A nemzeti bank és a devizahitelek

Sasvári Szilárd
2004. 11. 30. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támadják a Magyar Nemzeti Bank elnökét. A Magyar Köztársaság kormányának vezetője teszi ezt. Járai Zsigmond az erős forint híve, Gyurcsány Ferenc gyenge forintot akar. Folyik a hatalmi küzdelem. Csakugyan az emberek feje fölötti, számukra érdektelen folyamat zajlik? Nem tudom. Azt sem tudom, mi lesz a küzdelem vége, de a tétjéről lakáspolitikusként mindenképpen érdemes szólnom. A devizahitelekről. A devizahitelek, alacsony kamataik miatt, rövid időn belül gyors sikert könyvelhettek el. Van, ki autóra, van, ki lakásvásárláshoz vett föl ilyen hitelt. Amíg erős a forint, addig a törlesztőrészlet kicsi, ha gyengítik a forintot, az adósok többet fognak törleszteni havonta. Hiszen mégiscsak forintban kapják a fizetésüket, hiszen mégiscsak devizához kötik a törlesztést. Az árfolyamkockázat a hitelfelvevőé.
Ha Gyurcsány győz – nő a havi törlesztés. Az emberek veszítenek. Hónapról hónapra. A bank pénzénél marad. Ha valaki forintalapú hitelre vált, a bank természetesen érvényesíti az átváltás üzemi költségeit. Ha Gyurcsány veszít – győznek az emberek, maradnak az alacsony havi törlesztőrészletek. Persze az árfolyamkockázat továbbra is az övék. A bank pénzénél marad. Nem tudom, van-e értelme a magyar forintban fizetett munkavállalóknak devizához igazodva törleszteni, túl nagy a rizikó. Állunk a partvonalnál, és csendben drukkolunk. Ez a küzdelem (is) rólunk szól. Van valami bizarr abban, hogy ez a kormány mindig az otthonteremtésen munkálkodókat üti. Hol az adókedvezmény megvonásával vesz el, hol a lakásvásárlás lehetőségének reményét oltja ki, hol a bérlakásban megoldást keresők esélyét rontja, hol az energiatakarékosságban gondolkodók pályázati forrásait szünteti meg, hol az áfa-visszaigénylés hozta számlás gazdaságot tereli az illegális szektorba. Mintha örökös rágódás vezetné őket arra, hogy elvegyenek másoktól. Azoktól, akik arra törekszenek, azért dolgoznak, nevelnek gyerekeket, hogy egyről a kettőre jussanak. Nem vesznek el sokat. Csak mindig egyet. Csak mindig azt az egyet. A kicsit jobban megy egyét, hogy mindenki maradjon csak ott, ahol van.
És persze adósodjon el. Akiket csapdába ejt a Gyurcsány-féle adósságspirál, nem ér rá távlatosan tervezni a családja jövőjét, túlságosan leköti őt a ma, a holnap. A holnapután pedig már túl messze van.
Építés helyett rombolás.

A szerző önkormányzati képviselő (Fidesz–MKDSZ)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.