Több ezer diák továbbtanulása bizonytalan

Pálinkás József
2004. 12. 10. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet július 9-i számában felhívtam a figyelmet arra, hogy az Oktatási Minisztérium akkor készülő Rendelet a többciklusú, lineáris felsőoktatási képzési szerkezet bevezetésének egyes szabályairól és az első képzési ciklus indításának feltételeiről című kormányrendelete alkotmányellenes. Akkor azt kérdeztem: vajon tudja-e Medgyessy Péter, hogy oktatási minisztere felelőtlenül járt el, amikor súlyos jogbizonytalanságot kíván előidézni a felsőoktatásban? Ami bekövetkezett. Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta az Oktatási Minisztérium által előkészített és 2004 augusztusában kiadott 252/2004. (VIII. 30.) kormányrendeletet. Vajon hogyan kívánja kommunikálni a szocialista–liberális kormány, hogy az elkövetett jogsértéssel eddig soha nem tapasztalt káoszt idézett elő a felsőoktatásban, bizonytalanná téve sok tízezer diák felsőoktatási felvételijét? Időközben ugyanis nyomdába került a minden évben nagy érdeklődéssel várt Felsőoktatási felvételi tájékoztató című miniszteri rendelet, amely felsorolja, hogy 2005-ben a diákok milyen felsőoktatási intézményben, milyen szakokra felvételizhetnek. A hét végi Educatio kiállításon már a diákok kezében lesz a felvételi tájékoztató, amelyben az időközben alkotmányellenesnek talált kormányrendelet szerinti szakok szerepelnek! Teljes mértékben félrevezetve több tízezer diákot és szüleiket, és bizonytalanná téve a felsőoktatási intézmények helyzetét is, hiszen – miként fentebb említett cikkemben már a nyáron rámutattam – a kormányrendelet nem csupán bevezette az új szakokat, hanem megtiltotta a régi, a még érvényben lévő felsőoktatási törvény szerinti szakok indítását. Ezáltal előállhat, hogy Magyarországon 2005-ben nem indul villamosmérnök- vagy éppen informatikusképzés.
Nem emlékszem, hogy mikor történt ehhez fogható szakmai hiba a magyar felsőoktatás irányításában. Ilyen szakmai hiba jogállamban a miniszter azonnali lemondásához vezet. A Felsőoktatási felvételi tájékozatónak a hatályos felsőoktatási törvény szerint december 15-ig kell megjelennie. Az Oktatási Minisztérium vagy azonnal bezúzatja a kinyomtatott miniszteri rendeletet, és átdolgozza a Felsőoktatási felvételi tájékoztatót a hatályos törvénynek megfelelően, és akkor csak annak néhány hetes késésével követ el törvénysértést. Vagy kiadja az alkotmánysértő kormányrendelet szakjait tartalmazó felvételi tájékoztatót, súlyos hátrányt és jogbizonytalanságot okozva ezáltal több tízezer diáknak. Ha ugyanis a parlament 2005. március 1-jéig nem fogadja el és nem lépteti hatályba az új felsőoktatási törvényt, akkor a jelenleg kormányrendelettel létrehozott – és a jelenlegi felvételi tájékoztatóban szereplő – szakokra nem vehetők fel a jelentkezők.

A szerző volt oktatási miniszter, egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.