Irritáló Index

Csontos János
2004. 10. 12. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rákattintottam az Index internetes lap szavazási játékára, amely hazánk legirritálóbb emberét keresi. Szép célkitűzés egy olyan országban, ahol óriásplakát-kiállítás mottója lehet az, hogy „Fikázni könnyű, alkotni nehéz”. A fergeteges humorú szavazóbiztosok rátaláltak a nemzeti minimumra: voksoljatok a silányságra! Mi másra való a liberális demokrácia intézménye, mint azt bizonyítani: annál jobb, minél mocskosabb minden? Temessétek be az árkokat egymás hulláival – mi meg majd röhögünk rajtatok…
Kinek áll érdekében egy saját váladékában tapicskoló ország? „Alig tettük magunkat túl egy ifjú, négygyermekes miniszterelnökön, aki szoros zakót hord, szegény dunántúli családból származik, természetellenes intonációval beszél, és ijesztő plexi altestvédő lap mögül kommunikál leglelkesebb híveivel, rövid logopédiai-titkosszolgálati közjáték után kaptunk egy olyan kormányfőt, aki fiatal, négy gyereke van, szegény dunántúli családból származik, természetellenes intonációval beszél, és ijesztő plexi altestvédő lap mögül kommunikál leglelkesebb híveivel.” Értitek, pupákok? Egyik kutya, másik eb. Hagyd a politikát – hülyéskedj! Maradjon inkább minden úgy, ahogy van…
A szavazólista irritáló magyarjainak nincsenek emberi jogaik. Egy ilyen listás jelölt bátran lehet „az emberklónozás első igazi sikertörténetének hőse” vagy „ideggyenge kisfiú”. Le lehet írni egy televíziósról, hogy vele „nem érdemes tyúkhúslevest enni, mert ha püspökfalatot lát, reflexből azt is kinyalja”. A női nemhez való viszony, a macsóság e fejlett foka még Mexikóban is megütközést keltene. „Önnek lábgombája, lízingtartozása, balkézről való hármas ikre vagy zsíros arcbőre van? Kérdezze Lendvai Ildikót, a szocialisták frakcióvezetőjét, ő pedig csípőből megmondja, hogy miért: hát a fasiszta restaurációs, dzsentroid, hataloméhes Fidesz miatt.” Ez az a pont, amikor a humorban tréfát nem ismerő polgár ezt Lendvai Ildikó nevében is kikéri magának. De ő még jól is jár más szexizmusokhoz képest: van itt ugyanis a tudományos gyurcsányizmus szellemében „deprimáló kosztümökben siketnéma-beszélő feleség”, „másodvirágzását élő, pénztárosnőre emlékeztető műsorvezetőnő”, sőt „színes hajú ribanc” is. Ha az Index más kisebbséget gyalázna így humornak álcázva, rég virágelhelyező szeánszokat rendeznének szélsőbalos napilapok.
A legrosszabbul persze itt is Bayer Zsolt jár. Neki egy régebbi írásából idéznek: „1948-ban nagyapámat feljelentette egy zsidó. Elvitték. Az Andrássy út 60.-ba. (…) Közben odahaza, a régi házba beköltözött az a zsidó, aki feljelentette. (…) A zsidó meg röhögött, a zsidó gyerekei is röhögtek. Az Andrássy út 60.-ban is röhögtek a zsidó ávósok…” Idáig idézik – ami tömény zsidózásnak hat. Azt nem idézik, hogy utána arról volt szó a szövegben: a kiskőrösi zsidó gettó volt lakói közbenjártak Péter Gábor főávósnál zsidó életeket mentő volt körorvosuk érdekében. Az is Bayer nagyapja volt. Így kerek a világ.
Csak tudnám, miért irritál úgy korunk Hahotája, az Index?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.