Népszavazás önmagunkról

Czakó Gábor
2004. 11. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor az MSZP új vezetése, a kizsákmányolók gyülekezete beleénekelte a tévében az éhes proletárok szemébe az Internacionálét, azt hittük, hogy elértük a politikai cinizmus mélypontját.
Tévedtünk.
A közvélemény-kutatók azóta többször megmérték, hogy a közjavakból kitúrt éhes proletároknak az előadás roppantul tetszett, ők rajonganak a megalázásért, a kisemmizésért, a kizsákmányolásért. Aki ezt velük megteszi, annak csókolják a kezét. Fejlődésük nem ismer határokat: egyre több és irgalmatlanabb megkopasztásra vágynak, gúnyosabb röhejre.
Kormányunk és pártjai – MSZP, SZDSZ, a továbbiakban: MSZDSZ – bejelentették, hogy ellenzik a kettős állampolgárság megadását a határon túl élő magyaroknak, s javasolják híveiknek, hogy a december 5-i ügydöntő népszavazáson nemmel szavazzanak. Természetesen tudtuk róluk, hogy alapérzésük a gyűlölet, amivel különösen bennünket, magyarokat tüntetnek ki. Amikor Kovács László, a szocialista párt lelke, három éve beharangozta, hogy a kedvezménytörvény hatására 23 millió román fogja elárasztani az országot, akkor a szocialista szocializáció három pillérére támaszkodott: a butaságra, az alantasságra és a gyűlöletre. Milliók hittek neki rögtön, mert ez a gonosz kis mondat aljasan hazug volt – az illetők imádják, ha átejtik őket – és kellően gyűlöletteli. Rühelljük gyorsan a románokat, akik huszonhárommillióan támadnak ránk holnap reggel. Kitúrnak bennünket az állásunkból, eleszik előlünk a kenyeret, befekszenek a kórházi ágyunkba. A végén még katonának is elmennek helyettünk, hogy fölnyalják azt a jó zsíros iraki zsoldot. Persze utálkozunk a velük együtt érkezendő magyaroktól is, akiket már amúgy is románoknak nevezünk.
Az MSZDSZ utasítására különösen utáljuk a maradék magyarokat. Mind közönségesen fasisztának nevezzük őket, mert durván kiállnak holmi emberi jogokért, például magyarul szólalnak meg Szabadkán a boltban. Tapsolunk, amikor ezért az ottani igazi fasiszták megverik őket. Ujjongva csápolunk, amikor legendásan antifasiszta kormányunk minden vizsgálat nélkül, kapásból a szerb fasiszták pártját fogja honfitárs áldozatuk ellenében. Lám, a mi kormányunk ebben is példátlan a világtörténelemben.
A hazugság és a gyűlölet, jól látjuk, hogy mindig együtt jár az ostobasággal, a tudatlansággal, az irigységgel, a mohósággal, az önzéssel. Akiben ezek az értékek elhatalmasodnak, az a leghűbb MSZDSZ-szavazó, mert az önbecsülés és a gondolkodás lángja nem pislákol benne. Még azon sem gondolkodik el, hogy akár kaphatnának is állampolgárságot az utódállami magyarok. Az MSZDSZ-kormány úgy sem fog kiállni mellettük, ha bármi sérelem éri őket, ahogy szellemi ősei sohasem léptek föl az ellen, hogy a szerbek, a románok, a csehek véletlenül sem tartották be a trianoni szerződésben rájuk rótt kötelességeket, miként a ’44-es erdélyi, délvidéki magyar holokausztot sem tették szóvá, de még a köztudatba sem engedték be. Az általuk vezényelt sajtó és oktatás láthatatlan cenzúrájával.
A gyűlölet azóta is napirenden: az MSZDSZ-hez közel álló kereskedelmi költők, írók és újságírók folyamatosan gyalázkodnak ország-világszerte. Kormányunk és pártjai melegen fogadják heves nyalafintaságukat.
Azt szeretnék, hogy az itteni magyarok maguk zuhanjanak le az önfeladás legalsó bugyrába, s önként mondjanak le az ottaniakkal való testvérségről. Ez volna az igazi. A világtörténelem legnagyobb tömeggyilkosa, fővárosunk volt díszpolgára, Sztálin, mára elavult. A „magyar kérdés” nem vagonkérdés.
A magyar kérdés demokratikusan is megoldható. Ha a népszavazás eredménye a nem lesz, az azt fogja jelenteni, hogy a nemzet megszűnt. Maga jelentette ki azt a tényt, hogy nem közös ihlet már, erkölcsi értelemben nem létezik, nem is óhajt létezni. A sírt, hol majd a nemzet süllyed el, népek fogják körülvenni Vörösmarty látomása szerint, szemükben azonban nem ül majd gyászkönny, inkább nagyot röhögnek. A kereskedelmi írók egy darabig cikkezgetnek a dologról, bele-beletörölgetik tollukat az itt-ott még bujdosó maradék magyarokba, aztán leveszik a napirendről a magyar kérdést és folytatják beilleszkedésüket választott iparukba.
Egyetlen kérdés maradt bennem: akad-e akár egyetlenegy honatya vagy honanya az MSZDSZ-ben, aki ki meri mondani, hogy elegem volt belőletek, s a tragédiát megelőzendő, népe mellé áll?

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.