Lendületben a kezem

2005. 02. 10. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondom az asszonynak: te, elkényezteted ezeket a gyerekeket. Ezret adtál a fiadnak az uszodára, hallottam, azt mondtad, ebből még egy üdítő is kijön. Ahelyett, hogy beosztaná az a kölök a heti százasát, ahogy a Gyurcsány gyerekek. Néz rám az asszony, mint egy ütődöttre, hát ezek szerint nem nézte a Szulák-show-t.
Visszaszól nekem az ajtóból, hogy te azt se tudod, mit beszélsz, jobb, ha hallgatsz. Én meg erre: na, te meg fogd be a szádat. Ő meg csípőre teszi a kezét, és azt mondja: hogy beszélsz velem, nem vagy te miniszterelnök, hogy ide süllyedj.
Szerintem az asszonynak van valakije.
Minden délután eltűnik itthonról. Azt mondja, a lányunkért megy az iskola elé. Mindenxnap elmegy érte. Mit tutujgatod, kérdezem tőle, nem óvodás az a gyerek, tizenhárom éves anyányi lány. Nem úgy van az, mondja az asszony, a tizenhárom éves lányok körében mozgalom indult, mennek az ellenőrzőjükkel az iskolából egyenest a Szemlőhegyi útra. Állítólag már sátrat is vertek ott, forralt bort főznek esténként, a Zengő védői tőlük tanulják a kitartást.
Van valakije az asszonynak, érzem.
Nem jött haza este se. Hol voltál, csak nem a Szemlőhegyi úton, kérdeztem tőle ironikusan, hogy lássa, nem csak a „fogd be a szád” megy nekem nagyon jól. Inkább te is jönnél velem oda, legalább másnaponként, mondja szomorúan. Nem törődsz a lányoddal, pedig holnap ő kerül sorra. Azt mondta, vége a szülői terrornak, joga van neki is Gyurcsányéknál aludni. Mindenkinek ágyat húznak, mielőtt véletlenül megtalálják.
Elbőgi magát az asszony, mire azt mondom neki, figyelj, miért baj az, hogy ha a Gyurcsányéknál alszik, ne féltsd, nem a cunami kapta el. Nagyon vicces voltál, mondja undorral.
Van valakije, tudom.
Ebben a hónapban jól kerestem, csak az asszony ezt nem hajlandó érzékelni. Nem veszi tudomásul, milyen jól élünk mi, keveset tévézik, hát nem tudja. Esténként csak annyit mond, megyek a Szemlőhegyi útra, hátha a mi lányunk kerül sorra, hát legyen kéznél az anyja, ne csak a sajtó meg az MSZP-képviselő.
Azt hiszi, mindent megetethet velem.
Jól élnénk pedig. Kifizettem a januári gázszámlát, maradt harmincezer forintunk. Mindkét gyerek megkapta a heti száz forint zsebpénzét, a fiam ordítozott, hogy ő az egyetlen, akinek olyan hülye az apja, hogy elhisz mindent, és követeli, mint régen, az ezrest, mert kiröhögik az osztálytársai.
A lányom tegnap este nem jött haza. Telefonálok a Gyurcsányéknak, hát egy MSZP-képviselő veszi föl. „Jó estét, elvtárs – hallom. – Hol lófrál a lánya? Már nagyon várjuk, itt van a sajtó is. Vettünk neki rózsaszínű hálóinget, a Klárika már megágyazott neki, gőzölög a paprikás krumpli és a pezsgős homár.” Nem szóltam egy szót se, bántott nagyon, hogy a lányom átvert. Kujtorog valahol, mint az anyja, pedig szerepelhetett volna a Fókuszban.
Nem tudtam elaludni. A feleségem éjjel jött haza, szemfestéke kicsit elmaszatolódva. Gondoltam, most kell előállnom a farbával. Lerúgtam a takarót, kiugrottam az ágyból, éreztem, lendületben a kezem. Lassan mondtam neki, hogy megértse: köztársasági elnöknek jelöltetem magam. Csak legyintett, fáradtan, mint aki gyalog jött le a Szemlőhegyi útról a Lujza utcába. Mit legyintgetsz, mondtam, még azt se tudod, hogy nem kell engem az ellenzéknek megszavaznia, teszünk rá, mit mondanak, tuti befutó vagyok. Fogd be a szád, mondta. Látod, mondtam, én köztársaságielnök-jelölt leszek, te meg máris úgy beszélsz, mint egy miniszterelnök. Hát ez a progresszió, nem a cukrászda Bécsben.
Szeretném visszanyerni a becsületemet a feleségem szemében. Vártam, hogy szól valamit, de csak a fejére húzta a paplant.
Reggel kimentem a konyhába kávét inni, az asztalon egy cetli: „A lányunk elköltözött, elhagylak én is. Még fiatal vagyok, miért kellene nekem egy ekkora ökörrel leélni az életem?”
Tudtam, hogy megcsal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.