Duray Miklós még mindig célpont

Kaszás Péter
2004. 11. 18. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglehetősen szokatlan dolog, hogy valaki egy könyvről hónapokkal a megjelenése után írjon recenziót. Még szokatlanabb, hogy két különböző személy két különböző újságba írjon recenziót ugyanarról a könyvről, hónapokkal a megjelenése után, egyidejűleg. Néhány hete mégis ez történt.
A kritikák tárgya Duray Miklós Nemzettől hazáig című kötete, mely idén májusban jelent meg egy kis somorjai könyvkiadónál, s melynek bemutatóján a testnevelési egyetem aulájában Orbán Viktor és Csoóri Sándor mondtak beszédet. A két szerző pedig, akiknek érdeklődését a könyv hosszú hónapokkal a megjelenés után egyszerre keltette fel: E. Fehér Pál, a Népszabadság nagy öregje, aki az ötvenes évek vége óta szűnni nem akaró kitartással harcol a „jobboldali veszély” ellen, illetve Barak László szlovákiai költő, akit idén márciusban zártak ki a Magyar Koalíció Pártjából, ne részletezzük, a párt etikai bizottságának döntése alapján.
E. Fehér Pál a szabad demokrata családi lap, a 168 Óra augusztus 26-i számában tette közzé könyvismertetőjét. Cikke felépítése figyelemre méltó: egyetlen idézetet ragad ki Duray 722 oldalas kötetéből, majd ebből az idézetből kiindulva következik egy hosszú-hosszú interpretáció, melynek végén E. Fehér fellebbenti a fátylat: a magyarországi jobboldal belpolitikai célokra használja a határon túli magyarokat, s „Duray Miklós úgy érzi, ehhez kell olyan történelmet fabrikálnia, amelybe belefér a fasizmus, de ki kell zárni abból a baloldalt”. Ugyanez az E. Fehér Pál az 1968-as prágai tavasz idején szintén jobboldali, „szélsőjobboldali” veszélyről tudósította a Népszabadság olvasóit Pozsonyból. Onnét, ahol Duray Miklós kezdeményezésére éppen akkoriban alakult meg – csaknem húszezer fő részvételével – a Magyar Ifjúsági Szövetség, amely Trianon óta az első ilyen jellegű szerveződés volt a Felvidéken.
Barak László költő, publicista az Új Szó szeptember 3-i számában teljes oldalon reflektált (reflektálhatott) Duray májusban megjelent könyvére. Barak már az írás címében – Lélekben lázadó kamasz maradt – is gúnyolódik. Mégpedig azon a gyermekkori történeten, amikor a kis Duray, a nagy októberi szocialista forradalom évfordulóján rendezett nyilvános városi ünnepélyen, éppen akkor, amikor a Szovjetunió himnuszát játszotta a vasutasok fúvószenekara, a díszemelvényhez lépett, majd annak szélére támasztva a lábát piros nyakkendőjével megtörölte a cipőjét. E gyermekkori emlék felidézése Barak szerint „igénytelen szellemi állapotot tükröz, ugyanúgy süt belőle a meglehetősen groteszk és sajnálatra méltó infantilizmus, ahogyan az egyik legnemzetibb hevületű szlovákból, a zsolnai polgármester úrból szokott volt…” Barak azzal a Ján Slotával próbálja összemosni Durayt, akinek botrányos viselkedése Szlovákia-szerte közismert, s aki egy alkalommal például tankokkal kívánt támadást indítani Budapest ellen. Barak László mindemellett úgy véli, a könyv összes szövegében „a szenvedő alany, Duray privát és nemzetőri keservei, üldöztetésének felkérődzése dominálnak, kisebb-nagyobb intenzitással”. Egy helyen pedig azon ironizál, hogy „nem Duray Miklós lett, aki megdöntötte itt a kommunizmust! Holott tulajdonképpen gyerekkorától – pionírkorától! – erre készült…” Magyarázatképpen: a csehszlovák szervek Durayt 1988-ban, nemzetközi nyomásra, külföldre, az Egyesült Államokba engedték. Ahonnét 1989-ben, amikor a változások kezdődtek, azért nem tudott hazatérni, mert – mit tesz a véletlen – ellopták az útlevelét. Az útlevelét és a nemzetközi jogosítványát. Semmi mást. Ezen gúnyolódik Barak László. Jóllehet, ez a gúnyolódás lélektanilag nagyon is érthető. Hiszen Barak László a Ki kicsoda Kassától Prágáig című könyv (Babits Kiadó, 1993.) szerint 1979-ben – vagyis a 1968-as prágai tavasz és a Charta ’77 után – csatlakozott a Csehszlovák Kommunista Párthoz, melynek egészen a kommunizmus bukásáig, 1989-ig tagja volt. Így a nyolcvanas években is, amikor Duray – bár érdemeit egyes szlovákiai magyar „értelmiségiek” rendszeresen és ravaszul próbálják kisebbíteni – börtönben ült.
Barak ezt követően – Egy hős úttörő diagnózisa címmel – a SME című liberális napilap szeptember 25-i számában is megjelentette cikkét. A szlovák nyelvű közlést nyilván elengedhetetlennek tartotta. Ő ugyanis azok közé tartozik, akik Szlovákiában – szlovák nacionalizmus ide vagy oda – leginkább a magyar „nacionalizmustól” tartanak. 1990-ben, amikor Pozsonyban magyarellenes tüntetések zajlottak, Barak László az egyik hajdani magyar politikai szervezet szóvivőjeként egy nyilatkozatában a következőket mondta: „Nemzetiségi feszültségek ugyan vannak, de nem olyan mértékben, mint ahogyan arról a magyarországi tömegtájékoztatás hírt ad. (…) Meciar belügyminiszter is kijelentette, hogy a törvény szigorával fognak fellépni a nacionalista uszítás ellen.” (1990. március 20.) Fel is léptek. Aminek eredményeként 1991 és 2001 között csaknem ötvenezerrel csökkent a szlovákiai magyarság lélekszáma.
A fent ismertetett Duray-ellenes támadások korántsem mennek kivételszámba. Sőt, kifejezetten gyakorinak mondhatók. Céljuk, hogy Durayt egyrészt lejárassák a közvélemény előtt, másrészt, hogy politikailag elszigeteljék. E felett pedig nem szabad szemet hunynunk. Aki ugyanis Duray Miklóst támadja, az nemcsak a személyét, hanem személyén keresztül az általa képviselt értékeket és szellemiséget, valamint a határon túli magyarok utolsó egységes pártját is támadja.

A szerző közíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.