Intellektuális deficit a baloldalon

Tóth Gy. László
2004. 11. 04. 19:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki létnek a legtermészetesebb velejárója az állandó önvizsgálat és a vesztes helyzetből adódó megújulási kényszer. Bár ez utóbbi végbement, és az elmúlt két évben a demokratikus politikai jobboldal is átrendeződött, de földrengésszerű változásokról mégsem beszélhetünk.
A választások elvesztése fölötti csalódottságot és a politikai-eszmei-ideológiai bizonytalankodást kihasználva néhány közéleti szereplő, közvetlenül a választások után megpróbálta a Fidesz korábbi irányvonalát korrigálni. Helyzetüket megkönnyítette, hogy a váratlan vereséget követő depresszió és a tartósnak ígérkező ellenzéki lét átmenetileg a jobboldali identitást is kikezdte. Egyre több utalás történt a Fideszben arra, hogy az ideológiai elemek nem számítanak, a bal-jobb szembenállás meghaladott, nemzeti egységre és összefogásra kell törekedni, ezért meg kell nyerni a bizonytalankodókat és a baloldaliakat is. Nem létezőnek tekintették a posztkommunista baloldal és a polgári jobboldal közötti ellentétet, s a két irányzat közötti küzdelemmel szemben – és helyette – a nemzeti egység és összefogás gondolatát helyezték előtérbe. E folyamat végeredményeként a jobboldali identitás helyébe az önfeladás lépett volna.
Az elmúlt időszak egyértelművé tette, milyen óriási hiba lett volna meghaladottnak tekinteni a Magyarországot alapvetően megosztó bal-jobb ellentétpárt, hiszen az igazi törésvonal ma is ott van, hogy valaki támogatja-e a késő-kádári struktúrák és azok mutációinak továbbélését vagy sem. Aki nem fogadja el a létező baloldal (MSZP, SZDSZ, Munkáspárt) politikáját és értékrendjét, az szükségképpen jobboldali, leszámítva néhány újbaloldali fantasztát. A posztkommunista baloldal és a polgári-nemzeti-kereszténydemokrata jobboldal nem hozhatnak létre nemzeti egységet, mert eltérő politikai filozófiát vallanak, más értékrendet képviselnek, ráadásul társadalom- és jövőképük sem egyeztethető össze, s akkor a személyi ellentétekről még nem is szóltunk.
A jobboldal szükségszerűen gyengül, ha ideológiai önfeladásba kezd, és balra nyit: az exkommunisták, a szocialisták, a balliberálisok közös jellemzője ugyanis a valódi nemzeti elkötelezettség hiánya. Ékes példája ennek a határon túli magyarság kettős állampolgárságának kormányoldali elutasítása, a december 5-i népszavazás erre vonatkozó kérdésének az elvetése, a teljes érzéketlenség. Retorikai fordulatokon és néhány zavaros megnyilvánuláson kívül nincs semmi, ami arra utalna, hogy a magyar társadalomban létezik számottevő baloldali nemzeti irányzat.
A jobboldal egésze szempontjából eleve problematikus a liberális jobboldaliak, a középre húzni szándékozó mérsékeltek és pragmatikusok álláspontja. Ők abból indulnak ki, hogy a radikalizálódás, a konfrontáció nem növeli a szavazóbázist, ezért középre kell húzódni, és a baloldali szavazókat is meg kell szólítani. Ennek az álláspontnak viszonylag nagy a támogatottsága: az azonos szubkultúrához tartozó közvélemény-kutatóknak, a médiaértelmiségnek és az egykori kommunistákból lett független szakértőknek ez a leginkább tetsző vélemény. Ennek az álláspontnak komoly hibája, hogy nem vesz tudomást arról, hogy a Fidesz ma már a legerősebb jobboldali gyűjtőpárt, ezért tűnik kockázatosnak a politikai centrum, illetve a baloldal felé tett bármilyen lépés. A balról remélt szavazatoknál ugyanis sokkal többet veszíthetnek a jobboldalon.
