A népszavazási vita igazi kirekesztőiről

Karátson Gábor
2004. 12. 01. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilépett medréből a Duna Charta, és politikai demonstrációt szervez. Mit gondoljunk erről a változásról? Igazából nincs itt semmiféle változás. Minden szabadon folyjék, távol legyen a dolgoktól az erőszak – Omnia sponte fluant, absit violentia rebus. Ez volt a Duna-mozgalom Johannes Amos Comeniustól származó jelmondata, amely számunkra akkor egyértelműen a Dunára vonatkoztatódott, a Dunára és a nemzetre, a vízlépcsőrendszer-építők ellen. Azok ellen, akik ezzel a bevízlépcsőzéssel a maradék ország gerincét is meg akarták törni, felszámolni az életnek azt a hatalmas áramát, amely a Duna képében a maradék országon még ma is keresztülzuhog. Hosszú küzdelem kezdődött el akkor, amelynek még ma sem látni a végét; mert a gátépítők, ha keresztbe rakni gátat egyelőre nem is próbálnak, a folyam hosszában építgetik most, igyekezve felbetonozni végig a partjait. Ezért követelte a Duna Charta és a Védegylet idén, május 15-i állásfoglalásában, ezért követeljük ma is a Duna-törvényt, amely feltétlen elsőbbséget ad az ivóvízbázisok védelmének és a biológiai sokféleség szempontjából kitüntetett jelentőségű vízi és vízparti élőhelyek megőrzésének, ezért tiltakozunk a Mosoni-Duna duzzasztásának legújabb tervei ellen.
Az a szabadság, amelyre akkor gondoltunk, s amelyre gondolunk ma is, ideje újra kimondani, nemcsak amolyan elvont szabadság, hanem magyar szabadság, a mi életünké. Miért féltjük még ma is a Dunát, miért nem bízunk sorsunk intézőiben? Trianon óta, a kurta nagynémet és a hosszú szovjet dominancián át, 1956 vérbe fojtásán keresztül a mai globalizátorokig próbál porig alázni s a föld színéről végképp eltörölni minket maga a Gonosz, sokféle néven és alakban, de kíméletlen következetességgel. A gátépítők és az egyetemi autonómia ellen támadók közt semmi különbség, a tan- és gondolatszabadságot ma ugyanúgy akarják gátak közé szorítani, mint 1998-ig a Dunát. Egy új nagybirtokrendszer kialakítása, a magyar földműves tönkretétele; az egészségüggyel való cinikus játék; az ország belehajszolása egy távoli nép elleni gyilkos háborúba, valamibe, amihez amúgy semmi közünk, de ami mindannyiunkra nézve roppant veszélyes; az ország utolsó kincseinek elkótyavetyélése – ez mind ugyanazoknak a köröknek a műve, s egyúttal roppantul természetellenes is.
S szabad-e megkérdezni innen – ebben a pillanatban talán még szabad –, mi igaz abból, amit már a verebek is csiripelnek: hogy ez a kormány tízéves moratóriumot készül adni Romániának a felszíni vizek mérgezésére – amelynek birtokában a verespataki halálgyárat nyugodtan megépíthetik? Nagybánya és Bős-Nagymaros kombinációja! S legrútabb és legtermészetellenesebb mindezek közül a nemzet egységére mondott miniszterelnöki nem. Bős-Nagymaros ez is – minden kapóra jön nekik. Volt itt már nyilasvircsaft, Rákosi-kormány, de ilyesmivel most találkozunk először. Van itt kormány, tagadhatatlan, de ez nem a magyarok kormánya már.
Ők az igazi kirekesztők: az MSZP és az SZDSZ. Nincs más hátra, nekünk kell újra Magyarországgá válnunk, különben megemészt minket a szégyen: vallási értelemben is igenné. Mint Szent Pál írta: „De hű az Isten, hogy a mi beszédünk hozzátok nem volt igen és nem. Mert az Isten Fia, Krisztus Jézus, nem lett »igen«-né is meg »nem«-mé is, hanem az »igen« valósult meg őbenne. Mert Istennek valamennyi ígérete őbenne lett igenné és Ámenné az Isten dicsőségére mi általunk.”

A szerző író, a Duna Charta elnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.