől kell félteni és kitől kell félnünk? A sötétség fejedelme nem fogékony az egyszerű használati utasítások iránt. A kísérő nem absztinens, legföljebb könnyíti, csúsztatja a felest. A gardedám, ha kérik, épp jókor néz félre. A dolog megtörténik – és jöhet a gyerek.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.