A Fidesznek számolnia kell azzal, hogy a folyamatos provokációk és az állandó baloldali offenzíva hatására – mintegy ellenreakcióként – a jobboldali szavazók egy jelentős része radikalizálódott. Becslések szerint a jobboldali választók 15-20 százalékáról lehet szó. E réteg tartós csalódottsága és elégedetlenkedése sokat árthat a jobboldal egészének. Ezek a választók elutasítják Csurka irracionalizmusát, de gyanakodva szemlélik a Fidesz engedékenységét és az útkereséssel együtt járó bizonytalankodást is. Ez a réteg tudatában van annak, hogy jelentős nemzetközi erők működnek annak érdekében, hogy a külföldi nagytőkét képviselő SZDSZ egy esetleges jobboldali többségben is megőrizhesse a jelenleg is meglévő – a szavazati arányokból nem feltétlenül következő – jelentős befolyását. Ezért talán az indokoltnál is élénkebben reagálnak azokra a jobboldali gesztusokra, amelyekből a balliberális erőkkel történő esetleges együttműködés szándékát olvassák ki.
Ebből a nézőpontból ugyanis nincs erkölcsileg elfogadható magyarázat arra, hogy az SZDSZ-ben tömörült liberális erők elárulták a rendszerváltoztatás és a polgárosodás, azaz a magyar nemzet ügyét. Ebben a közegben valóságos provokációnak tartják a liberális értelmiség kényszerű magyarázkodását. E szerint jogosult lenne ugyan a kritika a kádári-posztkommunistákkal szemben, de ezt nem szabad megtenni, mert az exkommunisták – ellentétben a jobboldallal – nem veszélyeztetik a demokratikus intézményrendszert, és távol tartják a hatalomtól a „Nemzet és a Faj kerge birkáit”. Ez az árulkodó okfejtés is bizonyítja, hogy az SZDSZ szinte zsigeri szinten gyűlöli a tradicionális jobboldali értékek képviselőit, és idegenkedik mindentől, ami nem haladó és nem baloldali. De ugyanígy éreznek a szocialisták is. E gyűlölet szinten tartásában persze komoly szerepet játszik a baloldal válsága, az érvényes és programba fogalmazható baloldali értékek hiánya, valamint a hatalom esetleges elvesztése miatti félelem.
A Fidesz – Magyar Polgári Szövetségnek képesnek kell lennie az állandó korrekcióra, mert ez nélkülözhetetlen feltétele egy sokszínű, de egységes jobboldali gyűjtőpárt létrejöttének. A Szövetség nem mondhat le a demokratikus jobboldal egyetlen irányzatáról sem.
A 2002-es választási vereséget követően Orbán Viktor elsőként ismerte fel, hogy azok a szervezési és vezetéstechnikai módszerek, amelyek egy kis létszámú párt irányítására jók voltak, az új helyzetben nem használhatók tovább. A társadalmi bázis szélesítése, a polgári körök bevonása az eddigitől merőben eltérő szemléletet igényelt. Megválaszolandó kérdés, hogy a Szövetség létrehozói képesek-e (és akarnak-e) a korábbitól teljesen eltérő szellemiségben dolgozni és politizálni? Rendelkeznek-e az ügyhöz szükséges alázattal, önmérséklettel, áldozatkészséggel? Kialakul(t)-e bennük az öszszetartozás tudata? Képesek lesznek-e túllépni saját zárt világukon? Sikerül-e végre úgy képviselniük sokszor évezredes értékeket, hogy a társadalom döntő többsége számára nyilvánvalóvá váljon: akik kongresszuszárójukon még ma is képesek a múlt végleges eltörléséről és a világ nemzetközivé válásáról énekelni, azok aligha alkalmasak a XXI. század problémáinak megoldására.
A politikai jobboldal szervezeteinek hosszabb távú feladata annak bizonyítása, hogy a demokratikus jobboldalon meglévő erkölcsi- és intellektuálistőketöbblet még mindig elegendő a posztkommunista-szocialista Magyarország átalakítására, a kádári hagyaték felszámolására.

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.